Savolaisuus on makuasia – pöytä on katettu

European Region of Gastronomy Kuopio Juhlavuosien 2020-21 ohjelman rungon muodostavat savolaiset tapahtumat ja festivaalit. Kutkuttavaan kokonaisuuteen kuuluu yksittäisille matkailijoille, seurueille kuin ryhmillekin sopivia uudenlaisia makumatkoja. Alle olemme poimineet teille ryhmämatkojen herkullisimpia hetkiä sekä kielenvieviä kierroksia Pohjois-Savon alueelta. Tervetuloa nauttimaan kotimaanmatkailusta Järvi-Suomen sydämessä, ruokamatkailun pääkaupungissa ja Euroopan maukkaimmassa maakunnassa! Viimeisimmät ryhmämatkojen tuotekuvaukset voit ladata tulostettavassa muodossa täältä

Täällä nautitaan luonnon rytmissä  ​#europeanregionofgastronomy

Puhdas luonto, aidot arktiset maut ja lähiruoka lautasella; Mualiman kulinaarisen navan juhlavuoden ohjelmaan kuuluu myös teemaviikkoja, jolloin tiedossa on esimerkiksi kaikille avoimia marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, tastingejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita yllättävissä paikoissa, tilavierailuja, ruokamatkapaketteja, ruokateemaisia näyttelyitä, ruokateatteria / show&dinnereitä, erilaisia elämyksiä, taidetta ja kulttuuria, koulutuksia sekä ruokafestivaaleja. Ohjelma päivittyy jatkuvasti juhlan edetessä ja tietoa tapahtumista saat Taste Savo -verkkosivuilta, Kuopio-Tahko -verkkosivuilta sekä seuraamassa sosiaalisessa mediassa #tastesavo -tunnisteita. Viimeisimmät ryhmämatkojen tuotekuvaukset voit ladata tulostettavassa muodossa täältä

TAPAHTUMAT & TEEMAVIIKOT    TAPAHTUMAKALENTERI

Osa tapahtuma on siirretty vuodelle 2021 tai tapahtuman toteutuminen voi riippua Covid-19 tilanteesta.

Ryhmämyynti: Makumatkat Savon sydämeen 2020-21

Tervetuloa tutustumaan kauppaneuvos Gustaf Raninin historiaan ja hänen upeaan sukukartanoonsa Kuopion Hiltulanlahdessa. Tilan historia alkaa vuodesta 1792, jolloin Ruotsin silloinen kuningas Kustaa Adolf perusti Björbackan tilan isonjaon yhteydessä. Kauppaneuvos osti tilan pakkohuutokaupasta 1869. Historiikin jälkeen nautitaan kartanon herkullisesta kesälounaasta upeassa miljöössä.


 • Kesto: Opastetun tutustumisen kesto noin 45 min ja aikaa keskustelulle/kysymyksille 15 min, ruokailu 1-1,5h.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. Jokainen henkilö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle. Bussilinja 31 Kuopion keskustasta Tulliportinkadulta lähtö 9.15, perillä klo 9:59. Paluu 13:02 perillä 13:43. (kesäaikataulut tarkistettava 1.6->) 
 • Ryhmän koko: Opastettu tutustuminen toteutetaan, kun ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä. Ryhmän maksimikoko 25 ihmistä. Paikkavaraukset ennakkoon joko kartano@koivumaenkartano.com tai 017-3614291 edellisenä päivänä (ti) klo 15.00 mennessä. 
 • Saatavuus:Kesällä 2021 keskiviikkoisin 2.6., 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8.
  Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan myös muina ajankohtina. 
 • Opastuskielet: Suomi, englanti. 
 • Hinta: 34 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksu paikan päällä käteinen/kortti.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastus Koivumäen Kartanossa ja tutustuminen kauppaneuvos Gustaf Raninin historiaan sekä kartanon kesälounas, jossa alkuruoka, valintanne mukainen lounaan lämmin ruoka, alkoholittomat ruokajuomat, jälkiruoka sekä kahvi/tee.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com sekä Tableonlinessa


KOIVUMÄEN KARTANO & KUOPION OPPAAT  & RIUTTALAN TALONPOIKAISMUSEO Talonpojasta herrasväen kartanoon -retken aikana saat nähdä, miten paikalliset ovat eläneet ja asuneet yli 100-vuotta sitten. Miten maaseudulla on pärjätty omillaan ja herrasväen kartanossa  nautittu palvelusväen tarjoilemista herkuista? Bussimatkalla kuulet Kuopiosta, Koivumäen  Kartanosta ja Riuttalan Talonpoikaismuseosta Karttulassa sekä niiden historiasta ja nykypäivästä. Pääset itse kiertämään ja katsomaan paikkoja ja tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan yli sadan vuoden taakse. Paikallinen opas on ryhmän mukana koko retkipäivän ajan.


 • Kesto: Kiertoajelu kestää noin 5- 5,5 tuntia. 
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Retki arkisin klo 9.00- 14.00/14.30 tai klo 11.00-16.00/16.30. Lähtö ja paluu esim. Kuopion kaupungintalon edestä, Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio tai sopimuksen mukaan.  
 • Ryhmän koko: 10 - 25 henkilöä
 • Saatavuus: Varattavissa kesällä 2021 ryhmille tilauksesta.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: Tilatut kiertoajelut 55 €/hlö, jos ryhmällä on oma bussi. 83 €/hlö, jos bussi tilataan ryhmälle. Hinnat sisältävät voimassa olevan arvonlisäveron.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Ammattitaitoinen Kuopion Oppaiden opastus koko päivän ajan. Pääsylippu ja opastettu kävelykierros Riuttalan talonpoikaismuseossa ja sen pihapiirissä sekä valintanne mukaan joko aamu- tai iltapäiväkahvit kahvileivän kera. Opastettu tutustuminen Koivumäen Kartanossa ruokailun yhteydessä. Koivumäen Kartanon herkullinen kolmen ruokalajin kesälounas, alkoholittomat ruokajuomat sekä kahvi/tee.
 • Lisämaksusta: Alkoholijuomat lounaan yhteydessä.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.


KUOPION OPPAAT & RAVINTOLA KUMMISETÄ & ISÄ CAMILLO & PANNUHUONE & KAHVILA KANELI

Tule pohjoissavolaisten makujen, lähiruoan, savolaisen ruokakulttuurin ja Kuopion historian lähteille. Ruokakävelyn aikana saat herkutella paikallisilla mauilla ja nauttia alkupalat, pääruoan ja jälkiruoan eri ravintoloissa. Samalla saat tutustua Kuopion ydinkeskustaan kävellen ja kuulet oppaan kertomia tarinoita rakennuksista, Kuopion historian tärkeistä henkilöistä, ravintoloista ja niiden yrittäjistä.​

 • Kesto: Opastettu ruokakävely kestää noin 3,5 tuntia.

 • Sijainti ja lähtöpaikka: Ruokakävelyn kokoontuminen on klo 16.30 Pikku-Pietarin torikujan Tallikahviossa, Hatsalankatu 24, 70110 Kuopio. Poikkeuksena 7.5, 11.6. ja 20.8. kävelyt, jotka alkavat Siskotyttö-patsaalta Kauppatorilla.

  Tilatut ruokakävelyt voivat alkaa myös muualta Kuopion ydinkeskustassa.

 • Ryhmän koko: Minimikoko on 5 henkilöä ja maksimikoko 20 henkilöä.

 • Saatavuus:
  Perjantaisin 7.5., 11.6., 9.7., 16.7., 23.7., 30.7., 6.8.,13.8., 20.8. ja 10.9. klo 16.30
  Ilmoittautuminen edeltävään keskiviikkoon klo 12 mennessä

  Keskiviikkoisin 25.8.,1.9., 8.9., 15.9., 22.9. klo 12.00
  Ilmoittautuminen edeltävään maanantaihin klo 12 mennessä

  Ruokakävely toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään viisi henkilöä.

  Ryhmille tilauksesta. 

 • Opastuskielet: Suomi, ryhmälle tilattavilla kävelyillä myös englanti ja saksa. 

 • Hinta: Ruokakävelyn hinta on 73 €/hlö, ryhmille 68 €/hlö (alv 0 %, nettohinta).
  Vuoden 2021 ryhmähinta tarkentuu.
   
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tervetulojuoma 7.5. ja 11.6. sekä 20.8. alkaen olevilla ruokakävelyillä kauppahallin Lähiruoka TullinTuvassa ja muulloin Tallikahvilan ainutlaatuisessa miljöössä Pikku-Pietarin Torikujalla, savolaiset tapakset Kuopion perinteikkäässä Ravintola Kummisedässä, Kallaveden kuhaa suositussa Ravintola Isä Camillossa sekä jälkiruoan ja kahvin tunnelmallisessa Kahvila Kanelissa. Ruokailuihin ei kuulu alkoholijuomia, mutta esim. viiniä voi ostaa erikseen myös maisteluannoksina. Ammattitaitoinen oppaamme johdattelee kävelyä ja kertoo tarinoita kävelyn aikana ja ruokailujen lomassa.
 • Lisämaksusta: Alkoholilliset juomat.
 • Mistä voi varata: Ryhmävaraukset Kuopion Oppaat ry , www.kuopionoppaat.com, guideskuopio@gmail.com

  Aikataulutetuille kierroksille ilmoittautuminen sähköpostilla guideskuopio@gmail.com tai 044 244 3899. Ohjeet osallistumismaksun 73 € maksamisesta saat ilmoittautumisen yhteydessä.
  Kerro myös mahdolliset erityisruokavaliosi.

KUOPION OPPAAT  Tule pohjoissavolaisten makujen, lähiruoan, savolaisen ruokakulttuurin ja Kuopion historian lähteille. Kierroksen aikana saat herkutella paikallisilla mauilla ydinkeskustaa kauempana olevissa ravintoloissa: pyörivässä Puijon Torniravintolassa, Koivumäen Kartanossa ja Kuopion Saanassa Kallaveden rannalla. Pääset legendaarisen kauppaneuvos Gustaf Raninin jalanjäljille historiallisessa Koivumäen Kartanossa ja tarina jatkuu Lignell & Piispasen tehdaskierroksella. Bussimatkalla kuulet Kuopiosta ja sen tärkeistä kohteista kuten Puijosta, Kallavedestä ja Saaristokaupungista sekä kierroksen ravintoloista ja niiden yrittäjistä.


 • Kesto: Kiertoajelu kestää noin 4,5 tuntia. 
 • Sijainti: Kiertoajelu alkaa klo 11.30 Kuopion kaupungintalon edestä, Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio. 
 • Saatavuus: Ruokakiertoajelupäivät vuonna 2021:
  torstaisin 25.2., 4.3., 6.5., 17.6., 1.7., 8.7., 15.7., 22.7., 29.7., 5.8., 12.8., 2.9., 16.9., 30.9. ja 7.10. Ruokakiertoajelut toteutuvat mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10 henkilöä.
  Lähtö klo 11.30 Kuopion kaupungintalon edestä ja paluu torille n. klo 16.
  Ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Saatavuus riippuu covid-19 -rajoituksista. 
 • Opastuskielet: Suomi, ryhmälle tilatuilla kierroksilla myös englanti, saksa
 • Hinta: Aikataulutetut kiertoajelut 83 €/hlö (alv 0 %).
 • Tilatut kiertoajelut: Ryhmän koko: 15 - 30 henkilöä, 68 €/hlö (alv 0 %), jos ryhmällä on oma bussi. 88 €/hlö (alv 0 %), jos bussi tulee Kuopion Oppaat ry:ltä. Ryhmähinnat ovat nettohintoja. Hintoja tarkistetaan vuodelle 2021. 
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tervetulojuoma ja lähiruokalautanen Puijon Torniravintolassa, kalaa pääruoaksi Koivumäen Kartanossa, tehdaskierros ja pieni maistiainen Lignell & Piispasella sekä jälkiruoka ja kahvi Saanassa. Kiertoajelun päätteeksi viemme asiakkaat Kuopion kauppahalliin, joka on tunnettu lähiruoastaan ja tunnelmastaan. Ammattitaitoinen oppaamme on mukana kiertoajelulla ja kertoo tarinoita matkan aikana ja ruokailujen lomassa.
 • Lisämaksusta: Ruokailuihin ei kuulu alkoholijuomia, mutta esim. viiniä saa ostaa erikseen myös maisteluannoksina.
 • Mistä voi varata: Ilmoittautuminen edeltävään tiistaihin klo 12 mennessä sähköpostilla guideskuopio@gmail.com tai 044 244 3899. Ohjeet osallistumismaksun 83 € maksamiseen saat ilmoittautumisen yhteydessä. Kerro samalla myös mahdolliset erityisruokavaliosi.
 • Maistellen Kuopiota -ruokakiertoajelu sopii mainiosti myös merkkipäivä- ja yrityslahjaksi ja se on tilattavissa ryhmille muulloinkin. Kiertoajelun järjestää Kuopion Oppaat ry. Opastuskieli suomi. Tilattavilla ruokakiertoajeluilla myös englanti ja saksa.

 • Lisätietoja: www.kuopionoppaat.com, guideskuopio@gmail.com tai 044 244 3899.


Paikallisen keittiö- ja juomakulttuurin kokkikoulussa jokainen pääsee valmistamaan osan tarjolla olevasta menusta. Opit valmistamaan drinkkejä laadukkaista Lignell & Piispasen tehtaan tuotteista sekä pääset kurkistamaan kartanon keittiön saloihin. Alkuruuan ja –drinkkien valmistuksessa ryhmä jaetaan puoliksi siten, että toinen puolikas tekee juomat ja toinen alkuruuat. Jälkiruuan valmistuksessa ryhmien roolit vaihtuvat. Pääruoasta vastaavat kartanon keittiömestarit.


 • Kesto: Opastetun illallisen valmistus ja ruokailun kesto yhteensä noin 4h.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio 
 • Ryhmän koko: 6-10 hlöä.
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 125 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Paikallisista raaka-aineista sesongin mukainen kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu illallinen. Koivumäen Kartanossa ruokajuomineen (alkudrinkki, 2x12cl viiniä ja jälkiruokadrinkki).
 • Lisämaksusta: Bussikuljetukset. Lisäjuomat illalliselle.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Tervetuloa tutustumaan villiyrttien maailmaan maaseudulle Kuopion Hiltulanlahteen. Erä- ja luonto-opas, ympäristöluotsi ja yrttikouluttaja Piia Ratava vie teidät Koivumäen Kartanon pihapiiriin ja puutarhaan tutustumaan tuttuihin pihakasveihin aivan uudella tapaa.  Hän kertoo, kuinka pihapiirin kasveja voi jokainen hyödyntää itse niin keittiössä kuin hoidoissa. Tutustumisen jälkeen nautitaan iltapalaa yhdessä jutustelua jatkaen. Mikäli luonnosta löytyy jotain heti syötäväksi kelpaavaa, se päätyy lautasille.


 • Kesto: Opastetun villiyrttikierroksen kesto noin 1 h ja iltapala noin 1 h. 
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. Jokainen henkilö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle. Bussilinja 31. 
 • Ryhmän koko: Opastettu tutustuminen toteutetaan, kun ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä.  Ryhmän maksimikoko 25 hlöä. Paikkavaraukset ennakkoon joko kartano@koivumaenkartano.com tai 017-3614291 edellisenä päivänä (su) klo 15.00 mennessä.
 • Saatavuus: Toteutetaan keskiviikkona 16.6.2021 klo 17:00-19:00 sekä ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 35 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksu paikan päällä käteinen/kortti.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu villiyrttiretki Koivumäen Kartanon pihapiirissä ja iltapala sekä kahvi/tee.
 • Lisämaksusta: Bussikuljetukset. Alkoholijuomat iltapalalle.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Tule kokkaamaan Pohjois-Savon mestarikokin ja ruokalähettilään Aki Hiltusen kanssa herkullinen kokonaisuus, ja opi samalla keittiömaailman varjeltuja salaisuuksia. Ruokakurssi liikkuu sinne, minne haluat; Omaan kotiin, juhlatilaan, puutarhaan, metsään, mökille tai vaikka laavulle. Kurssi sisältää 3 ruokalajin menun, joka valmistetaan yhdessä ”oppilaiden” kanssa. Raaka-aineina käytetään paikallisia, puhtaita pohjoissavolaisia lähituotteita. Menu suunnitellaan aina toiveesi huomioiden. VS Ravintoloiden toimintaa inspiroi se, että ruoka valmistetaan aina aidoista raaka-aineista sesongin huomioiden, pitkälti käsityönä. Yritys pyrkii hankkimaan raaka-aineita paikallisilta tuottajilta mahdollisuuksien mukaan. 

”Ruoanlaittoni perustuu siihen, että raaka-aineista käytetään kaikki hyväksi. Kasviksista lehtiä myöten kaikki – riistasta luita, kaloista ruotoja ja keitetään liemiä. Kun raaka-aineet saadaan läheltä, ollaan uskomattoman tuoreuden äärellä – ja se jos mikä on hienoa.” – Aki Hiltunen | VS Ravintolat, ERG-ruokalähettiläs. Inspiroidu ennakkoon: https://youtu.be/SlezJcyms-E 

Ravintola-alan moniosaaja VS Ravintolat tuo ruuan minne vain haluat, Puijonnokan kodalle tai messuhalliin. Yritys pyörittää useita eri lounasravintoloita sekä Kuopiossa että Siilinjärvellä ja välittää useita eri juhlatiloja. Tyylilajit taidetaan fine diningista eksoottisiin elämyksiin sekä perinteisiin tekniikoihin - mausta tinkimättä.


 • Kesto: n. 3,5 h.

 • Sijainti: Kurssi voidaan toteuttaa asiakkaan toivomissa tiloissa, mahdollinen tilavuokra ei sisälly tuotteen hintaan. 

 • Ryhmän koko: 6-10 henkilöä

 • Saatavuus: Tilauksesta varausten mukaan.

 • Opastuskielet: Suomi, englanti 

 • Hinta: 70 € / hlö (sis. voimassa oleva alv%).

 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastus, 3 ruokalajin menu, alkoholittomat ruokajuomat, ruuan laittoon tarvittavat välineet ja esiliinat.

 • Mistä voi varata: Tilaukset Aki Hiltunen 044-7441402 tai catering@vsravintolat.fi


Paikalliset maistajaiset koostuu kuopiolaisen alkoholijuomatehtaan Lignell & Piispasen tuotannosta olevista alkoholijuomista. Samalla kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Maistajaiset pidetään upeassa Koivumäen Kartanossa, joka on vielä tänä päivänäkin saman kauppaneuvos Gustav Raninin suvun perillisten omistuksessa kuin tehdaskin.


 • Kesto: Kesto noin 2 h. 
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. 
 • Ryhmän koko: 10 - 25 henkilöä.
 • Saatavuus: Ryhmille ympäri vuoden tilauksesta.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 45 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu Lignell & Piispasen tuotteiden maistatus ja juomiin sopivaa pientä syötävää (tapas/suklaa/juustot). Tutustumista Oy Gust Raninin, Lignell & Piispasen ja Koivumäen Kartanon historiaan. 
 • Lisämaksusta: Kolmen ruokalajin illallinen ja lisäjuomat.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com

Villiyrtit ovat monipuolista ja maistuvaa lähiruokaa.  Villiyrttejä on hauska kerätä ja niistä on helppoa javaivatonta valmistaa kesäisiä herkkuja. Kurssilla opettelemme tunnistamaan yleisiä villiyrttejä ja valmistammeniistä maukkaita annoksia. Villiyrttien maailmaan sinua johdattaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija. Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


 • Kesto: 1 tunti.
 • Sijainti: Puijonkatu 14, ERG-toimisto. Voidaan toteuttaa myös asiakkaan tilassa tilauksesta. 
 • Ryhmän koko: 5 - 10 henkilöä.
 • Saatavuus: Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan.
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 15 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kolmeen villiyrttiin ja valmistetaan niistä pientä maisteltavaa. Työpajassa maistellaan lopuksi valmistamamme ruuat. Kurssilta saa mukaan reseptit. 
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Sienet ovat terveellistä ja monipuolista ruokaa. Syksyisin on hauska kuljeskella metsässä ja etsiä sieniä. Onkin aina yllätys, löytyykö niitä. Sienten valmistaminen ruuaksi vaatii omat niksinsä, sillä on sekä tunnistettava sopivat ruokasienet että osattava käsitellä ne. Tässä asiassa sinua auttaa ja opastaa kurssilla Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja elintarvikeasiantuntija, sienineuvoja Marja Niskanen. Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


 • Kesto:
 • Sijainti: 
 • Ryhmän koko: 5 - 10 henkilöä.
 • Saatavuus: Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 60 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan muutamaan hyvään ruokasieneen ja opetellaan valmistamaan maistuvaa ja monipuolista sieniruokaa. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa kattavan reseptivihkosen omakseen.
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Tutustutaan muutamaan hyvään ruokasieneen ja opetellaan valmistamaan maistuvaa ja monipuolista sieniruokaa. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa kattavan reseptivihkosen omakseen. Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


​ 

 • Kesto: 1 h
 • Ryhmän koko: 5-10 henkilöä
 • Saatavuus: Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 15 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kolmeen herkulliseen ruokasieneen ja valmistetaan niistä pientä maisteltavaa. Työpajassa maistellaan valmistamamme maistiaiset, sekä jokainen saa reseptit itselleen.
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Villiyrtit ovat monipuolista ja maistuvaa lähiruokaa. Villiyrttejä on hauska kerätä ja niistä on helppoa ja vaivatonta valmistaa kesäisiä herkkuja, kunhan tunnistaa syötävät yrtit. Villiyrttityöpajassa tutustumme muutamaan yleisimpään villiyrttiin ja valmistamme niistä maittavia pikkusyötäviä. Villiyrttien maailmaan sinua johdattaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija. Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


 • Kesto: 1 tunti.
 • Sijainti: Puijonkatu 14, ERG-toimisto. Voidaan toteuttaa myös asiakkaan tilassa tilauksesta. 
 • Ryhmän koko: minimi 5 henkilöä maksimi 10 henkilöä.
 • Saatavuus: ryhmille tilauksesta, keväällä 2021 Satoa goes Wild -tapahtuman yhteydessä.
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 15 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kolmeen villiyrttiin ja valmistetaan niistä pientä maisteltavaa. Työpajassa maistellaan lopuksi valmistamamme ruuat. Kurssilta saa mukaan reseptit. 
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Riista on ekologista ruokaa. Riista on monipuolinen raaka-aine, jota on helppo valmistaa, kun osaa tietyt perussäännöt, kuten riistan oikeaoppisen käsittelyn, sekä sopivan maustamisen ja kypsentämisen. Riistaruokien saloihin johdattaa maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen. Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


 • Kesto: 4 tuntia.
 • Sijainti: Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Toteutetaan myös tilauksesta ryhmän toivomalla paikalla.
 • Ryhmän koko: 8 - 20 henkilöä
 • Saatavuus: Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 60 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan riistaruokien valmistukseen ja valmistetaan muutamia riistaruokia ja leivonnaisia saatavilla olevista riistaeläimistä. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa omakseen reseptivihon. 
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Rentoa ja mukavaa tekemistä kokeneen Baarimestarin opastuksella. Tutustumista paikallisen Lignell & Piispasen tuotteisiin ja mahdollisuus päästä tekemään klassisia ja moderneja cocktaileja paikallisella twistillä höystettynä. Samalla käydään läpi juomatrendejä ja erilaisia valmistustapoja. Lisäksi opastusta ja vinkkejä, mitä välineistöä ja tuotteita on hyvä löytyä kotoa cocktailien/mocktailien valmistukseen.


 • Kesto: Koulutus on kestoltaan 1-2 h.
 • Sijainti: Kauppakatu 25, 70100 Kuopio, Pannuhuone Gust. Ranin Olohuone & Terassi.
 • Ryhmän koko: 5-10 henkilöä.
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: maanantai-lauantai. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 25 €/hlö (sis. alv).
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tuotteeseen sisältyy koulutus ja 1-2 cocktailia/henkilö joko itse tehtynä tai baarimestarin valmistamana.
 • Lisämaksusta: Pannuhuoneen Gust. Raninin Kyökin tapakset 10 €/hlö.
 • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net, Toomas Tuovinen 044 5810 453, www.pannuhuone.net

Cocktail-koulussa tehdään yhdessä paikallisia tuotteita käyttäen juomasekoituksia, käydään läpi tekniikoita ja annetaan vinkkejä kotibaarin toimintaan. Cocktail-koulun aihepiirit käydään tapauskohtaisesti läpi etukäteen.

Meksikolaistyylisen ravintola Panzan ja luovasti hullun pienpanimo RPS Brewingin taustavoima, baarimikko Erno Vainanen on erikoistunut hyödyntämään paikallisten tuottajien juomia ja cocktail-pohjissa ylijäämäraaka-aineita, joita on käytetty tuotteiden valmistuksessa.

 • Kesto: 20 – 60 min sisällöistä riippuen.
 • Paikka: Ravintola Panza, RPS Brewingin tilat tai asiakkaan tilauksesta muut tilat
 • Ryhmäkoko: 1 – 20 henkilöä
 • Saatavuus: Vain tilauksesta
 • Opastuskielet: Suomi, Englanti
 • Hinta: Alkaen 25 € / hlö, minimilaskutus 200 € (alv 0%) – tapauskohtainen
 • Varaukset: Erno Vainanen, erno.vainanen@gmail.com, erno@rpsbrewing.fi, +358445331921

Järvikalat ovat maukasta ja terveellistä ruokaa niin arkeen kuin juhlaankin. Järvikalan valmistaminen vaatii omat pienet niksinsä, jotta siitä saa ruodotonta ja maukasta. Järkikala tarvitsee sopivasti mausteita esimerkiksi tuoreista yrteistä. Kalaherkkujen valmistamista opastaa maa-ja kotitalousnaisten ruoka-ja yritysasiantuntija Marjan Niskanen. Ruokakurssilta saat vinkkejä ja uusia reseptejä käyttöösi. Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


 • Kesto: 4 tuntia.
 • Sijainti: Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Toteutetaan myös tilauksesta ryhmän toivomalla paikalla.
 • Ryhmän koko:8 - 20 henkilöä.
 • Saatavuus: Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi.
 • Hinta: 60 €/hlö.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kalaruokien valmistukseen. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa omakseen reseptivihon. 
 • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Vierailu yhdessä Suomen vanhinmassa perheyrityksessä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierros päätetään Elämyksellä tehtaan vanhoissa kellariholveissa Satamakadulla, ravintola Mustassa Lampaassa.


 • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
 • Illallinen: ravintola Musta Lammas, Satamakatu 4, 70100 Kuopio.
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 5-9 hlö 110 €/hlö sis. alv. (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 105 €/hlö sis. alv. (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Neljän ruokalajin Elämysmenu, johon on yhdistetty räätälöity juomapaketti. Jokaiselle ruokalajille on oma Mustan Lampaan cocktail Lignell&Piispasen tuotteista tai herkullinen viini. Makuyhdistelmät ovat tarkoin harkittuja.
 • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja, kahvi ja avec.
 • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.mustalammas.net

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmista perheyrityksistä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierros päätetään huipulla vuonna 1963 rakennetussa Puijon tornissa. Torniravintolassa tunnet olevasi Puijon metsässä raaka-aineiden äärellä ja pääset nauttimaan kolmen ruokalajin lähiruokaillallisen.


 • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
 • Illallinen: Puijon Torniravintola, Puijontie 135, 70300 Kuopio.
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 5-9 hlö 99 €/hlö sis. alv (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 94 €/hlö sis. alv (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Torniravintolassa kolmen ruokalajin lähiruokaillallinen, johon on yhdistetty ruoille sovitetut Lignell&Piispasen tuotteista tehdyt Torniravintolan cocktailit. Illallinen koostuu Lähiruokapöydästä, pöytiin tarjoillusta pääruoasta (liha, kala tai kasvisvaihtoehto) ja Tornin hätävarasta, jonka kanssa nautitaan Puijo 1963 -kahvi tai villiyrttihauduke.
 • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja ja avec.
 • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.puijopeak.fi/ravintolat

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmassa perheyrityksessä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierrospäätetään ravintola Isä Camillossa, joka sijaitsee entisessä Suomen Pankin arvokkaassa kiinteistöstä. Iltaa voi kätevästi jatkaa kauppahuoneesta inspiraationsa saaneessa Pannuhuone Gust. Raninissa, Isä Camillon kivijalassa, jonka cocktail-lista koostuu kokonaan Lignell&Piispasen herkuista.

 • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
 • Illallinen: Ravintola Isä Camillo, Kauppakatu 25-27, 70100 Kuopio.
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 5-9 hlö 90 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 85 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Kolmen ruokalajin European Region of Gastronomy menu ja juomapaketti, jossa on jokaiselle ruokalajille yhdistetty Lignell&Piispasen tuotteista välimerellisellä mausteella rakennetut cocktailit.
 • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja, kahvi ja avec. Illallisen päätteeksi kaikki listan cocktailit Pannuhuone Gust. Raninisissa ryhmällenne erikoishintaan 8,50 €/kpl (normaalisti 9-10 €/kpl).
 • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.isacamillo.net

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmista perheyrityksistä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Kauppahuoneen tarina jatkuu sesongin mukaisella kolmen ruokalajin illallisella Koivumäen kartanossa.

 • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 30 min. ja illallinen noin 2,5h. 
 • Sijainti ja lähtöpaikka:
 • Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
 • Illallinen: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. 
 • Ryhmän koko: 10 - 25 henkilöä.
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 125 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy:
  Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Bussikuljetus tehtaalta Koivumäen Kartanolle.
  Paikallisista raaka-aineista valmistettu sesongin mukainen kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu illallinen Koivumäen Kartanossa ruokajuomineen (alkumalja, 2x12cl viiniä ja jälkiruokaviini/avec).
  Bussikuljetus Koivumäen Kartanolta takaisin tehtaalle ja/tai keskustaan.
 • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa mietoja alkoholijuomia kotiin viemisiksi.
 • Lisäjuomat illalliselle. Teemaillat esim. rapujuhlat, venetsialaiset, kieltolaki, salakapakka, vanhan ajan joulu.
 • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com

Vierailulla RPS:lle kuulet tarinoita panimon toiminnasta ja siitä, mistä panimo sai alkunsa. Suomen paras olut 2019 -kilpailussa RPS:n Everyday lager palkittiin parhaana lagerina ja Dandelion Dreams parhaana vehnäoluena.

Rakastamme oluen panemista. Mutta elämme viihdyttääksemme ihmisiä, saadaksemme heidät ajattelemaan ja lopulta nauramaan. Oluemme ja lonkeromme ovat enemmän kuin olutta ja lonkeroa, ne ovat klassisia ongelmanratkaisumuotoja, viihdettä. Otamme riskejä makujen, raaka-aineiden ja nimien kanssa. Tartumme hetkiin ja tuomme niihin oman mausteen, kuten teimme Let’s Settle this like adults -oluellamme Presidenttien Trump ja Putinin huippukokouksen yhteydessä.

Pohjoinen periferia on kotimme. Se on enemmän kuin kaukainen paikka pohjoisessa, se on mielentila, elämäntapa. Selvitäksesi täällä, tarvitset sisua ja huumorintajua. Sen takia me teemme tätä. Perustimme panimon, emme pelkästään oluen takia, vaan tuodaksemme iloa ja omaa elämänkatsomusta. Yksinkertaisesti, panemme innostusta ja positiivisuutta. Ja aina kieli hieman poskessa. Elämme hyviä hetkiä varten ja toivomme sen tarttuvan muihinkin. Pärjätäksesi pohjoisessa periferiassa, sinun täytyy olla rohkea ja hieman hullu, mutta emme haluaisi olla missään muualla. Meidän oluet ja lonkerot, sekä panimo, on avoin kutsu kaikille ketkä haluavat enemmän elämältä. Sen takia nostamme lasimme ja sanomme, Tervetuloa pohjoiseen periferiaan.

 • Kesto: Sopimuksen mukaan
 • Sijainti ja lähtöpaikka: RPS Brewing, Siikaranta 3b, Kuopio
 • Ryhmän koko: min 10 henkilöä
 • Hinta: 12 €/hlö, minimilaskutus 120 €
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta klo 16 jälkeen, elokuusta 2020 alkaen, saatavuus riippuu covid-19 tilanteesta
 • Kielet: suomi ja englanti
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja yksi vapaavalintainen juoma
 • Lisämaksusta: Saunatilat, ruokailu, panimokaupasta voi ostaa tuotteita mukaansa
 • Varaukset: lassi@rpsbrewing.fi

Suomen paras olut -kilpailun 2019 voittaja Iso-Kallan panimo valmistaa oluita ja limonadeja parhaista puhtaista raaka-aineista pienpanimoperinteitä kunnioittaen. Panimon yhteydessä on myös oluthuone, jossa voi nautiskella tuotteita paikan päällä tai ostaa juomat mukaan. Nimi Iso-Kalla tulee Pohjois-Savolaisten järvien muodostamasta suurjärvialueesta. Yritys täydentää vaihtelevin kausi- ja teemaoluin pysyväisvalikoimassa olevaa Savo -sarjaa.

 • Kesto: Kierros ja tasting yhteensä n. 1,5 h - 2 h ryhmästä riippuen
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Iso-Kallan panimo, Siikaranta 5, Kuopio
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä
 • Hinta: 20 €/hlö, minimilaskutus 100 €
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta
 • Opastuskielet: Suomi, englanti, espanja
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja tuotetasting
 • Lisämaksusta: Saunatilat, ruokailu, panimokaupasta voi ostaa tuotteita mukaansa
 • Varaukset: sami@isokalla.fi

Yksi Suomen vanhimmasta perheyrityksistä, alkoholijuomatehdas Lignell & Piispanen yhdistelee ennakkoluulottomasti ja savolaisella virneellä erilaisia makuja ja synnyttää odottamattomia makuelämyksiä 170 vuoden kokemuksella. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan tässä kuopiolaisessa perheyrityksessä. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Lopuksi kierroksella pääsee nostamaan ystävien kanssa yhdessä maljan menneille, tulevaisuuden haaveille ja käsillä oleville hetkille. Sillä elämä on parasta jaettuna.

 • Kesto: Kierros kestää n. 45 min.
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä
 • Hinta: 5-9 hlö 90 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 85 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen.
 • Lisämaksusta: Tehtaalla on myymälä, josta ostettavissa mietoja alkoholijuomia mukaan.
 • Optiona varattavissa/ostettavissa lisäksi:
  Tasting: Ohjatussa maistelussa kuulet tarkemmin juomien historiasta ja luonteesta ja opit löytämään omat suosikkisi. Mahdollisuus ostaa myös erikseen (45 min.) Kierroksen kanssa (yht. 75 min). Tasting alkaen 20 €/hlö.
 • Mistä voi varata: info@lignellpiispanen.fi

Suomen paras olut -kilpailun 2019 voittaja Iso-Kallan panimo valmistaa oluita ja limonadeja parhaista puhtaista raaka-aineista pienpanimoperinteitä kunnioittaen.

 • Kesto: Kierros ja tasting yhteensä n. 1,5 h - 2 h ryhmästä riippuen 
 • Sijainti ja lähtöpaikka: Iso-Kallan panimo, Siikaranta 5, Kuopio 
 • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä 
 • Hinta: 20 €/hlö, minimilaskutus 100 € 
 • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta 
 • Opastuskielet: Suomi, englanti, espanja 
 • Hintaan sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja tuotetasting 
 • Lisämaksusta: Saunatilat, ruokailu, panimokaupasta voi ostaa tuotteita mukaansa 
 • Varaukset: sami@isokalla.fi

Kesäunelma Koivumäen Kartanolla. Haluatko kokea päiväunelman ihanassa kartanomiljöön puutarhassa Bene Statera! ® - Hyvän Olon Tasapaino kehon hoidossa? Järvi ja mäki, taivas ja kukkaniitty antavat kontekstin, jossa tarjoamme hemmottelevan ja lihaksia avaavan kehohoidon, jossa tasapainotamme lisäksi ylikierroksilla käyvän, stressaantuneen hermoston. Hoivaavan tunnin käsittelyn jälkeen saat nauttia kesäisen juoman ja siirtyä sen jälkeen Kartanon tarjoaman maukkaan ruokaelämyksen äärelle. 

Yksilöllinen hoito sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.

 • Kesto: Hoidon kesto on 1 h, valmisteluineen ja lopputöineen 1,5 h. Ruokailu 1-1,5 h. 
 • Sijainti: Koivumäen Kartano. Jokainen hlö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle.
 • Ryhmän koko: Max 10 hlö. Myös yksittäin. 
 • Saatavuus: Kesällä 2021 pe 18.6. pe 2.7. ja pe 30.7. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 129 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksun jälkeen lähetetään sähköpostin kautta ohjeet hoitoon valmistautumisesta.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Nautinnollinen hoito, joka tehdään kevyen vaatetuksen päältä, tarvittavat laadukkaat luomuhoitotuotteet, juoma ja ruokailu.
 • Lisämaksusta: Henkilökohtainen hoitotuote mukaan kotikäyttöön.
 • Varaukset ja ryhmätiedustelut: www.benestatera.fi. Lisätietoja tarja@benestatera.fi.

Marraskuun kotahoito: Haluatko astua sisään kodan hämyiseen lämpöön kokemaan  pehmeiden lampaantaljojen päällä upean rentoutuselämyksen? Bene Statera! ®-Hyvän Olon Tasapaino on hemmotteleva ja lihaksia avaava kehohoito, jossa tasapainotamme lisäksi ylikierroksilla käyvän, stressaantuneen hermoston. Hoivaavan tunnin käsittelyn jälkeen saat nauttia lämpimän juoman ja siirtyä sen jälkeen Kartanon tarjoaman maukkaan ruokaelämyksen äärelle. Yksilöllinen hoito sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.


 • Kesto: Hoidon kesto on 1 h, valmisteluineen ja lopputöineen 1,5 h. Ruokailu 1-1,5 h . 
 • Sijainti: Koivumäen Kartano. Jokainen hlö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle.
 • Ryhmän koko: Max 10 hlö. Myös yksittäin. 
 • Saatavuus: Torstai 26.11. ja perjantai 27.11.2020. Aloitukset klo 10.00, 11.30 ja 13.00 molempina päivinä hoidoissa.  Saapuminen paikalle 15 min aiemmin.
 • ​Katso vuoden 2021 päivämäärät https://www.tastesavo.fi/tapahtumakalenteri. Ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
 • Opastuskielet: Suomi, englanti.
 • Hinta: 130 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksun jälkeen lähetetään sähköpostin kautta ohjeet hoitoon valmistautumisesta.
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: Nautinnollinen hoito, joka tehdään kevyen vaatetuksen päältä, tarvittavat laadukkaat luomuhoitotuotteet, juoma ja ruokailu.
 • Lisämaksusta: Henkilökohtainen hoitotuote mukaan kotikäyttöön.
 • Varaukset ja tiedustelut ryhmille muina ajankohtina: www.benestatera.fi. Lisätietoja Tarja Tirkkonen, tarja@benestatera.fi.

Ota etäisyyttä arjesta. Ole läsnä liikkeessäsi ja kehossasi. Kuuntele mielesi toiveita ja kehosi ääntä. Kurkista luontoa uudesta kulmasta ja antaudut osaksi sen elävää hiljaisuutta. Heittäydy luonnon ja mielen vietäväksi kuuntelemaan Seinävuoren maahisten tarinaa ja voimaantumaan Seinävuoren luonnonsuojelualueen jylhistä maisemista.

 • Kesto: 3,5 h
 • Sijainti: Seinävuorentie, 71200 Tuusniemi.  Koordinaatit: 62.876027, 28.468769.
 • Ryhmän koko: 5–15 henkilöä
 • Saatavuus: Tilauksesta ryhmille
 • Opastuskielet: suomi ja englanti
 • Hinta: 140 €/hlö
 • Hintaan sisältyy: 2.5 km:n vaelluksen rotkolaakson jylhissä maisemissa sisältäen kehontietoisuus, - rentoutus, - metsäjooga ja aistien herättely harjoituksia, joiden tavoitteena on läsnäolon ja luontoyhteyden löytäminen. Aistimusta täydentää alkumalja ja lähiruoka-ateria.
 • Lisämaksusta: Luontoon uppoutumisen audio, hinta 18.00 euroa 
 • Mistä voi varata: Arja Toivanen, 040-8656030 tai arja.toivanen@pp3.inet.fi. Luonnon – ja hyvinvoinnin asiantuntijat TtM, ft Arja Toivanen ja ft Pirjo Smolander, Fysio Savotar. 
 • Muuta: Sään mukainen varustus. Luontokohteen reitti kulkee osin kallioilla, pitkospuilla ja maastossa on korkeuseroja, mikä tekee reitistä osin vaativan. Tämän vuoksi tarvitaan hyvät jalkineet.

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia.

22.-30.8.2020 Kuopiota juhlitaan SATOA Kuopio Food Festival Weekin herkkujen kera. Torilla järjestettävä perinteinen Satoa-ruokafestivaali muuntuu SATOA-viikoksi. Mukanaolevissa ravintoloissa voi nauttia Satoa-annoksista ja menuista. Ohjelmassa on myös mm. ruokakursseja. Lisätiedot ohjelmasta sivuilla www.satoa.fi. 

Syksyllä 2021 palataan taas torille. Popup-ravintoloiden tarjontaan kuuluu 3 - 6 € annoksia, joita voi nauttia Kuopion torin kulmilla katuruokakulttuurin hengessä.

SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton. Ravintolapisteitä tapahtumassa on n. 20-25 kpl.

18.-19.6.2021 seikkaillaan  SATOA Goes WILD -villiruokafestivaalin johdattelemana Kuopiossa, tapahtuma tekee kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen. Wildissa yhdistyvät yhdessä syöminen, liikkuminen ja kulttuurin nauttiminen.

Tapahtumassa pääroolia esittävät paikalliset villit raaka-aineet, joista maukkaita annoksia ovat luomassa paikalliset huippuravintolat.

SATOA Goes WILD on ”food walk”-tyyppinen villi ruokaseikkailu Kuopion keskustan alueella, jossa oppaanasi toimivat tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle kaupunkia sijoittuvat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Ruoan ohella SATOA Goes WILD tuo kaupunkiin festivaalireitin varrelle runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmasisältöä: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita.

Tapahtumaan voi osallistua ostamalla leimattavan festivaalipassin, joka toimii samalla pääsylippuna tapahtumaan. Lisämaksusta ravintolapisteiltä voi hankkia erilaisia teemaan sopivia juomia villiruokamenun seuraksi.


 • Kesto: Perjantai-lauantai. Sijainti: Kuopion keskustan alue. Kielet: Suomi, englanti.
 • Saatavuus: Festivaalien tiedot, ravintolat ja ohjelmat julkaistaan kesällä 2020 ja vuodelle 2021 kevään 2021 aikana.
 • Lisätiedot: www.satoa.fi

Kansainvälinen ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 19. kerran vuonna 2020 osana Kuopio Region of Gastronomy -juhlavuotta ja festivaalin teemana on ruoka. Tapahtuman ajankohtaa on siirretty covid-19 vuoksi ja uudet päivämäärät julkaistaan kesällä 2020.

Festivaaliohjelmisto koostuu monialaisten taiteilijoiden teoksista ja projekteista, jotka käsittelevät ruokaa eri näkökulmista. Jälleen kerran kutsumme Kuopioon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita ja tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia taiteilijoita. Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista,

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2020 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa festivaaliohjelmiston yhteydessä.

”Ruoka on sivilisaation sydän. Se vaikuttaa yhtä painokkaasti niin henkilökohtaisella, kansallisella kuin

maailmanlaajuisella tasolla. Onko olemassakaan teollisuuden- tai tieteenalaa, toimintaa tai aihetta,

joka olisi poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävämpi kuin ruoka?”

- Taiteelliset johtajat Gregg Whelan ja Johanna TuukkanenJuhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Juhlien keskipisteenä komeilee 20 m muhkea juustopöytä, jonka herkut ovat nautittavissa aina klo 24 saakka. Juustopöydän valikoimaan kuuluu kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja että leipätuotteita. Vuosittain juustopöydässä on ollut tapana esitellä myös uutuuksia. Maittavien juustojen lisäksi tarjolla on useita, huolella valittuja puna- ja valkoviinejä, jotka sopivat juustopöydän antimien kanssa nautiskeltavaksi. Illan aikana vieraita viihdyttävät artistit, joiden ohjelmistossa on sekä rauhallista ruokailumusiikkia, tanssimusiikkia että illan lopuksi menevämpää meininkiä.


 • Seuraava tapahtuma 7.8.2021
 • Liput: 45 € sis. ohjelman ja juustopöydän.
 • Tapahtumapaikka: Lapinlahden Jäähalli, Ringettetie, 73100 Lapinlahti
 •  www.juustojaviinijuhlat.fi

Sampea ja Samppanjaa -tapahtumaa vietetään vuosittain elokuun toisena viikonloppuna Varkauden Itsenäisyydenpuistossa Pirtinvirran rannalla. Kesäinen puistojuhla on vuosien saatossa kerännyt tuhansittain varkautelaisia sekä muualta tulleita juhlimaan elokuisessa illassa suomalaisten eturivin artistien tahdissa. Varkauden nimikkokalan kunniaksi vietettävä tapahtuma tarjoilee myös ensiluokkaisia ruoka- ja juomaelämyksiä. Juhlateltassa herkutellaan runsaalla illallisella ja maistellaan kaviaaria sekä laadukkaita virvokkeita. Myös kenttäalueella pääsee nauttimaan sampea ja samppanjaa sekä tasokasta lähiruokaa.


 • Liput: Tapahtumaan on pääsymaksu. Hintatiedot julkaistaan keväällä vuosittain.
 • Tapahtumapaikka: Varkauden itsenäisyydenpuisto, Ahlströminkatu 4, Varkaus
 •  www.sampeajasamppanjaa.fi

Louhenkatupäivänä Iisalmen ja koko Ylä-Savon parhaat kaupat ovat kokoontuneet yhdessä Iisalmen kaduille. Kadut valtaavat erilaisten myyntikojujen lisäksi toinen toistaan houkuttelevimmat street food -kojut.

Markkina ja katuruokatapahtuman hengen lisäksi on tarjolla viihdykkeeksi monenlaista ohjelmaa aina muotinäytöksistä musiikkiesityksiin.  Ihmisvilinän loistavassa tunnelmassa myös kauppa käy. 

Louhenkatupäivä on kaupunkikarnevaali, josta on muodostunut yksi Ylä-Savon suurimmista, jos ei suurin, ilmaistapahtuma.

Ilmaistapahtuma elokuun alussa vuosittain, Iisalmen keskustassa


http://www.mansikkakarnevaalit.fi

Mansikkakarnevaaleja on Suonenjoella järjestetty vuodesta 1970 alkaen, ja se yksi Suomen pitkäaikaisimmista kesätapahtumista. Karnevaalit pidetään heinäkuussa aikana, jolloin suomalaiset mansikat ovat makeimmillaan. Kolmipäiväinen juhlinta käynnistyy perjantaina kaupungin läpi kulkevalla karnevaalikulkueella. Huippuartistikattauksen lisäksi voidaan nautiskella mm. Mansikkatorin markkinahumusta ja tehdä mukavia ostoksia, nauttia tivolin tarjoamasta ilottelusta, laulukilpailuista, mansikansyönnin SM-kisasta, monipuolisesta alueen ruoka- ja juomatarjonnasta sekä mukavasta karnevaalitunnelmasta. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. 

Tuttuun tapaan viikonlopun aikana kruunataan mansikkatyttö sekä palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä.  Perinteisiin on kuulunut myös käydä Mansikkakirkossa, jossa esiintyy valtakunnan tähtiartisti.  Suonenjoen Mansikkakarnevaalien aikaan on luvassa paljon oheisohjelmaa. 


 • Seuraava tapahtuma 16.-18.7.2021
 • Suonenjoen Mansikkakarnevaalien alueelle on vapaa pääsy.  Iltaohjelmat ovat maksullisia.
 • Lisätietoja www.mansikkakarnevaalit.fi

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.

 • Seuraava tapahtuma syyskuussa 2021, tarkat päivämäärät varmistuvat keväällä 2021 
 • Ilmaistapahtuma, Kuopion satamatorilla
 • Lisätietoja www.kuopio.fi/kalaryssays

Elämyksiä ja viihdettä koko perheelle vanhan kulttuurin parissa.
Airakselan seurantalolla (Airakselantie 591)
lauantaina 22.5.2021 klo 10.00-15.00.

Nähtävillä vanhoja työvälineitä työnäytöksineen, vanhoja kulkuneuvoja ihmeteltäväksi ja vanhojen kodintekstiilien näyttely ihailtavaksi.

Kirpputoripöytien ääressä voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Kävijöillä on mahdollisuus opetella perinteisen ruisleivän hierontaa. Tarjolla on lisäksi lähialueen elintarvikkeita sekä perinneruokakulttuuria. Airaksela on kylä, joka sijaitsee Pohjois-Savossa, Kuopiossa. Matkaa Kuopion keskustaan on noin 35 km.

Pääsymaksu: 5 €  Myyntipaikkamaksu: 20 €  Kirpputorimyyntipaikka: 5 €

Tapahtumapaikkavaraukset ja tiedustelut:

 • Mikko Haatainen Puh. 050 369 7589
 • Mikko Airaksinen Puh. 050 051 73943
 • Hannu Halonen Puh. 040 065 8165

Suomen suurin ja vanhin olutjuhla on rento kesätapahtuma Luuniemen juhlakentällä Iisalmen keskustassa. Olusilla nautitaan kesäfiiliksestä, hyvästä musiikista, mahtavasta juomatarjonnasta ja erityisesti rennosta seurasta. Mukana on myös tarkkaan valittuja erikoisoluita!

Alueella on suuri teltta, näyttävä esiintymislava ja 6000 asiakaspaikkaa. Olusten ikäraja on 18 vuotta. Oluset juhla-alue on kokonaan anniskelualuetta ja tämän vuoksi alaikäiset eivät pääse tapahtumaan edes huoltajien kanssa.

Lisätietoja Olusten nettisivuilta:
www.oluset.fi

Ihmiset kerääntyvät sankoin joukoin juhlimaan juhannusta kauniin Äyskosken äärelle Lohimaan upeaan miljööseen. Varsinkin perheen lapset onkivat innokkaasti lohia, jotka sitten valmistetaan asiakkaan haluamalla tavalla herkulliseen muotoon omaan ruokapöytään Lohimaan ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta. Myös valmiita kala-annoksia löytyy heti syötäväksi tai mukaan kesämökin ruokapöytään.

Juhannusaaton illan kruunaa näyttävä kokko sekä ravintolan iltabileet live-musiikin tahdissa. Lohimaa tarjoaa kauempaa tuleville juhannuksen viettäjille viihtyisää huonemajoitusta upeilla koskimaisemilla.

Lisätietoja tapahtumasta: http://www.lohimaa.fi

Elämyksellinen Juhannusjuhla 23.6.2021 Muuruveden kulttuurimiljöössä räätälöidyn ohjelman, juhannuksen herkkujen ja juomien, saunomisen ja kokon merkeissä.

 • Klo 15.00 Kuljetus Kuopiosta klo 15:00 Maljalahdenkadulta. Bussimatkan aikana mamselli opastaa vieraita tulevaan ja perehdyttää alueen historiaan.

 • Klo 16.00 Leppoisa juhannuspäivä Muuruvedellä

  Ohjelma alkaa Satamasta lettukahveilla klo 16. Mahdollisuus tutustua Sataman taidenäyttelyyn
  Lähtö kotiseutupolkua pitkin tarinoiden Kirkkoon, jossa musiikkituokio klo 17.30
  Kotiseutumuseoon tutustuminen.
  Juhannusostoksia Pienestä traktoripuodista ja Topin maatilamyymälästä.

  Vaihtoehtoisesti on mahdollisuus toteuttaa oma lisämaksullinen ohjelma (1,5 h/ohjelma):

 • Kalastaa paikallisen kalastajien välineillä ja opastuksella. 20 € / hlö (minimi 3 henkilöä)
 • Kokeilla kirkkovenesoutua yhteisjoukkueella tai ex tempore joukkueessa. 20 € / hlö (minimi 10 soutajaa)
 • Viettää saunatuokio yrttihoidolla. 25 €/ hlö (minimi 10 henkilöä) Pienen saunan (5 henk.) vuokra omalle ryhmälle 60 €.
 • Metsäjooga: Laskeudutaan luonnon rauhaan ja kesäyön taikaan lempeällä, ulkona tehtävällä joogaharjoituksella. Oma joogamatto tai muu alusta (esim. pyyhe) hyvä ottaa mukaan mutta joogata voi toki myös ilman alustaa. Harjoitus toteutuu sään niin salliessa ja jos mukaan ilmoittautuu vähintään 5 henkeä.
  60 min jooga 10eur/hlö, toteutetaan jos osallistujia vähintään 5 henkeä tai
  90 min jooga (sisältää pitkän loppurentoutuksen), 13 eur/hlö, toteutetaan jos osallistujia vähintään 5 henkeä 
 • klo 18.30 Juhannussauna
 • klo 20.00 Juhannusateria eräkeittiöllä & juhannuskokko
  Yhteinen ohjelma jatkuu Juantehtaan patruunan isännöimälle juhannusaterialle ja Järnefeltin Lehmisavuihin ikuistamaan miljööseen Muuruveden rantaan eräkeittiölle.
  Juhannusaterian kruunaa puutarhan marjaisa juhannuskakku kahvin kera.

  Sään salliessa sytytetään kokko. (säävaraus)
  Tilaisuus päättyy klo 22.00 ja kuljetus Kuopioon lähtee klo 22.15

  Varaukset ja ilmoittautumiset 3.6.2021 mennessä

  Maritta Norberg p. 040 509 8081    maritta.norberg@gmail.com

  Jari Korhonen p. 040 5945688 jari.korhonen@pbg.fi

Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.


 • Kesto: 2,5 h.
 • Sijainti: Kokous- ja juhlatalo Kuopion Klubi, Kuninkaankatu 10
 • Ryhmän koko: 10 – 30 hlöä
 • Saatavuus:
 • 2020: La 31.10.2020 klo 15.00 ja 19.00 (syksy).
 • 2021: La 6.2.2021 klo 15.00 ja 19.00 (talvi) sekä la 17.4.2021 klo 15.00 ja 19.00 (kevät).
 • Tilattavissa ryhmille myös muina aikoina (tilaus 1 kk etukäteen).
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 99 € / hlö (sis. voimassa oleva arvonlisäveron)
 • Mitä tuotteeseen sisältyy: 3D-elämys upealla tarinalla höystettynä, neljän ruokalajin menu ja alku- sekä pääruoan juoma ja kahvi.
 • Lisämaksusta: Musiikki etukäteistilattaviin yksityistilaisuuksiin.
 • Mistä voi varata: klubi@ravintolamestarit.net, www.kuopionklubi.fi.

Kylpylähotelli Rauhalahdesta 600 m sijaitsee aito 50-luvun tukkikämppä ja suuri savusauna, jossa järjestetään yleisiä perinne- ja savusaunailtoja.
Illan ohjelma: Jätkänkämppä avoinna klo 16-22, savusauna lämmin klo 16-21, ateriakattaukset klo 16.30 ja 19.00, hanuristi ja viulisti viihdyttävät klo 17-21, kesä-elokuussa tukkilaisesitys klo 18.30 ja 20.30.


 • Kesto: klo 16  - 22
 • Sijainti: Kylpylähotelli Rauhalahti, Katiskaniementie 8, Kuopio, hotellin pihasta 600 m
 • Ryhmän koko: 1-130 henkilöä
 • Saatavuus:  Tiistaisin 7.6.2021 alkaen (ei 28.12.)
 • Opastuskielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 1-9 henkilöä 37 € / hlö, ryhmähinta min. 10 hlöä 31 € / hlö (netto)
 • Hinta sisältää perinneruokailun noutopöydästä (alkuruuat, pääruuat, jälkiruoka, kahvi/tee, leivät ja levitteet, kotijuomat). Menu vaihtelee vuodenaikojen mukaan (kesällä rosvopaisti, syksyllä riistaa, loppuvuodesta jouluateria) ja sisältää paikallisia tuotteita, mm. paikallista erikoisuutta kalakukkoa.
 • Lisäksi saunominen savusaunassa (saunapyyhe kuuluu hintaan), uintimahdollisuus (talvella avanto) ja illan ohjelmat (hanuristi/viulisti, kesällä myös tukkilaisesitys).
 • Saatavuus ryhmille: Päivittäin mutta tiistaisin ja kesätorstaisin vain päiväaikaan(klo 8-15). Jätkänkämpän vuokra ma-la 300€ / maks. 8 tuntia, sunnuntaisin ja pyhäpäivisin lisämaksut. Ryhmämenut alk. 38,50 € / hlö. Savusauna (sis. saunapyyhkeet) 450 € / 20 hlöä, lisähenkilöt 10 €, sunnuntaisin ja pyhäpäivisin lisämaksut. Menuissa huomioidaan vuodenaika ja paikallisuus.
 • Erikoisohjelmat: hanuristi / viulisti, tukkilaisesitys, oma bändi, karaokelaitteet, ryhmäluontotuotteet Jätkänkämpän takana sijaitsevassa luonnonsuojelualueella, saunapalju.
 • Mistä voi varata: Varaukset ruokakattauksiin sekä kaikki ryhmävaraukset: Kylpylähotelli Rauhalahti, myyntipalvelu puh. 030 608 30, myynti@rauhalahti.fi

Kylpylähotelli Rauhalahden alueella sijaitsee aito 50-luvun tukkikämppä Jätkänkämppä ja suuri savusauna. Samassa pihapiirissä, Jätkänkämpän takana aivan Kallaveden rannalla on rantalaavu, joka tarjoaa mukavaa yhdessäoloa ryhmille. Ryhmä voi varata laavun omaan käyttöön sekä tilata sinne laavuruokailuja, tai vaikka kokin paikalle ruuanlaittoon.


 • Kesto: max 3 tuntia
 • Sijainti: Kylpylähotelli Rauhalahti, Katiskaniementie 8, Kuopio, hotellin pihasta 600 m
 • Ryhmän koko: 30 - 130 henkilöä
 • Saatavuus: Ryhmille tilauksesta päivittäin
 • Opastuskieli: Suomi, englanti.
 • Hinta: Laavun vuokra 40  € / max 3 tuntia sisältäen polttopuut ja tulitikut. Laavumenut alk. 21 € / hlö.  Mahdollisuus myös muurinpohjalettuihin, omatoimiseen makkaranpaistoon. Mikäli ruokailu sunnuntaisin tai pyhäpäivisin, lisämaksu.
 • Optiona varattavissa/ostettavissa lisäksi: ryhmäluontotuotteet Jätkänkämpän takana sijaitsevassa luonnonsuojelualuella, saunominen savusaunassa, saunapalju.
 • Mistä voi varata: Kylpylähotelli Rauhalahti, myyntipalvelu puh. 030 608 30, myynti@rauhalahti.fi

Risteily lähtee Kuopion satamasta kohti Alahovin viinitilaa Kallaveden rannalla Vaajasalon saaressa. Alahovissa voit joko nauttia tilan omista marjaviineistä ja ruokailla tai tutustua saaren kauniiseen luontoon.

Pakettiin kuuluvat risteily Alahovin viinitilalle, ruokailu laivalla ja viini-tasting Alahovin viinitilalla.

 • Kesto:  4 tuntia
 • Sijainti/Lähtöpaikka: Kuopion satama 
 • Ryhmän koko: 1 – 15 henkilöä, tarkasta saatavuus 
 • Saatavuus: Kesä-elokuu tiistaista lauantaihin, heinäkuussa myös sunnuntaisin 
 • Kielet: Suomi, englanti 
 • Hinta:  35 €/henkilö yli 15 henkilön ryhmille. Pienemmille ryhmille 36 €/aikuinen, 18 €/5 – 17 –vuotiaat lapset ja alle 5-vuotiaat 1 € lounasmaksu
 • Hintaan sisältyy: edestakaisin risteily, ateria laivalla, viini-tasting Alahovin viinitilalla (yli 18-vuotiaille) 
 • Lisämaksusta
 • Varaukset: Lakeland Lines, info@lakelandlines.fi; +358 440 266 330

Kuopion Saanassa yhdistyvät suomalainen sauna, erinomaiset ravintolapalvelut sekä tapahtumat ja aktiviteetit. Saanan uusi puuarkkitehtuuri on tutustumisen arvoinen. Saanaan pääset niin pyörällä kuin laivallakin.

Saunamaailmassa käyntiin voi yhdistää vierailun RPS Brewingin tai Iso-Kallan panimoilla tai Lignell & Piispasen tislaamolla alle 1 km Saanasta.

Saanan ravintolassa lounasta tarjotaan alkaen 10,5 €/henkilö.

Kolmen ruokalajin illallinen alkaen 33 €/hlö, 17 €/lapset alle 10 vuotta.

 • Kesto: 2 tuntia 
 • Sijainti: Siikaranta 12, Kuopio. 3 km Kuopion keskustasta (5 min. autolla tai bussilla), kesällä laivayhteys Kuopion satamasta 
 • Ryhmän koko: minimi 8 henkilöä, max 28 naista ja 28 miestä ryhmässä 
 • Saatavuus: ympäri vuoden 
 • Kielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 12 €/henkilö, sisältää pyyhkeet ja spa-osaston käytön. Huom! Saunaosastolla pitää olla uimapuku, sillä alue on yhteinen miehille ja naisille 
 • Lisämaksusta: ruokailut, yksityinen saunaosasto max 15 henkilölle, hinta alkaen 350 €/3 tuntia 
 • Varaukset: info@kuopionsaana.fi, 044 724 0940, www.kuopionsaana.fi

Panorama Bar tarjoaa ympäri vuoden upean näkymän Tahkovuoren päältä ja herkulliset ateriat niin juhlaan kuin ulkoilupäiväänkin.

Nauti illallinen upeasta Syvärijärvi-maisemasta nauttien. Tahkovuoren laelle pääset mukavasti hiihtohissillä tai autolla tai reippaillen Tahkon näköalaportaita pitkin. Talvella matka taittuu 15 minuutissa Panorama Barin omalla lumikissalla, johon mahtuu 16 henkilöä.

Kabiini-illallisen pääruokavaihtoehdot ovat rosvopaisti ja loimulohi.
Alkuun: graavisiikatartar, siian mätiä ja saaristolaisleipää, vuolukermaa, punasipulia, tilliä ja sitruunaa/metsäsienikeitto ja pekonia, kirnuvoita ruisleipää/savolainen antipasto, savuleikkeleitä, juustoa, savumuikkua, suolakurkkua, porkkanahilloketta ja focaccialeipää

Pääruuaksi rosvopaistia (maauunissa väh. 8 h kypsytettyä porsasta)/loimulohta, uunijuurekset, punaviini timjamikastiketta tai loimulohelle kanttarellikastiketta

Jälkeen mustikkakukkoa ja vaniljajäätelöä/lakkatiramisu

 • Kesto: 3 – 4 tuntia
 • Lähtöpaikka: Tahkovuoren ala-asema 
 • Ryhmän koko: 4 henkilöä 
 • Saatavuus: Vuoden ympäri, lumikissan käyttö riippuu sääolosuhteista. Tammi-huhtikuun aikataulut www.panoramabar.fi 
 • Kielet: Suomi, englanti 
 • Hinta: 59 €/aikuinen, 29 €/lapsi 10 – 15 vuotta, 15 €/lapset alle 10 vuotta 
 • Hintaan sisältyy: kolmen ruokalajin illallinen, kuljetus Tahkolta lumikissalla tai 8 hengen minibussilla, kesällä voit kiivetä Panorama Barille näköalaportaita tai tulla  omalla autolla 
 • Lisämaksusta: Näköalasauna ja lähdepalju, kesto 2 h, max 12 henkilöä, 300 € (pyyhe 10 €/henkilö, uimapuku 7 €/henkilö) 
 • Yhteishinta näköalasauna, lähdepalju ja Kabiini-illallinen 95 €/henkilö, minimi 4 henkilöä 
 • Varaukset: Harri Jokela, +358 440 493 462, info@panoramabar.fi

Kuopion Saunalautan M/S Väinö on ensimmäinen täydenpalvelun saunalautta Kuopion sydämessä Kallavedellä, joka tarjoaa sinulle ja ystävillesi tai asiakkaillesi ainutlaatuiset puitteet rentoutumiseen. Katso kuvagalleria tiloista!

Puusaunan pehmeitten löylyjen jälkeen voit pulahtaa vaikka uimaan tai pelata pelejä ystäviesi kanssa. Saunalauttaan mahtuu maksimissaan 18 henkilöä. Oleskelutiloissa löytyy eri pelejä sekä Singstar. Huono sääkään ei ole ongelma, kun päällä on katto ja ympärillä seinät. Saunalautassa on myös toinen kerros, jossa voi nauttia auringon paisteesta kaikessa rauhassa aurinkotuoleista käsin. Saunalautassa löytyy myös palju

Lähtö Kuopion Satamasta.

Kesto: 2 h (minimi)

Saatavuus: 15.5. - 10.10.

Hinta: Ma-to 2h 340 €, pe-su 420 €. Lisätunnit 90 €. Palju 100 €.
Kampanja: Viikolla 4 tuntia paljun kanssa 520 € ja viikonloppuna 600 €

Lisäpalvelut: Voi tilata ruuat suoraan Saunalautalle. Lisäksi tuoteperheeseemme kuuluu Kuopion Limusiini ja Kuopion KuplaFutis, jotka voi yhdistää erinomaisesti elämysristeilyyn.

Varaukset: www.kuopionsaunalautta.fi

Nauti virkistävästä kesäpäivästä kauniin Haapajärven rannalla. Kokeile kalaonneasi, nauti savusaunan pehmeistä löylyistä ja pulahda virkistävään veteen kaukana kaupungin hälystä.

Saunan jälkeen Haapaniemen kokin kanssa valmistamme aterian paikallisia tuotteita hyödyntäen.

 • Kesto: 5 tuntia
 • Sijainti: Haapaniementie 173, 74150 Iisalmi, 20 min Iisalmen keskustasta, oma kuljetus tai järjestetty kuljetus lisämaksusta.
 • Ryhmän koko: 5 – 15 henkilöä
 • Saatavuus: kesä-elokuu 2021
 • Kielet: Suomi, englanti
 • Hinta: 125 €/henkilö
 • Hintaan sisältyy: opastus, yksityinen ranta, kalastusvälineet, soutuveneen käyttö ja pelastusliivit. Perinteisiä suomalaisia pihapelejä, savusauna (3 h), pyyhkeet. Yhteinen ruokailu ja grillaaminen, ruoka-aineet mm. kala, paikallinen liha, perunat, vihannekset, leipä, juusto, marjat, kahvi ja tee. Pukeudu sään mukaisesti ulkonaolemista varten.
 • Lisämaksusta: Palju 160 €, alkoholijuomat, majoitus 85 – 550 €, edestakainen kuljetus Iisalmen asemalta Haapaniemeen ja takaisin 120 € ja Kuopion lentoasemalta Haapaniemeen 380 €
 • Varaukset: +358 440 207 701, info@haapaniemenmatkailu.fi; www.haapaniemenmatkailu.fi

Serviettityöpaja ruokailun historiaan: Serviettityöpajassa tutustutaan ruokailun historiaan Pohjois-Savossa sekä taitellaan niin perinteisiä kuin modernejakin serviettitaitoksia arkeen ja juhlaan.

Hinta: 10 € / per henkilö pääsymaksun lisäksi. Max 25 osallistujaa.
Varaukset: 017 182 625, korttelimuseo@kuopio.fi, www.kuopionkorttelimuseo.fi

Omatoimiset kierrokset: Tutustu museokodeissa perinteiseen pohjoissavolaisen ruoan ja ruokailun historiaan erillisen materiaalin avulla. Oppilaitoksille on suunniteltu myös oppimista tukeva kierros.

Hinta: museon pääsymaksu.

Yleisöopastuksia ei kesällä 2020 järjestetä covid-19-rajoitusten vuoksi.

Riuttalan talonpoikaismuseolla pääset vierailemaan 1900-luvun alun maatilan historiallisessa pihapiirissä. Tämän savolaisen mahtitilan historia ulottuu vuoteen 1657 saakka. Riuttalan pihapiiri ympäristöineen valittiin edustamaan suomalaista maaseutua ja elämänmuotoa Pariisin maailmannäyttelyyn v. 1900. Museona tila on ollut vuodesta 1975.

Museon teemapäivissä pääsee tutustumaan niin perinneleikkeihin kuin perinteisiin työmenetelmiinkin.
Varattavissa kesällä 2021 ryhmille tilauksesta. 
Ryhmille saatavana Talonpojasta herrasväen kartanoon -retki. Lisätiedot Retket ja kierrokset -osiossa.

Museon pääsymaksu: 10 €, perhelippu 20 €. Teemapäiviin voi olla osallistumismaksuja.
Ryhmille museo avoinna tilauksesta kesällä 2020. 7 € Ryhmälippu (ennakkovarauksella, min. 10 hlö) 12 € Ryhmälippu opastuksen kera (ma-la). Opastus tilattava aina etukäteen
Opastuksen minimiveloitus 150€/ryhmä (ma-la), max 30 hlö/ryhmä/opas.

Lisätiedot: info@riuttala.fi, www.riuttala.fi


Keramiikkastudio Jenni Linnoven miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys: pihan liki satavuotias tammi ja vanhat rakennukset toivottavat kävijät tervetulleiksi. Myymälässä on myös muiden pohjoissavolaisten käsityöyrittäjien tuotteita.

Jenni Linnoven keramiikkastudiolla on tarjolla kaksi eri työpajaa: mukin koristelu tai rakupoltto. Mukin koristelukurssilla koristellaan käsin maalaten studion malliston muki. Asiakas voi koristella mukin haluamallaan tavalla. Koristellut mukit lasitetaan ja poltetaan kurssin jälkeen. Valmiit mukit voi noutaa studiolta tai toimitus sovitaan majoituspaikkaan. Mukit kestävät normaalia käyttöä ja esim. tiskikoneessa pesun.

Rakupoltto-kurssilla tutustumaan rakupolttoon menetelmänä. Osallistujat saavat muistoksi itsekoristellut rakuesineet.  Studiolla on puolivalmiita yksinkertaisia saviesineitä, jotka koristellaan rakulasittein ja poltetaan  ulkona raku-uunissa. Esineet nostetaan hehkuvan kuumina savustusastiaan, jossa savimassa mustuu ja lasitteet saavat arvaamattomia värejä! Työt jäähdytetään nopeasti vedessä. Polttoja toistetaan, kunnes kaikki työt ovat valmiit.


Mukin koristelu

 • Kesto: Kurssitapahtuma ilman tarjoiluja noin 2 h. Mikäli lounas tai kahvittelu tuvassa, kesto n. 3 h. 
 • Sijainti: Keramiikkastudio Jenni Linnove, Kaatrontie 13, 71820 Pöljä 
 • Ryhmän koko: 4 - 12 hlöä
 • Saatavuus: Tilauksesta ympäri vuoden. Varaus 2 pv ennen työpajaa, mieluiten 2 viikkoa ennakkoon.
 • Yleisölle avoimet työpajat 6.7. ja 20.7.2021 klo 13 - 16
 • Kesällä 2021 pienen ryhmän mahdollista koristella mukit satunnaisella studiokäynnillä.
 • Opastuskieli: Suomi, englanti, (ruotsi ja saksa) 
 • Hinta: Mukin koristelu 24 €/hlö. Mukin koristelu ja kevyt lounas tuvassa ryhmille 40 €/hlö. Mukin koristelu ja kahvit tuvassa ryhmille 32 €/hlö. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
 • Sisältää: Keramiikkastudion malliston puolivalmiin mukin, ohjauksen, tarvittavat värit, välineiden ja esiliinojen käytön, kurssin jälkeen mukin lasittamisen ja polton.  Etukäteen varauksen tehneille ryhmille mukien valmistuksen esittelyn ja pienen virvokkeen pajalla.
 • Lisämaksusta: Lisää esineitä, 8 €/kpl. Tilauksen mukaan lounas tai kahvittelu tuvassa, jossa talon historian esittelyä.  Keittolounas kurssin ohessa 16 €/hlö, kahvit esim marjapiirakan kera 8 €/hlö.  
 • Lisäksi tarjolla: Keramiikkastudion myymälässä Studion omat tuotteet ja lähiseudun muotoilu/käsityöyritysten tuotteita.  Heinäkuussa  ja elokuun alussa kesänäyttely studion vintissä.

Rakupoltto

 • Kesto: Kurssitapahtuma noin 3 h
 • Sijainti: Keramiikkastudio Jenni Linnove, Kaatrontie 13, 71820 Pöljä 
 • Ryhmän koko: 4 – 12 hlöä.
 • Saatavuus: Tilauksesta huhti-lokakuu. Varaus 2 pv aiemmin, mieluiten 2 viikkoa ennakkoon.
 • Yleisölle avoimet työpajat 13.7. ja 27.7.2021 klo 13 - 17
 • Opastuskielet: Suomi, englanti, (ruotsi ja saksa auttavia kieliä) 
 • Hinta: Rakupoltto 36 €/hlö (sis alv, nettohinta) 
 • Sisältää: Puolivalmiita esineitä 2 kpl, ohjauksen, tarvittavat lasitteet, välineiden ja esiliinojen sekä käsineiden käytön, polton, virvokkeen (kahvi tms.) 
 • Lisämaksusta: Lisää esineitä, 8 €/kpl. Tilauksen mukaan lounas tai kahvittelu tuvassa, jossa talon historian esittelyä.
 • Keittolounas kurssin ohessa 16 €/hlö, kahvit esim. marjapiirakan kera 8 €/hlö  
 • Lisäksi tarjolla: Keramiikkastudion myymälässä Studion omat tuotteet ja lähiseudun muotoilu- ja käsityöyritysten tuotteita. 
 • Heinäkuussa  ja elokuun alussa Kesänäyttely Studion vintissä. 

Tuovilanlahden kylän ympäristö, luonto vuonon rannalla ja Korkeakosken kanjonin kupeessa on ainutlaatuinen.  Majatalo Osula on uniikki kohtaamispaikka, jonka asiantunteva ja ystävällinen henkilöstö vastaa ruokailun ja majoituksen lisäksi ohjelmapalvelujen välityksestä.

Majoitusvaihtoehtoja on huonemajoituksesta huoneistomajoitukseen. Huoneet on sisustettu yksilöllisesti ja vuoteita huoneistoissa ja huoneissa on 1-6 kpl. Majatalo soveltuu myös erilaisten yksityistilaisuuksien, kokousten ja juhlien järjestämiseen. Heinäkuun alussa 4.7.2021 Osula toimii Tuovilanlahden kyläpäivän keskuksena.

Majatalo Osulasta löydät niin kalastusoppaan kuin hyvinvointipalvelutkin.

Tuotteisiin kuuluvat kalastusretket, yrttisauna, opastettu matka uhrilähteelle ja metsäjooga.

 • Majatalo Osula, Tuovilanlahdentie 100, 71775 Tuovilanlahti
 • www.majatalo-osula.fi, mervi.ronka@majatalo-osula
 • Facebook: Majatalo Osula
 • instagram: majatalo_osula

Haapaniemessä pääset nauttimaan luonnonrauhasta, laadukkaasta palvelusta ja korkeatasoisista juhla- ja majoitustiloista. Haapaniemessä voi järjestää niin juhlat, kokoukset kuin saunaillatkin, isolla tai pienellä porukalla.

Arkinen aherrus katkeaa mukavasti ulkoillessa ja haapahirsisen savusaunan lempeissä löylyissä. Saunasta voi pulahtaa uimaan Haapajärveen, talvella valaistuun avantoon. Lämmitettävät, siirreltävät kylpypaljut täydentävät saunomisen nautintoa.

 • Palvelut: majoitus, juhlat, oheispalvelut, mm. kalastus, sauna
 • Sijainti: Haapaniementie 165, 74150 Iisalmi
 • Ryhmän koko: Majoitustilojen max yhteensä 40 henkilöä
 • Saatavuus: ympäri vuoden
 • Palvelukielet: suomi, englanti

Jyrkällä Sonkajärvellä aistit 1800-luvun tunnelman entisessä ruukkikylässä.  Jyrkän kylä, Ruukin Tupa ja sitä ympäröivä miljöö on ainutlaatuinen yhtälö Suomalaisen erämaan teollisuushistoriaa ja monipuolista matkailutarjontaa. Tutustu alueen ruukkihistoriaan kosken rannalla, retkeile Volokinpolulla tai majoitu vuonna 2019 rakennetuissa upeissa hirsihuviloissa, Hiilessä tai Miilussa. Uusissa mökeissä onnistuvat erinomaisesti myös kokous- ja työhyvinvointipäivät. Jyrkkä sijaitsee Kiltua-järven ja Haapajärven välissä, Jyrkänkosken rannalla 45 min ajomatkan päässä Iisalmesta. Alueella on monipuoliset vaellus-, melonta-, koski- ja järvikalastusmahdollisuudet,  

Ruukintuvan ympärivuotisiin palveluihin kuuluvat majoitus- ruoka- ja catering-palvelut sekä eräruokailut, puusauna, paljuvuokraus. Saatavilla myös kokous- ja ohjelmapalveluita.

Ruukintuvan isäntä Henri Jauhiainen on yksi European Region of Gastronomy Kuopio Region -ruokalähettiläistä ja erikoistunut riistaruokaan.

1.5.-30.10. Varustevuokraus (mm. kalastusvälineet ja kanoottivuokraus)

1.5. – 30.9. Ruukintuvan kahvila ja pub sekä ruukkimuseo avoinna

1.6.-30.8. taidenäyttely

 • Sijainti: Jyrkäntie 1881, 74380 Jyrkkä
 • Majoituskapasiteetti:
  2 uutta  hirsihuvilaa/ 1 – 10 henkilöä per huvila
  Eräkämppä. Savisaaren kalakämppä 1-4 henkilöä
  Eskelänniemen mökki 1-6 henkilöä
  Retkeilymaja 1-12 henkilöä
 • Saatavuus: ympäri vuoden
 • Palvelukielet: suomi, englanti
 • Varaukset: www.ruukintupa.fi

Pieni hyväntuulinen, kodikas boutique hotelli, espanjalais-skandinaavinen lounas- ja ala carte -ravintola, kahvila sekä monipuolinen kokoontumis- ja tapahtumapaikka

Sawohouse on hotellin, ravintolan ja tapahtumatilojen muodostama kokonaisuus, joka sijaitsee noin 7 km päässä Kuopion keskustasta. Hotellilla on myös pieni hyvinvointipalveluja tuottava keskus sekä sekä Passion Golf Studio, jossa kaksi ajanvarauksella käyttöön varattavissa olevaa golf-simulaattoria.

Tunnelmallinen ravintola Sabor House Kitchen & Bar tarjoaa tasokkaita espanjalais-skandinaavisen keittiön makuelämyksiä, jossa puhtaat suomalaiset ja mahdollisuuksien mukaan lähituotetut raaka-aineet yhdistyvät perinteiseen espanjalaiseen reseptiikkaan ja keittotaitoon. 

 • Sijainti: Tarhakuja 1, Kuopio. N. 7 km Kuopion keskustasta
 • Majoituskapasiteetti: 18 huonetta / 35 vuodetta
 • Saatavuus: ympäri vuoden
 • Palvelukielet: suomi, englanti
 • Maan alla sijaitsevissa Sawohouse Underground -tiloissa sijaitsevat 100m2 kokoustilat sekä n. 700m2 Kuopion suurin keikkaklubi ja monitoimitila, jossa järjestetään ympäri vuoden erilaisia yleisötapahtumia kuten konsertteja, kokouksia, yritys- ja yksityistilaisuuksia. Tila soveltuu myös näyttelyiden, messujen ja myyntitapahtumien järjestämiseen.
 • Varaukset: www.sawohouse.fi