• >

  Juhlavuoden
  tapahtumat

  European Region of Gastronomy 2020-21 aikana Pohjois-Savossa tapahtuu toinen toistaan maukkaampia elämyksiä.  TAPAHTUMAKALENTERI

 • >

  Elämää
  luonnon rytmissä

  Teemaviikot 2020-21: Herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet MAKUMATKAT.

Savolaisuus on makuasia - elämää luonnon rytmin mukaan 

Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan maukkaimmat vuodet 2020-21. Puhdas luonto ja lähiruoka lautasella: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. 

Juhlavuoden ohjelmassa on gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia ja sisältöjä, jotka hivelevät kansainvälistenkin matkailijoiden makunystyröitä. Rungon muodostavat olemassaolevat tapahtumat ja festivaalit, kokonaisuuteen kuuluu lisäksi sekä yksilö- että ryhmämatkailijoille sopivia sisältöjä. Kantavaksi teemaksi juhlavuoden ohjelmassa nousevat luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus eli yhdellä sanalla englanniksi foraging. Näille viikoilla ohjelmassa on esimerkiksi marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloi-ta, ruokamatkapaketteja sekä ruokafestivaaleja.

Covid-19 -epidemiasta johtuen kesä-heinäkuun tapahtumat sekä elokuun tapahtumat osittain vuonna 2020 ovat peruuntuneet.
Toteutuvat tapahtumat ja ryhmille suunnatut sisällöt löytyvät tapahtumakalenteristamme.

#ERG ohjelma: Teemaviikot, kohokohtia & festivaaleja

22.–30.8.2020 Satoa Kuopio Food Festival WEEK!

22.-30.8.2020 Kuopiota juhlitaan SATOA Kuopio Food Festival Weekin herkkujen kera. Torilla järjestettävä perinteinen Satoa-ruokafestivaali muuntuu SATOA-viikoksi. Mukanaolevissa ravintoloissa voi nauttia Satoa-annoksista ja menuista. Ohjelmassa on myös mm. ruokakursseja. SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä.

Syksyllä 2021 palataan taas torille. Popup-ravintoloiden tarjontaan kuuluu 3 - 6 € annoksia, joita voi nauttia Kuopion torin kulmilla katuruokakulttuurin hengessä. SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta. Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton.


KATSO KAIKKI ELOKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

11.9.2020 ERG 2020-21 Avajaiset Kuopiossa


TBA Avajaisjuhlat pe 11.9.2020 Kuopiossa
TBA Kansainvälinen seminaari, teemana ruoka ja hyvinvointi, yhteistyössä www.igcat.org


10.9.2020 Local Food Gift Challenge

Kilpailussa valitaan Euroopan parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat. Matkailijoiden kiinnostus aitoihin paikallisiin ruokiin sekä uusiin gastronomisiin kokemuksiin on jatkuvassa kasvussa. Kysynnän kasvaminen on lisännyt tarvetta gastronomisiin lahjoihin tuliaisina sekä matkamuistoina. 

Local Food Gift Challenge – ohjelman loppuhuipennus on syksyllä 2020, jolloin yksi kehitetyistä lahjoista nimetään juhlavuoden viralliseksi gastronomiseksi lahjaksi. Kun kansainvälinen raati arvioi lahjoja, huomiota kiinnitetään muun muassa pakkaukseen ja sen materiaaliin, kuljetuskelpoisuuteen, tuotteen tarinaan sekä perinteen ja innovaation yhdistymiseen.

IGCAT-järjestö (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) on luonut Local Food Gift Challenge –ohjelman, sillä gastronomisten lahjojen suosio on kasvanut huomattavasti. Ostamalla matkamuistoksi esimerkiksi reseptikirjan täynnä paikallisten herkkujen ohjeita, matkaaja pystyy ”jatkamaan” matkaa kotona jakamalla parhaat muistonsa ystävien ja perheen kesken laittaessaan ruokaa matkakohteen reseptien mukaan. IGCAT-järjestön tavoitteena on tunnistaa parhaat ja innovatiivisimmat gastronomiset lahjat, jotka valmistetaan paikallisesti ja jotka ylläpitävät kulttuurin ja ruoan monimuotoisuutta.

Ruokalahjoilla (Food gifts) tarkoitetaan tyypillisiä paikallisia herkkuja, jotka sopivat viemisiksi ilman pilaantumisvaaraa. Niiden tulee olla sopivia ihmisravinnoksi ja ruokaturvallisuutta koskevien säädösten sekä standardien mukaisia. Ruokalahjojen valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä paikallista tuotantoa.

Keittiöesinelahjat (Kitchenware gifts), tarkoittavat ruoanlaitossa käytettäviä välineitä kuten astioita, kirjoja ja tekstiilejä. Lahjojen tulee olla yhdistettävissä paikallisiin ruokaperinteisiin ja olla helposti kuljetettavissa tuliaisena. Lahjojen tulee olla käyttökelpoisia ja niiden valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä tuotantoa.

www.tastesavo.fi  


11.–13.9.2020 Kuopion Kalaryssäys

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.


TBA ANTI – Contemporary Art Festival, Kuopio 

Kansainvälinen ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 19. kerran vuonna 2020 osana Kuopio Region of Gastronomy -juhlavuotta ja festivaalin teemana on ruoka. Tapahtuman ajankohtaa on siirretty covid-19 vuoksi ja uudet päivämäärät julkaistaan 2020.

Festivaaliohjelmisto koostuu monialaisten taiteilijoiden teoksista ja projekteista, jotka käsittelevät ruokaa eri näkökulmista. Jälleen kerran kutsumme Kuopioon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita ja tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia taiteilijoita. Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2020 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa festivaaliohjelmiston yhteydessä. ”Ruoka on sivilisaation sydän. Se vaikuttaa yhtä painokkaasti niin henkilökohtaisella, kansallisella kuin maailmanlaajuisella tasolla. Onko olemassakaan teollisuuden- tai tieteenalaa, toimintaa tai aihetta, joka olisi poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävämpi kuin ruoka?”
- Taiteelliset johtajat Gregg Whelan ja Johanna Tuukkanen


KATSO KAIKKI SYYSKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

18.-19.6.2021 SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali 

18.-19.6.2021 seikkaillaan  SATOA Goes WILD -villiruokafestivaalin johdattelemana Kuopiossa, tapahtuma tekee kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen. Wildissa yhdistyvät yhdessä syöminen, liikkuminen ja kulttuurin nauttiminen.

Tapahtumassa pääroolia esittävät paikalliset villit raaka-aineet, joista maukkaita annoksia ovat luomassa paikalliset huippuravintolat.

SATOA Goes WILD on ”food walk”-tyyppinen villi ruokaseikkailu Kuopion keskustan alueella, jossa oppaanasi toimivat tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle kaupunkia sijoittuvat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Ruoan ohella SATOA Goes WILD tuo kaupunkiin festivaalireitin varrelle runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmasisältöä: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita.

Tapahtumaan voi osallistua ostamalla leimattavan festivaalipassin, joka toimii samalla pääsylippuna tapahtumaan. Lisämaksusta ravintolapisteiltä voi hankkia erilaisia teemaan sopivia juomia villiruokamenun seuraksi.

 • Lisätiedot: www.satoa.fi
 • #satoegoeswild @satoakuopio

25.-26.6.2021 Lohimaan Juhannus

Keskikesän perinteinen juhannusjuhla Lohimaassa Tervossa. 

Ihmiset kerääntyvät sankoin joukoin juhlimaan juhannusta kauniin Äyskosken äärelle Lohimaan upeaan miljööseen. Varsinkin perheen lapset onkivat innokkaasti lohia, jotka sitten valmistetaan asiakkaan haluamalla tavalla herkulliseen muotoon omaan ruokapöytään Lohimaan ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta. Myös valmiita kala-annoksia löytyy heti syötäväksi tai mukaan kesämökin ruokapöytään. 

Juhannusaaton illan kruunaa näyttävä kokko sekä ravintolan iltabileet live-musiikin tahdissa. Lohimaa tarjoaa kauempaa tuleville juhannuksen viettäjille viihtyisää huonemajoitusta upeilla koskimaisemilla. 
www.lohimaa.fi   25.6.2021 Kuopion Sataman juhannus

Sataman juhannus on kaupunkilaisten oma juhannusjuhla, jota vietetään Kuopion satamassa Kallaveden rannalla.
Kyseessä on koko perheen tapahtuma livemusiikin ja perheen pienemmille suunnatun ohjelman merkeissä.
Satamasta lähtee myös juhannusristeilyt Kallavedelle sekä alueen ravintolat ja kahvilat palvelevat juhannuksena asiakkaita.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

www.kuopiontori.fi


KATSO KAIKKI KESÄKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

9.–10.7.2021 Oluset, Iisalmi & Koko perheen Limuset 8.7. 
 

Suomen suurin ja vanhin olutjuhla on rento kesätapahtuma Iisalmessa, jossa tapaat varmasti niin vanhoja kuin uusiakin tuttuja! Olusilla nautitaan kesäfiiliksestä, hyvästä musiikista, mahtavasta juomatarjonnasta ja erityisesti rennosta seurasta. Mukana on myös tarkkaan valittuja erikoisoluita. Olusia ja Limusia juhlitaan Luuniemen juhlakentällä Iisalmessa. Alueella on suuri teltta, näyttävä esiintymislava ja 6000 asiakaspaikkaa. Tapahtuma-alue on lyhyen kävelymatkan päässä Iisalmen keskustasta. Limusilla myydään ruokaa sekä alkoholittomia juomia. Olusten ikäraja on 18 vuotta. Oluset juhla-alue on kokonaan anniskelualuetta ja tämän vuoksi alaikäiset eivät pääse tapahtumaan edes huoltajien kanssa. 


16.-18.7.2021 Suonenjoen mansikkakarnevaali ja lähiruokafestari

Mansikkakarnevaaleja on Suonenjoella järjestetty vuodesta 1970 alkaen, ja se yksi Suomen pitkäaikaisimmista kesätapahtumista. Karnevaalit pidetään heinäkuussa aikana, jolloin suomalaiset mansikat ovat makeimmillaan. Kolmipäiväinen juhlinta käynnistyy perjantaina kaupungin läpi kulkevalla karnevaalikulkueella. Huippuartistikattauksen lisäksi voidaan nautiskella mm. Mansikkatorin markkinahumusta ja tehdä mukavia ostoksia, nauttia tivolin tarjoamasta ilottelusta, laulukilpailuista, mansikansyönnin SM-kisasta, monipuolisesta alueen ruoka- ja juomatarjonnasta sekä mukavasta karnevaalitunnelmasta. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. 

Tuttuun tapaan viikonlopun aikana kruunataan mansikkatyttö sekä palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä.  Perinteisiin on kuulunut myös käydä Mansikkakirkossa, jossa esiintyy valtakunnan tähtiartisti.  Suonenjoen Mansikkakarnevaalien aikaan on luvassa paljon oheisohjelmaa. 

 • Suonenjoen Mansikkakarnevaalien alueelle on vapaa pääsy.  Iltaohjelmat ovat maksullisia.
 • Lisätietoja www.mansikkakarnevaalit.fi


KATSO KAIKKI HEINÄKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

7.8.2021 Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat, Lapinlahti 

Juhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Juhlien keskipisteenä komeilee 20 m muhkea juustopöytä, jonka herkut ovat nautittavissa aina klo 24 saakka. Juustopöydän valikoimaan kuuluu kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja että leipätuotteita. Vuosittain juustopöydässä on ollut tapana esitellä myös uutuuksia. Maittavien juustojen lisäksi tarjolla on useita, huolella valittuja puna- ja valkoviinejä, jotka sopivat juustopöydän antimien kanssa nautiskeltavaksi. Illan aikana vieraita viihdyttävät artistit, joiden ohjelmistossa on sekä rauhallista ruokailumusiikkia, tanssimusiikkia että illan lopuksi menevämpää meininkiä.

 • Seuraava tapahtuma 7.8.2021
 • Liput: 45 € sis. ohjelman ja juustopöydän.
 • Tapahtumapaikka: Lapinlahden Jäähalli, Ringettetie, 73100 Lapinlahti
 •  www.juustojaviinijuhlat.fi


TBA Louhenkatupäivä, Iisalmi  

Louhenkatupäivänä Iisalmen ja koko Ylä-Savon parhaat kaupat ovat kokoontuneet yhdessä Iisalmen kaduille. Kadut valtaavat erilaisten myyntikojujen lisäksi toinen toistaan houkuttelevimmat street food -kojut. Markkina- ja katuruokatapahtuman hengen lisäksi on tarjolla viihdykkeeksi monenlaista ohjelmaa aina muotinäytöksistä musiikkiesityksiin.  Ihmisvilinän loistavassa tunnelmassa myös kauppa käy. Louhenkatupäivä on kaupunkikarnevaali, josta on muodostunut yksi Ylä-Savon suurimmista, jos ei suurin, ilmaistapahtuma.


TBA Sampea ja samppanjaa, Varkaus

Sampea ja Samppanjaa -tapahtumaa vietetään vuosittain elokuun toisena viikonloppuna Varkauden Itsenäisyydenpuistossa Pirtinvirran rannalla. Kesäinen puistojuhla on vuosien saatossa kerännyt tuhansittain varkautelaisia sekä muualta tulleita juhlimaan elokuisessa illassa suomalaisten eturivin artistien tahdissa. Varkauden nimikkokalan kunniaksi vietettävä tapahtuma tarjoilee myös ensiluokkaisia ruoka- ja juomaelämyksiä. Juhlateltassa herkutellaan runsaalla illallisella ja maistellaan kaviaaria sekä laadukkaita virvokkeita. Myös kenttäalueella pääsee nauttimaan sampea ja samppanjaa sekä tasokasta lähiruokaa.

 • Liput: Tapahtumaan on pääsymaksu. Hintatiedot julkaistaan keväällä vuosittain.
 • Tapahtumapaikka: Varkauden itsenäisyydenpuisto, Ahlströminkatu 4, Varkaus
 •  www.sampeajasamppanjaa.fi

27.–28.8.2021 Satoa Kuopio Food Festival 

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia. Joka vuosi paikalliset ravintolat kokoontuvat torialueen laitamille tarjoamaan maukkaita annoksia, joiden puhtaiden makujen alkuperä johtavat pohjoissavolaisten ruokatuottajien tiloille. Tapahtumassa myydään pieniä 3-6 euron arvoisia annoksia. Edulliset hinnat houkuttelevat kokeilemaan useita makuja, ja kannattamaan sitä kautta myös oman alueen ruoantuotantoa. Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton. Ravintolapisteitä tapahtumassa on n. 20-25 kpl.


KATSO KAIKKI ELOKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

TBA Kuopion Kalaryssäys

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.


KATSO KAIKKI SYYSKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN