Käyttäjän Kirsi Vartia julkaisemat artikkelit

Majatalo Osula on Tuovilanlahden tukikohta

Majatalo Osula on Tuovilanlahden tukikohta

Maailmalla matkatessa olen usein vienyt perheeni pieniin Bed&Breakfast paikkoihin syrjemmäs turistirysistä. Välillä on vähän jännitetty minne päädytäänkään, mutta poikkeuksetta kokemukset ovat olleet muistorikkaita. Nyt ei tarvitse edes lähteä maailman ääriin, sillä  Majatalo Osula Tuovilanlahdessa on juuri tällainen paikka! Onneksi moni muukin on löytänyt paikan ja kesäsesonki onkin ollut varsin vilkas.
Kummisetä, salonkikelpoinen seuralainen Kuopiosta

Kummisetä, salonkikelpoinen seuralainen Kuopiosta

Ravintola Kummisedällä on kaikki ässät hihassa Kuopion ravintolamaailmassa menestymiseen: sijainti kävelymatkan päässä mualiman navalta historiallisissa rakennuksissa, jotka antavat puitteet elämyksiin ja huikeisiin tarinoihin sekä keittiön kunnianhimoinen ote kulinaarisiin tarjoomuksiin. Kesäaikaan sisäpihan suojaisa terassi aiheuttaa löytäjälle riemun tunteen - mikä seesteinen keidas keskellä kaupunkia!
Hetki hyvälle ruualle

Hetki hyvälle ruualle

Päivän paras hetki liittyy usein ruokaan. Aamupäivä on puurrettu sorvin ääressä aamukahvin voimalla ja kurniva vatsa komentaa etsimään ruokaa. On ylellisyyttä astella siistiin ravintolaan, katkaista työputki hetkeksi ja nauttia valmiiksi tehtyä herkullista ruokaa - Rautalammilla Ravintola Hetki antaa tähän loistavan mahdollisuuden.
Mortonin konttiravintolaperhe tarjoaa laaturuokaa jo kuudella paikkakunnalla

Mortonin konttiravintolaperhe tarjoaa laaturuokaa jo kuudella paikkakunnalla

Ravintoa Mortonilla on takanaan yli 10 vuotta vauhdikasta menoa ja menestystä. Ensimmäiset viisi vuotta pyöritettiin Rautalammilla emäpitäjän olohuonetta ja legendaarista keikkaravintolaa, mutta vuonna 2015 päätettiin keskittyä konttiravintolatoimintaan. Tätä nykyä Mortonin kontit palvelevat Kuopiossa, Rautalammilla, Pieksämäellä, Varkaudessa, Joensuussa ja Helsingissä. Ravintolan historiassa on kuitenkin sen verran reilusti keikka- ja festaritaustaa, että kannattaa pysyä kuulolla tämän porukan tekemisistä silläkin rintamalla…
Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä

Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä

Kun laaturavintoloissa kyselee naudanlihan alkuperää, saa yllättävän usein vastauksen Pesolan Pihviliha. Nimi sanotaan aina ylpeänä ja se tuntuu viestivän laatua ja vastuullisuutta. Nimen takana on elämäntyötään tekevä Antti Niskanen perheineen, jonka emolehmätila sijaitsee Iisalmen Runnilla.
Jenni Linnoven keramiikka tuo iloa sisustukseen

Jenni Linnoven keramiikka tuo iloa sisustukseen

Moni kävijä on varmasti kateellinen keramiikkataiteilija Jenni Linnoven työpaikan nähdessään.  Myymälä ja työtila on kauniisti kunnostettu 1700-luvulta peräisin olevan Jennin sukutilan Lassilan entiseen navettaan. Paikan miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys: pihan liki satavuotias tammi, vanhat rakennukset ja maatilan pihapiiri perinnekasveineen toivottavat kävijän tervetulleeksi.
Makugassista nousee monen alan osaajia

Makugassista nousee monen alan osaajia

Hankkeet alkavat ja hankkeet päättyvät – tämän tietävät monet Makugassin jäsenet. Minne kaikki se kerätty tieto ja taito siirtyy hankkeen päätyttyä? Makugassin kahdeksan perustajajäsentä kantoivat tästä huolta ja päätyivät puolitoista vuotta sitten yhdessä perustamaan Makugassin – matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat Ry:n -  eri toimialat kokoavan yhteisen alustan, joka voisi tarjota ratkaisun hanketoimien pysyvyyteen ja lisätä yhteisöllisyyttä näillä toimialoilla Itä-Suomessa.
Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari

Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari

Alahovin viinitila on monesta syystä kesäretken arvoinen; eikä vähiten velmun Risto-isännän takia. Jos vain aikaa riittää tarinoinnille, niin häneltä saa tämän kulmakunnan mehevimmät tarinat Kuopion menneisyydestä ja vähän nykyisyydestäkin. Tarinoiden ja maisemien katselun lomassa voi maistella tuotteita sekä nauttia Taina-emännän keittiön herkuista. Tilan sijainti Kallaveden sylissä, Vaajasalon saaressa, antaa mahdollisuuden nauttia mitä kauneimmista kesämaisemista.
Kahvila Kantti on tiedon ja tarinoiden korttelin sydän

Kahvila Kantti on tiedon ja tarinoiden korttelin sydän

Jos Kahvila Kantin tuotevalikoimataulussa lukee avajaispäivänä corvapuusti tai cuohuviini, se ei ole mitään ranskalaishenkistä hienostelua, vaan akuutti k-kirjainpula. Piipahtaessani avajaistohinoita seuraamassa tämä k-pula vaikutti olevan ainut akuutti ongelma ja siihenkin haettiin käytännönläheistä ratkaisua. Kahvilan avaamista valmistelevan henkilökunnan fiilikset olivat innostuneet ja energiset. Pitkä suunnittelutyö oli tulossa päätökseen – nyt odottelu loppuu ja päästään tekemään! Kevään mittaan huolella suunnitellut palaset loksahtelevat kauniisti kohdilleen – astiasto, ruokalista, henkilökunta ja ne tuoreet korvapuustit…
Riuttala – kesäinen retkikohde menneisyyteemme

Riuttala – kesäinen retkikohde menneisyyteemme

Suomenmestaruus jossakin lajissa on monen meistä salainen haave – sillä olisi kyllä kiva vähän kehuskella illanistujaisissa.  Riuttalan Rukiinleikkuun SM-kisat elokuussa voisivat antaa meille huonokuntoisemmillekin vielä mahdollisuuden. Erityisen armeliaalta vaikuttaa, että ikäsarjoja on sekä miehille että naisille kaksi: alle ja yli 60 -vuotiaat. Kilpailu on maksuton ja osallistujille tarjotaan ruokaa, savusaunaa ja ensiapua. Nyt vain pitäisi päättää mennäkö sirpillä yksilösarjaan vai kasatako viikatesarjaan joukkue?
Olvi – Iisalmen lahja savolaisille ja muillekin janoisille

Olvi – Iisalmen lahja savolaisille ja muillekin janoisille

Olvi on tuottanut meille savolaisille todellista lähijuomaa jo yli 140 vuoden ajan. Olvin historia Iisalmessa alkaa jo vuodesta 1878, jolloin kokoonnuttiin pohtimaan panimon perustamista. Panimomestari William Gideon Åberg ja hänen vaimonsa Onni sen sitten perustivat ja yritys on juurtunut olennaiseksi osaksi niin Iisalmea kuin savolaisuutta.
Ketoisen viljaton Leipänen hurmaa jo ensipuraisulla

Ketoisen viljaton Leipänen hurmaa jo ensipuraisulla

Parhaat innovaatiot lähtevät kytemään usein omista arjen havainnoista ja tarpeesta. Ketoisen Leipänen lähti kehittymään koronasulun aikana Niina Lahnavik-Hoffrenin ja Anni Hoffrenin kotikeittiöissä, kun vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kaivattiin maistuvaa leipää, ja kerrankin oli aikaa reseptiikan kehittelyyn.
Ravintola Kings Crownin pyörittäjinä nämä naiset eivät ole mitään keltanokkia keittiössä ja kun tiimiin liittyi leipomoasiantuntija Nanna Mononen, tuotekehittelyn lopputuloksena syntynyt Leipänen olikin valmis tuote myytäväksi maailmalle. No, ehkä pientä oheispuuhaa, kuten yrityksen perustamista, tuotantotilojen ja pakkausmateriaalin metsästämistä sekä markkinointia vielä tarvittiin….
Kuopion Kauppahalli – kaunotar sarjassaan

Kuopion Kauppahalli – kaunotar sarjassaan

Ennen kuin rynnistätte Kauppahalliin sisään, vilkaiskaapa hetki itse rakennusta; halli nimittäin valittiin vuonna 2020 Suomen kauneimmaksi kauppahalliksi.
 ”Warsinkin hallin kauniita päätyjä pysähtywät ihmiset katselemaan. Joshan koristukset owat tulleet wähän maksamaankin, niin yleisön tyytywäisyys niihin palkitsee sen. Entäs sitten se mukawuus ja siisteys, joka hallissa wallitsee! Ostawaan yleisöön tekee se kerrassaan iloisen waikutuksen ja iloissaan tuntuiwat siitä olewan myöjätkin. Eiwät nyt tarwitse wärjöttää sateissa ja pakkasissa, waan kuiwin ja lämpösin käsin saa jokainen kaupat tehdä.”, näin todettiin jo vuonna 1902 Kauppahallin avajaisista kertovassa lehtijutussa Uutis-Savossa.
Tervetuloa värikylpyyn!

Tervetuloa värikylpyyn!

Kuopion kauppahallista löytyy lumoava putiikki, jonne kävijät ovat tervetulleita Minna Suurosen tarjoamaan värikylpyyn – tämä voisikin olla tuiki tarpeellista yhdelle jos toiselle koronaan väsyneelle. Ihastelun ja ihmettelyn jälkeen putiikista lähtee todennäköisesti tuotteita matkaan jatkamaan väriterapiaa kävijän elämässä, ja nämä vaateostokset voi tehdä hyvällä omatunnolla. Minnan suunnittelemat tuotteet valmistetaan luonnonmateriaaleista vastuullisesti Kuopion Kurkimäessä. Tuotteet ovat jokapäiväisessä arjessa mukana kulkevia taideteoksia, joissa jokaisessa on Minnan luoma tarina.
Tutustutaan Komeroon

Tutustutaan Komeroon

Joululoma meni, kinkku loppui - ollaan taas tässä arjen oravanpyörässä. Olen niitä kotikokkeja, jotka ratkaisevat arjen ruokailut keittämällä sunnuntaina ison kattilallisen keittoa, jota syödään alkuviikko; loppuviikko nautitaan sitten ehkä makaronilaatikkoa. Vähän tylsäähän se on ja ruokailu muuttuu helposti pelkäksi polttoaineen tankkaamiseksi. Helppo ratkaisu tähän ongelmaan löytyisi kuulemma Komerosta?! Kaikenlaiset ruokakassi-viritelmät ovat olleet minulle vieraita - että kaikki raaka-aineet valmiiksi mitattuna ja paloiteltuna, mausteet mietittynä valmiiksi? Nyt on mentävä kohti tuntematonta….
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Joulu on selkeästi vuotemme tärkein ruokajuhla. Siihen latautuu paljon odotuksia ja perinteitä, joiden alle väsynyt joulunlaittaja helposti uupuu. Nuorissa perheissä sovitellaan pikkuhiljaa kahden suvun ruokaperinteitä samaan juhlapöytään – yksi tuo imelletyn perunalaatikon, toinen herneet. Pyhiä perinteitä ei kannata ottaa liian vakavasti; kun niitä penkaisee ajassa taaksepäin, voi tullakin yllätyksiä. Käy ilmi, että sillihöystö olikin kokeilu Kotilieden joululehdestä – heidän näkemyksensä uudistaa joulupöytää, ei kymmenen sukupolven jatkumo.
Hirvipeijjaisissa

