SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia. Elokuussa Kuopiota juhlitaan SATOA Kuopio Food Festival Weekin herkkujen kera. Herkullinen tapahtuma järjestetään vuosittain Kuopion ydinkeskustassa, Kauppakadun kauppahallin ja Lyseon välisellä osuudella sekä Puijonkadulla torin varrella elokuun viimeisenä viikonloppuna.  Joka vuosi paikalliset ravintolat kokoontuvat torialueen laitamille tarjoamaan maukkaita annoksia, joiden puhtaiden makujen alkuperä johtavat pohjoissavolaisten ruokatuottajien tiloille. Tapahtumassa mukana olevat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita, 3-6 euron arvoisia annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita. Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton. Ravintolapisteitä tapahtumassa on n. 20-25 kpl.

SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta. Samaan aikaan torilla järjestetään Elonkorjuujuhla www.kuopiontori.fi, joka tuo  torille  kahden päivän ajaksi iloista markkinatunnelmaa, paikan päällä nautittavia ja kotiin vietäviä satokauden herkkuja sekä ohjelmaa kaikenikäisille. Lisäksi käynnissä on Meidän Kuopio yhteisöllinen, luova ja yllätyksellinen kaupunkifestivaali www.kuopio.fi/meidan-kuopio. Mukana on erilaisia tapahtumia naapuruston lettukesteistä ja pihakirppiksistä teatteriin ja konsertteihin. Tapahtumia on ympäri kaupunkia kuukauden ajan elo-syyskuussa.

  • Kesto: Perjantai-lauantai.
  • Sijainti: Kuopion keskustan alue.
  • Kielet: Suomi, englanti.
  • Saatavuus: Festivaalien tiedot, ravintolat ja ohjelmat julkaistaan 2023.
  • Lisäksi: Samaan aikaan Elonkorjuujuhla www.kuopiontori.fi ja Meidän Kuopio yhteisöllinen, luova ja yllätyksellinen kaupunkifestivaali www.kuopio.fi/meidan-kuopio
  • Lisätiedot: www.satoa.fi