Kalakukon leivonnan SM-kilpailu 2021

12.01.2021

Tammimarkkinoiden yhteydessä jo pitkään järjestetty Kalakukon leivonnan SM-kilpailu, käydään tavallisesta poikkeavin järjestelyin perjantaina 22.1.2021. Leivontakilpailussa on kolme sarjaa, perinteinen kalakukon leivontasarja yrityksille ja kotileipureille sekä innovatiivinen juhlakukko-sarja, johon voi osallistua joko suolaisella tai makealla leipomuksella. Vuonna 2020 leivontakilpailuun saapui ennätysmäärä kilpakukkoja.  Erityisesti kotileipurit ovat viime vuosina innostuneet osallistumaan kasvavissa määrin Juhlakukko -sarjaan, jossa on nähty esimerkiksi mustikkarahkakukko, vegaanikukko, Suomi100 juhlakukko sekä juhlapöydän kalakukkokranssi.

Voittajat paljastetaan livelähetyksessä Leivontakilpailuun voi osallistua tuomalla kisakukko Kauppakeskus Minnan ala-aulan kahvilatilaan perjantaina 22.1.2021 klo 9-10 välillä. Paikalle tulee jättää myös kirjekuori, josta löytyy leipojan yhteystiedot, leipomuksen raaka-aineluettelo ja tieto siitä, mihin kilpailusarjaan kukko osallistuu. Kilpailuun osallistuvat kukot arvostellaan ulkonäön, rakenteen ja erityisesti maun perusteella.

Kilpailun voittajat julistetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Kuopion torin Facebook kanavan livelähetyksessä. Kunkin sarjan voittaja saa paitsi mainetta ja kunniaa, myös 100€:n lahjakortin, komean kunniakirjan sekä ilmaisen markkinamyyntipaikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille.
Tuomaristossa vaikuttaa tänä vuonna Savon Martat ry:n kotitalousasiantuntija Heta Nykänen, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marja Niskanen, toimittaja Seppo Kononen, Kuopion Klubin keittiömestari Janne Tirri, Minna Canthin talo ry:n ja Kanttilan popup -kirjakahvilan luotsaaja Anja Lappi-Hautamäki sekä Savonian lehtori Anne-Mari Heikkinen.

Kilpailun järjestää Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry, lisätietoja kilpailuun osallistumisesta numerosta 044 722 6074.

***
Lisätietoja

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Milja Hirvonen
toimisto@kuopionkeskus.fi
p.044-722 6074
 

https://www.kuopiontori.fi/ajankohtaista/perinteiset-kuopion-tammimarkkinat-siirtyvat-ensi-vuoteen-kalakukon-leivonnan-sm-kilpailut-kisataan-poikkeusjarjestelyin

Lue lisää:

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Kalakukko

Katso lisää

Savolaisuus on makuasia

03.10.2020

Savolaisuus on makuasia!

Pohjois-Savoa viedään nyt maailmankartalle puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Pohjois-Savossa on rikas ruokakulttuuri, joka perustuu puhtaisiin, paikallisiin raaka-aineisiin, laajaan alkutuotantoon, pitkiin perinteisiin sekä savolaiseen elämäntapaan. Ammattitaitoisten, työhönsä intohimoisesti suhtautuvien keittiömestareiden ja kokkien sekä maakunnallisen markkinointi- ja brändäystyön tuloksena näistä elementeistä on syntynyt kansainvälisen vertailun kestävä gastronominen elämys. Pohjoissavolainen gastronomia on jäänyt vuosien varrella piiloon kansainväliseltä yleisöltä, mutta nyt se on aika nostaa esiin maakuntamme ylpeyden aiheena, kehittämisen välineenä ja yhtenä matkailun vetovoimatekijänä. Savolaisuus on makuasia-hanke on osa hankekokonaisuutta, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn Europian Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-tunnukseen. Kuopion alue on ensimmäinen alue Suomessa, jolle ERG-tunnus on myönnetty, joten Pohjois-Savon on syytä olla erityisen ylpeä siitä.

Savolaisuus on makuasia-hankkeen avulla lähiruoan arvostusta halutaan nostaa erityisesti tulevaisuuden kuluttajien eli lasten, nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Lähiruoka voi näkyä koululounaalla, mutta huolestuttavan iso osa pohjoissavolaisista lapsista ja nuorista jättää koululounaan kokonaan syömättä tai syö vain osan koululounaan ateriaosista. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemän kouluterveyskyselyn (2017) mukaan esimerkiksi yläkoulussa (8. ja 9. lk), lukiossa (1. ja 2. v) ja ammatillisessa koulutuksessa olevista pohjoissavolaisista nuorista lähes 30 % ilmoitti ettei syö koululounasta päivittäin. Lähiruokaa (vihannekset, marjat ja hedelmät) voitaisiin käyttää kouluissa enemmän mm. välipaloina ja tähän tarkoitukseen kunnat voivat hakea EU:n kouluhedelmätukea. Lisäksi kotona asuvaa ikääntynyttä väestöä pyritään aktivoimaan osallistuttamalla heitä sosiaalisiin ruokailutilanteisiin, jotka takaavat monipuolisen aterian ja tuovat mielekästä ohjelmaa päiviin.

Paikallisten kuluttajien ymmärrystä halutaan lisätä siitä, ettei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Lähiruoan tunnettuuden paraneminen kuntalaisten keskuudessa nostaa lähiruoan arvostusta ja parantaa tietoa sen saatavuudesta. Hankkeen tavoitteena on samalla tarjota maaseutuyrittäjille uutta tietoa ERG statuksen tuomista uusista yhteistyömahdollisuuksista sekä toimintamalleista. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

”Pohjois-Savolaisilla lähituottajilla olisi nyt lupa nostaa hankkeen avulla itsensä ylpeänä jalustalle ja heidän toivotaankin ilmiantavansa itsensä, jotta pohjoissavolainen puhdas alkutuotanto saa arvoisensa näkyvyyden” toivoo hankkeen Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen

Lähituottajilla tarjotaan mahdollisuutta lähteä tuotteistamaan tilavierailuita tuotteiksi, mainostamaan omaa tilaa ja suoramyyntiä tai kehittämään lähituotteiden helpompaa saatavuutta kuluttajille sekä ammattilaisille. 19.3. järjestetään koko ruokaketjun toimijoiden kohtaaminen (Ravintola Savonia, Sammakkolammentie 2, 70200 Kuopio), jossa saa tietoa Pohjois-Savon lähi- ja luomutuotemarkkinoista, tutustutaan alueen lähi- ja luomuruokatarjontaan sekä voi keskustella tuotekehityksestä ja yhteistyöstä suoraan ostajan/tuottajan kanssa. Ruokaketjun toimijoiden toivotaan ilmoittautuvan mukaan tapahtumaan 12.3 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/9AF01CA64D7E7E9B

LISÄTIETOJA: Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savolaisuus on makuasia-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi, www.tastesavo.fi, facebook.com/tastesavo.fi

Seuraa