Hirvipeijjaisissa

Korona sotki pahemman kerran syksyn juhlakauden. Viis linnanjuhlista ja pikkujouluista, mutta kun hirvipeijjaisiin ei pääse! Jos joku ulkomaalainen ystäväni uskaltautuisi luokseni marraskuussa, haluaisin viedä hänet ehdottomasti hirvipeijjaisiin, jos sellaiset vain osuisivat kohdalle. Peijjaisissa tavoitetaan matkailijan kaipaama aitous ja alkuperäisyys ja kuinka luontevasti lähiruoka ja oma ruokakulttuurimme saavat tuossa hetkessä loistaa! Tällä kirjoituksella haluan kiittää ja kunnioittaa kaikkia hirviseuroja -porukoita tästä lämminhenkisestä ja vieraanvaraisesta  perinteestä – te ymmärrätte lähiruuan päälle!
Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?

Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?

Jos bisnesideana on tuottaa EU:n pohjoisimpia kauppakelpoisia luomuhedelmiä, niin on varmaa, että ollaan sadon onnistumisen (ja viljelijän hermojen?) suhteen äärirajoilla. Talvituhoja on tullut, lajikkeita on pitänyt vaihtaa ja tuholaisten kanssa on opeteltu yhteiseloa. Tilan isäntä Panu Hiekkala toteaakin, että on opeteltu ja harjoiteltu, mutta hermot eivät ole menneet!

Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA

Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA

Vehmersalmelta kulkeva tie kohti Tuusniemeä on maisemabongailijoiden suosiossa. Tie kiertelee ja kaartelee kauniissa pelto- ja järvimaisemassa. Yksi kauneimpia kohtia on Virtalan tilan kohdalla, jossa avautuu kauniisti hoidettu pihapiiri, eläinten laiduntamat pellot ja molemmin puolin tietä kimmeltävä järvimaisema; siinä on Mervi Metroksen työpaikka, kuten on ollut jo monella sukupolvella häntä ennen.
Eräluonto kutsuu Jyrkälle

Eräluonto kutsuu Jyrkälle

Ruukin Tuvalle päätyminen vaatii hieman suunnittelua, sillä se ei ole 5-tien vieressä sijaitseva nopea kahvipaussipaikka matkalla pohjoiseen. Rautaruukin ainutlaatuinen historia, kohiseva Jyrkänkoski ja alueen kaunis erämaaluonto ovat ne syyt, miksi suunnittelua paikalle päätymiseksi kannattaa ehdottomasti harrastaa.
Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat

Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat

Suomalaisen ruoan päivänä on hyvä miettiä omia valintojaan, sillä kuluttaja on kuningas. Jokainen meistä on vallan kahvassa -ainakin mitä tulee käyttämämme ruuan ostopäätöksiin. Moni meistä paasaakin kruunu päässä kotimaisen ruuan puolesta, mutta jääkaapin sisältö voi kertoa jotain ihan muuta – no, kuninkaatkin harhautuvat aatteestaan, se on inhimillistä ja ymmärrettävää.
Ketterät Eväsmiehet

Ketterät Eväsmiehet

Olitteko kuulleet Eväsmiehistä? En minäkään ja se oli harmi. Tutustuttuani tähän yritykseen kuvailisin heitä ruokamaailman luottopakeiksi: rauhallisia, pitkän linjan ammattilaisia, jotka mahdollistavat ravintoloiden tähtiannoksille loiston ja paistattelun suosion välkkeessä; kun puraisette somepäivityksissä hehkutettua tai  ruokakilpailuissa palkittua  hampurilaista, löytyy välistä usein Eväsmiesten pihvi.
Antibioottivapaa pihvi

Antibioottivapaa pihvi

Entäpä jos koronan jälkeen seuraava maailmalla vapaata matkustelua rajoittava tekijä ei olekaan virus vaan multiresistenttien superbakteerien leviämisen estäminen? Rentouttavan Aasian loman jälkeen sinut ohjataankin pakkotesteihin ja -karanteeniin kunnes olet puhdistunut superbakteerista?  Ja mitä tällä on tekemistä pihviannoksesi kanssa?
Hyvä kiertää Kuninkaankadulla

Hyvä kiertää Kuninkaankadulla

King's Crownissa on aina uskottu siihen, että hyvä kiertää takaisin. Kun itse tarjoaa pyyteettömästi hyvää niin asiakkaille kuin yrityskumppaneille, antaa se joskus takaisinkin. King's Crownin periaate alusta alkaen on ollut tarjota asiakkailleen ilmaisia livekonsertteja, vaikka soittajien palkat ovatkin olleet pienelle yritykselle ylimääräinen kuluerä. Nyt hyvä palkitsee; useat muusikot ja bändit ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet tulla ravintolaan pitämään ilmaiseksi hyväntekeväisyyskonsertin ravintolan toiminnan tukemiseksi – ja näihin tarjouksiin on tartuttu; syksyn musiikkitarjonnasta on tulossa mielenkiintoinen!
Marja-aika on joka päivä

Marja-aika on joka päivä

Pölönmäen marjatilan Kati on opettanut minulle tärkeän asian: syödäkseen kotimaisia marjoja ympärivuotisesti ei tarvitse omistaa kolmea pakastinta – yhdelläkin pärjää. Kotimaisia marjoja nimittäin voi ostaa tiloilta, kaupoista ja Reko-ringeistä pakasteina ympäri vuoden! Pölönmäen marjatila toimittaa tilattuja marjoja asiakkailleen Pohjois-Savossa ja toimii kolmessa Reko-ringissä.
Saanaelämyksiä ympäri vuoden

Saanaelämyksiä ympäri vuoden

Olen innokas saunoja ja kuopiolaisen Saanan tarjonta on testattu myös talven räntäsateissa. Oli vinha tunne kipittää sohjossa pihan perälle savusaunaan ja sen pehmeisiin löylyihin. Lämpö tuntui rännän pistelemällä iholla taivaalliselta.  Kesäaikaan Saanan ykkösnautinto voi löytyä aivan toisenlaisesta kokemuksesta - vaikka virvoittavista uimavesistä kuumien löylyjen jälkeen. Tämä Saanassa onkin parasta; mielialasta ja kelistä riippuen nautinto voi olla joka kerta erilainen.
Sawolainen yllätys maan alla

Sawolainen yllätys maan alla

Miltäs kuulostaa 600 parasta kaveriasi vetävä konserttipaikka, jossa keikan juju nimenomaan on musiikista nauttiminen menossa mukana jammaillen tai tanssien? Esiintymislavaa rakennetaan parhaillaan riittävän suureksi, jotta Suomen eturivin isoimmatkin bändit mahtuvat jammailemaan – ja kaikki tämä Kuopion Leväsellä!
Burgasmi Kuopion Torilla

Burgasmi Kuopion Torilla

Jestas, tässähän keski-ikäinen nainen menee ihan hämilleen. Että Kuopion toriltako saa Suomen parhaita hampurilaisia? Viime vuonna siis ykkössija ja tänä vuonna kakkosena, pakko kai se on uskoa! Burger5 luottaa tuotteisiinsa – kaikilla hampurilaisilla on BURGASMI-takuu. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan…

Viimeisimmät

Seuraa