Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä

16.07.2021

Kun laaturavintoloissa kyselee naudanlihan alkuperää, saa yllättävän usein vastauksen Pesolan Pihviliha. Nimi sanotaan aina ylpeänä ja se tuntuu viestivän laatua ja vastuullisuutta. Nimen takana on elämäntyötään tekevä Antti Niskanen perheineen, jonka emolehmätila sijaitsee Iisalmen Runnilla.

Anttia oli jo kauan harmittanut laadukkaan pihvilihan hukkuminen lihahyllyjen bulkkitarjontaan; tuntui ettei se laatu, mitä tila tuottaa päässyt esille. Harmitus ajoi Antin vuonna 2013  suoramyyntikurssille – tällöin syntyi Pesolan Pihviliha. Olihan siinä opettelemista – tuotteelle piti antaa kasvot ja oppia kertomaan asiakkaille tilan kuulumisista ja tuotantotavoista. Alkuun jopa iletti ajaa Pesolan tarrat takaikkunassa – kun kaupunkilaiset näkivät kuka siinä ajaa…Piti uskaltaa vähän kehaistakin tuotetta, markkinoida ja ennen kaikkea kantaa vastuu kokonaislaadusta alkaen elävän eläimen hyvistä olosuhteista aina pannulla tirisevän lihapalan turvallisuuteen asti.

Kotipellon rehut mäskillä maustettuna

Tilalla kasvaa kesäaikaan noin 320 Charolaisrotuista eläintä: emot, niiden keväällä syntyneet vasikat sekä lihaksi kasvatettavat edellisen kesän vuosikkaat. Syntyvät vasikat nimetään vuosittain samalla kirjaimella, joten tänä vuonna kaikki R-alkuiset sukulaiset ja tutut sekä merkittävät historialliset henkilöt ovat saaneet kaiman Pesolan karjaan.

 Eläimet ruokitaan herne-apila-timotei -säilörehuseoksella, joka korjataan omilta luomupelloilta, sekä rehuohralla. Rehun, ja ehkä myös lihan, maittavuuden takaa Iisalmen Olvilta saatava mäski, joka muutoin menisi Olvilla biojätteeksi, mutta näin pystytään vielä hyödyntämään nautojen rehustuksessa. Ja palanpainikkeeksi eläimille kerrotaan ne Antin parhaat tarinat mehevällä savonmurteella.

Aurinko jäähdyttää lihat

Tällä hetkellä noin 50 ruhoa vuodessa myydään suoramyyntinä erityisesti ravintoloiden käyttöön – mutta tästä olisi vielä vara tuplata. Viime vuonna tehdyt investoinnit omiin pakkas- ja kylmiöhuoneisiin auttavat hallitsemaan paremmin tuotteiden logistiikkaa. Pakkasvarastot pysyvät kylminä aurinkosähkön voimalla.

Tila huolehtii myyntiin tulevan lihan raakakypsyttämisestä ennen pakastamista. Näin asiakkaalle on aina tarjolla käyttövalmiita haluttuja ruhon osia ilman monimutkaisia ennakkovarailuja. Voimakastehoisissa pakastimissa nopeasti vakuumiin pakastettu liha säilyy hyvin alle -18 °C kotipakkasessa.

Asiakkaan muistettavaksi jää ainoastaan ottaa liha-annos ajoissa sulamaan. Näin kesäaikaan pakastettu liha sulaa näppärästi mökkimatkalla kylmälaukussa hiljakseen pitäen muunkin sisällön viileänä.

Yhteistyökumppanit läheltä

Tilan lihatuotteet leikataan ja käsitellään Kuopiossa Savo-Karjalan Lihan ammattitaitoisissa käsissä, jossa valmistuvat myös makkarat. Palvilihan ja säilykkeet tekee Pekan Palvi Iisalmessa ja hampurilaispihvit valmistaa Eväsmiehet Kuopiossa. Pesolan pihviliha jakelee keltaisella Mersullaan tilauksia ketterästi pitkin ja poikin Suomea. Ja jos itse et osaa loihtia herkkuja tästä laatulihasta, niin aina voi mennä maistelemaan Pesolan Pihvilihaa johonkin näistä ERG-kumppaniravintoloista: Ravintola Musta Lammas, Puijon Torniravintola, Kuopion Klubi, Koivumäen kartano ja Gastrobar B/P.

Kuvat: Pesolan Pihviliha ja kuvatoimisto Oikea Käsi

Pesolan Pihviliha

Osoite: Pesolanniementie 255, Runni

e-mail: antti@pesolanpihviliha.fi

Puh: 0500 4300 44

Verkko-osoite: https://pesolanpihviliha.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/Pesolanpihviliha

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa