Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari

29.06.2021

Alahovin viinitila on monesta syystä kesäretken arvoinen; eikä vähiten velmun Risto-isännän takia. Jos vain aikaa riittää tarinoinnille, niin häneltä saa tämän kulmakunnan mehevimmät tarinat Kuopion menneisyydestä ja vähän nykyisyydestäkin. Tarinoiden ja maisemien katselun lomassa voi maistella tuotteita sekä nauttia Taina-emännän keittiön herkuista. Tilan sijainti Kallaveden sylissä, Vaajasalon saaressa, antaa mahdollisuuden nauttia mitä kauneimmista kesämaisemista.

Viinituotanto tilalla alkoi vuonna 1995, heti kun EU:n tilaviinipykälät saatiin voimaan, ja Alahovin tilaviinimyymälä onkin Suomen ensimmäinen. Sittemmin valikoimiin ovat tulleet myös liköörit, oluet, siiderit ja viimeisimpänä koirien olut, Vuppe. Yhteensä valmistetaan yli 20 erilaista tuotetta. Tärkeimmät raaka-aineet – mansikka ja mustaherukka – tulevat lähituottajien tiloilta. Klassikkoviini Hilikunmakkee tumma saa makunsa mustaherukasta ja Hilikunmakkee vaalea valkoisesta viinimarjasta.

Savossa syntyneet

Alahovin viinitilan tuotteisiin voi törmätä varsin yllättävissä paikoissa. KYS:ssa syntyvät vauvat äiteineen ja isineen saavat sairaalasta juhlavan muiston uuden elämän alulle - Savossa syntynyt -alkoholiton kuohujuomapullon, joka valmistetaan karviaismarjasta ja vadelmasta. Osa perheistä poksauttaa pullon auki jo sairaalassa, osa vie mukanaan kotiin.

Rento maalaismiljöö juhlimiseen

Paikan ilmapiiri on maalaismaisen rento ja turha pönötys unohtuu vierailta jo heti alkuunsa. Tänä kesänä pihapiirissä pääsee ihastelemaan myös Taina-emännän ”mummokanasena” hautomia ja kasvattamia erilaisia kanoja – siellä nokkii ja kotkottaa sulassa sovussa 11 erilaista kanalajia. Käykääpä kurkkaamassa miltä kaljukaulakana näyttää!

Vanhaan navettaan perustetun myymälän yhteydessä on 100 henkeä vetävä juhlatila, jota voidaan vielä laajentaa 70 hengen juhlateltalla, joten erilaiset yksityistilaisuudet kuten syntymäpäivät, sukutapaamiset, häät tai vaikkapa työyhteisön virkistymispäivät on helppo järjestää tilalla. 

Kesällä risteillen vierailulle

Kesällä Viinitilalle on säännöllinen laivaliikenne Kuopion matkustajasatamasta. Roll-risteilyt järjestävät päivittäin viinitilaristeilyjä Alahoville. Retkipaketit sisältävät risteilyn, ruokailun m/s Queen R-laivalla sekä maistiaisia ja tuotannon esittelyä viinitilalla.

Viinitilalla pääsee nauttimaan myös kulttuurin ravintoa, tänäkin vuonna tilalla on kesätaidenäyttely, jossa on esillä kahden taiteilijan, Väinö Lätin ja Risto Vilhusen, taiteilijanimeltään Leonardo Da Vilhun taidetta. Lätin taideteokset johdattelevat luonnon rakentamissa taustoissa kulkijan laivalaiturilta kohti viinitilan pihaa ja viinitupaa, jossa on esillä Lätin pienempiä taideteoksia. Vilhusen teokset taas löytyvät viinituvasta sekä vanhaan säilörehutorniin tehdystä taidenäyttelystä.

Monet vakiokävijät osaavat jo odottaa suosittua kesäistä Beatles-iltaa. Tarjolla on livebändin soittamana ikivihreitä Beatles-klassikoita, mahdollisuus tanssia ja nauttia viinitilan tuotteita. Tänä vuonna Beatles-ilta järjestetään 30.7.


Viinitilan laiturissa on myös pienvenepaikkoja. Autolla Alahoviin pääsee Kuopion itäpuolelta valtatie 17 kautta. 

Alahovin viinitila Oy

Myymälä avoinna 31.8.2021 asti:

Ma-Su: 9-21.00

Muuna aikana arkisin 9-16.00 tai erikseen sovitusti

Osoite: Alahovintie 236, Kortejoki

Puh: 017-3621129, Taina 050-5699139, Risto 050-5951529

Sähköposti: alahovi@alahovi.com

Verkkosivut: https://alahovi.com/

Facebook: https://www.facebook.com/alahovinviinitila

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa