Savolaisuus on makuasia

Liiketoimintaosaamista Pohjois-Savon ruokamatkailuun – Gastro Business

Liiketoimintaosaamista Pohjois-Savon ruokamatkailuun – Gastro Business -hankkeessa kehitetään maakunnan elintarvike-, matkailu-, hyvinvointi- ja luovien alojen yritysten vastuullisen ruokamatkailun osaamista mukaan lukien siitä viestiminen. Vastuullisuus on keskeinen teema kaikissa hankkeen työpaketeissa. Lisäksi hankeen tavoitteena on ollut vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä.  Hankkeessa kehitetään maakuntamme matkailu- ja elintarvikealan yritysten osaamista siten, että yritykset pystyvät parhaiten hyödyntämään 2020-2021 European Region of Gastronomy –vuoden tuoman näkyvyysarvon ja matkailijavirrat. Mukana olevat yritykset tunnistaa katukuvassa ERG-lipuista ja ikkunatarroista.

Koulutukset

Hankkeen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on järjestää asiantuntijavetoisia koulutuksia ja työpajoja alueen yrityksille osaamisen lisäämiseksi ja liiketoiminnan kehittämiseksi. Koronan aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi valtaosa koulutuksista on jouduttu järjestämään kokonaan verkko - tai hybriditoteutuksena. Vuoden 2020 koulutuksen pääpainopistealueita olivat palveluista viestiminen ja niiden digitaalisen löydettävyyden kehittäminen sekä digitaalinen markkinointi. Lisäksi syksyllä 2020 käynnistettiin gastronomisten innovaatiotyöpajojen sarja, jossa Business Centerin asiantuntijoiden kanssa luotsattiin yrityksiä ideasta kohti rahoituksen hakua.

Vuoden 2021 kevään koulutuksissa mm.  paneuduttiin tarinallistamiseen ja tuotteistamiseen sekä järjestettiin neliosainen tapahtumien kehittämistyöpaja. Elintarvikepakkausten osalta keväällä järjestettiin Myyvä pakkaus -koulutus, joka syksyllä 2021 saa jatkoa pakkausten vastuullisuuden näkökulmasta. Lähiruokamyymälää pitävien ja sellaista suunnittelevien toiveesta järjestettiin keväällä 2021 kolmen kokoontumisen sarja, jossa tutustuttiin alueen lähiruokamyymälöihin ja koulutettiin toimijoita asiakaspalvelun, tuottajaverkoston ja markkinoinnin kehittämiseen.

KATSO JÄRJESTETYT KOULUTUKSET 2020 & 2021

Verkostoituminen

Yrityskumppaneiden kanssa on muodostettu yli 80 yrityksen kattava verkosto. Kuukausittaiset verkostoitumisaamut antavat mahdollisuuden tavata toisia toimijoita sekä solmia uusia kumppanuuksia.  Nämä tapahtumat on koettu tarpeellisiksi ja niissä on syntynytkin aivan uusia palvelupaketteja ja yhteistyömuotoja. Verkostoitumisaamuissa olemme saaneet kuulla myös yhden tai useamman yrityksen tarinan, onnistumisia ja kuvauksia yritystoiminnan arjesta. Yrityskumppaneitamme esitellään Taste Savo- sivuston blogissa sekä ajankohtaisista asioista kerrotaan sivuston uutisissa sekä hankkeen SOME-kanavissa.

ERG-alueen indikaattorien mittaaminen

Hankkeessa otetaan käyttöön Finnish Sustainable Communities (FISU) –verkoston kanssa European Region of Gastronomy, Kuopio 2020 alueelle laaditut, mitattavat sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun indikaattorit.

Tilastoista selvitettävät indikaattorit

 • Yöpymisvuorokaudet
 • Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisvuorokaudet

Yrityshaastatteluilla selvitettävät indikaattorit 

 • Ruokamatkailutuotteiden lukumäärä ja
 • Ruokamatkailutuotteiden myynti (€)  
 • Lähiruoan osuus yritysten hankinnoista (%)  
 • Ruokahävikkiä seuraavien ravintoloiden määrä
 • Ympäristö- tai vastuullisuussertifioitujen yritysten määrä
 • Yhteistyökumppanuuksien määrä verkostoissa
 • Paikallista ruokakulttuuria esiin tuovien tuotteiden määrä /paikallista kulttuuria esiin tuovien tuotteiden ja palveluiden määrä

Tapahtumaorganisaatioilta selvitettävä indikaattori

 • Ruokatapahtuminen ja -palveluiden osallistujamäärä

Asiakastutkimuksilla selvitettävät indikaattorit

 • Tapahtumiin osallistuneiden ja palveluita käyttäneiden tyytyväisyys (tämän voimme tehdä vain v. 2021)

Kevään 2021 aikana haasteltiin yrityskumppaneista noin 50 ja haastattelut jatkuvat syksyllä 2021.

Tapahtumiin osallistuneiden ja palveluita käyttäneiden tyytyväisyyttä mitataan asiakaskyselyllä 2021. 

Elokuuhun 2021 mennessä tutkittuja tapahtumia:

 • Suonenjoen Mansikkakarnevaalit 16.-18.7.2021
 • Sampea ja samppanjaa, Varkaus 6.-7.8.2021
 • Kuopion oppaiden ruokakävelyt ja ruokakierrokset

Tuloksista koostetaan raportti, jossa verrata kehitystä lähtötilanteeseen vuonna 2019. Asiakaskyselyjen avulla saadaan tietoa myös tapahtumien taloudellisesta vaikuttavuudesta alueelle. Raportti julkaistaan loppuvuodesta 2021.

Local Food Gift Challenge –ohjelma

IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) on kehittänyt Local Food Gift Challenge –kokonaisuuden työkaluksi European Region of Gastronomy-tunnustuksen saaneille alueille. European Food Gift Challenge ohjelmaan haetaan Euroopan gastronomisten alueiden ruokakulttuuria ja käsityöperinteitä ilmentäviä korkealaatuisia ruoka- ja keittiötuotteita, jotka soveltuvat tuotelahjoiksi. Tavoitteena on tukea alueiden pientuottajia ja perinteisten tuotteiden valmistusta sekä tuoda esiin tuote- ja tuottajatarinoita, jotka edistävät alueen ruoka- ja käsityökulttuurin säilymistä. Lisäksi kilpailun avulla halutaan edistää tuotteiden menekkiä ja paikallisten tuotteiden sekä tuottajien tunnettuutta. Local Food Gift ohjelmassa tunnustuksen saaneet alueet voivat osallistua vuosittain järjestettävään European Food Gift Award tuotelahjojen kilpailuun.

Pilotti

Kuopion seudulla järjestettiin ensimmäinen tuotelahjojen 4-osainen kehitysohjelma vuonna 2020, joka toimi samalla LFGC-ohjelman pilottina. Mukaan ilmoittautui vajaa 20 paikallista yritystä, niin elintarviketuottajia kuin käsityö- ja artesaaniyrittäjiä.

Kautta aikojen ensimmäinen Euroopan kilpailu ja finaali käytiin siis Kuopiossa, osana Pohjois-Savon Gastronomista Juhlavuotta syyskuussa 2020. Pohjois-Savon Gastronomista maakuntaa edustavat tuotteet valittiin aluekilpailun kautta, johon osallistui 29 paikallista tuotetta, 16 yritykseltä. Alueraati valitsi 8 tuotetta edustamaan Kuopion seutua finaaliin ja kilpailemaan Euroopan 10 parhaan ruoka- ja keittiötavaralahjan tittelistä. Kuopion seudun lisäksi kisassa oli tuotteita Sloveniasta, Menorcasta ja Trondheimista, kaikkiaan yhteensä 21 kpl. Pohjoissavolaisista tuotteista finaalissa menestyivät; Iltalypsy Oy:n (Kiuruvesi) Willimaku ja ja Talwimaku lahjapakkaukset, Virtalan tilan (Vehmersalmi) Kuopio-hunaja sekä Haapanimen Matkailun (Iisalmi) Valkosipulihauki.

Vuoden 2020 European Food Gift Challengesta: https://www.tastesavo.fi/uutiset/european-food-gift-challenge-ruokalahjakilpailun-voittajat-julki

Paikallisten, tuotelahjoiksi soveltuvien tuotteiden kysyntä lisääntyi merkittävästi syksyn kilpailun jälkeen. Tuotteita on ollut myynnissä mm. Matkuksen Joulu PopUp:ssa, Komero Foodin verkkokaupassa, VS-ravintoloissa, Puijon Majalla, Koivumäen Kartanolla, kauppahallissa Tullin Tuvassa.

Local Food Gift -ohjelma edistää pohjoissavolaisten tuotelahjojen kehittämistä

Suuren kysynnän vuoksi, Local Food Gift-ohjelma järjestettiin myös kuluneena vuotena 2021, jossa hakukuulutuksen kautta haimme yrityksiä ja tuotteita mukaan. Keväällä 2021 järjestimme koulutus- ja sparraustilaisuuksia mukaan ilmoittautuneille yritykselle. Kesäkuun aluekilpailuun osallistui 15 paikallista yritystä 22 tuotteella, 9 keittötavaraa ja 13 ruokatuotetta, joista valittiin 4 edustuotetta Euroopan kilpailuun.

Finaali käytiin Portugalissa, Coimbrassa heinäkuun lopussa, jossa Kauraparta Oy:n lahjapakkaus sijoittui 3.palkintosijalle.

Pohjois-Savon aluekilpailun 2021 voittajat sekä Euroopan kilpailun Pohjois-Savon Gastromista maakuntaa edustaneet tuotteet:

Ruokalahjat (2 kpl):

• Mansikkamehu, Nenosen Mansikkatila, Suonenjoki

• Kauraparta leipäjauhoseokset (2 kpl), Kauraparta Oy, Kuopio – sijoittui Euroopan kilpailussa 3.sijalle

Keittiötuotteet (2 kpl):

• Pikku-Kappa ”Söpöläinen”, Vaahteramäen mumma&pappa, Vehmersalmi

• Käydään Pöytään-ystäväkirja ruokahetkiin, kirjailija Kirsi Pehkonen, Vehmersalmi

Lisäksi aluekilpailutuomaristo jakoi seuraavat erityismaininnat:

• Herkullinen makuelämys: Pohjolan luomuhedelmätrio, Pohjolan Hedelmä - Hiekkalan Tila, Kuopio

• Houkutteleva tuotekokemus: Amppari Amppeli, Keramiikkastudio Jenni Linnove, Siilinjärvi

• Mieleenpainuva tuotetarina: Ilmattaren tuotteet Keskikesän Hunaja ja Marjahunajavalmiste 3 set, Iisalmi

• Innovatiivinen artesaanituote: Leipänen, Ketoinen Oy, Kuopio

Lahjaksi gastronomisia helmiä; Oodia-lehti 4/2021, sivut 18-19
https://www.oodia.fi/artikkelit/magazine/nakoislehti-4-2021-maku-matka/

Tuotelahjoja voi kysyä suoraan tuottajilta ja toiveita saa esittää jälleenmyyntipaikoista. Tuotelahjat sopivat mainiosti yrityslahjoiksi, henkilökunnan muistamiseen, viemisiksi tai ainakin voi napata jo ideat tulevan joulun pukinkontiin!

Hyvinvoinnin ja ruokavalion merkitys kestävässä ruokamatkailuliiketoiminnassa

Pohjoismaisen ruokavalion ja pohjoissavolaisten tuotteiden tunnettuuden lisääminen. Osana hyvinvoinnin ja ruokavalion merkityksen korostamista Pohjoismainen ruokavalio ja Pohjois-Savon hyvät tuotteet nostetaan esiin houkuttelevasti makua, laatua ja lähiruokaa korostaen. Samalla luodaan yhteistyössä yritysten kanssa uusia keinoja pohjoismaisen terveyttä edistävän ruokavalion ja siihen liittyvien pohjoissavolaisten tuotteiden esiin nostamiseksi ja tuotteistamiseksi.

Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry eli Magukassi toteutti hankkeelle Makumittelön - Pohjoismainen ruokaseikkailu Savossa. Makumittelö on minisarja, jossa kolme sosiaalisen median vaikuttajaa (Joonas Pesonen https://www.pesojoonas.fi/, Janne Kaperi https://www.youtube.com/biisonimafia ja Lotta Saahko https://www.youtube.com/SheLivesHerDr... , https://www.youtube.com/LottajaPappa/) saavat tehtäväkseen löytää Pohjois-Savon puhtaimmat ja parhaat raaka-aineet. Matkallaan kilpailijat pysähtyivät pohjoissavolaisissa kohteissa keräten mukaan metsästä löytämiään ja paikallisilta yrittäjiltä saamiaan raaka-aineita.  Näitä raaka-aineita käyttämällä kilpailijat, yhdessä kuopiolaisten keittiömestareiden kanssa, valmistivat pohjoismaisen, kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden. Sarja koostuu seitsemästä jaksosta. Jaksoissa seurataan vaikuttajien seikkailua Pohjois-Savon metsissä ja paikallisten yrittäjien luona. Viimeisessä jaksossa nähdään kuinka pohjoissavolaiset raaka-aineet muuttuvat herkullisiksi pohjoismaista ruokavaliota noudattaviksi annoskokonaisuuksiksi. Voittaja-annoksista ja käyntikohteista tuotteistettiin esite, jonka avulla voi matkata läpi Pohjois-Savon herkullisimpien kohteiden.

ERG-logon käyttö kumppaniyrityksissä

Hankkeessa täsmennetään ERG-logon käyttöön saamisen kriteerit ja varmistetaan, että yrityksen sitoutuvat toiminnassaan pyrkimään kohti kestävän kehityksen tavoitteita. ERG-logoa käyttävien yritysten liiketoiminnan vastuullisuuden nykytilanne ja kehittämistarpeet kartoitetaan. SavoGrown asiantuntija vastaa myös yritysten kouluttamisesta ja sparraamisesta ERG-logon vastuullisuuteen liittyvien laatukriteerien täyttämiseksi (esim. omavalvontasuunnitelma, laatujärjestelmä, elintarviketurvallisuus).

Makumittelö: jakso 1 - Mehukkaita tomaatteja | Pohjois-Savo | Taste Savo | Nordic Food Adventure

Yhteystiedot

Henna Lehikoinen

Projektipäällikkö, TKI-asiantuntija. Hankeet: GastroBusiness, Gastro plan
044 785 6021
etunimi.sukunimi(at)savonia.fi

www.savonia.fi

Johanna Kantala

TKI-asiantuntija. Hankeet: GastroBusiness
044 785 6929
etunimi.sukunimi(at)savonia.fi

www.savonia.fi

Jaana Kapustamäki

Elintarvikealan tuotekehittäjä
0207 464 621
etunimi.sukunimi(at)savogrow.fi

www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/hankkeet/gastro_business