Ovi kävi niin että hajosi

22.12.2022

Joulu on antamisen aikaa. Se tuli selväksi Taste Savo -Pop Up myymälässämme, jonka toteutimme yhdessä Ravintolamestareiden kanssa Kuopion Joulutorilla. Puodin ovi kävi niin ahkeraan, että lopultahan se hajosi. Puolentoista viikon aikana miellä oli kontin lämmössä mahtavia kohtaamisia niin paikallisten asukkaiden kuin vierailijoiden kanssa. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi syvä kiitollisuus teidän kaikkien puodissa vierailleiden antamasta ajasta ja kiinnostuksesta paikallisten tuottajiemme työtä ja tuotteita kohtaan. Savon Sanomien ansiokas juttu paikallisten glögien tasting-tilaisuudesta johdatti monet glögiostoksille ja samalla löytyi monta mukavaa ruokalahjaa läheisille. Anopitkin tuntuivat olevan tänä jouluna arvossaan, niin monelle nuorelle naiselle yritimme antaa anoppilahjavinkkejä!

Joulutorin Pop Up myymälä oli ERG Juhlavuosi -hankkeen viimeinen voimanponnistus alueemme elintarvike- ja matkailualan yritysten osaamisen ja brändäämisen hyväksi tehtävässä työssä. On kuitenkin hyvä muistaa, että yritystemme pitkäjänteinen menestyminen pohjaa meidän kaikkien arvostukseen alueemme ruokatuotantoa ja -kulttuuria kohtaan. Ja nyt en puhu siitä mikä on kenenkin suhde kalakukkoon, vaan siitä että arvostamme täällä tuotettujen raaka-aineiden turvallisuutta, puhtautta ja niiden tuottamisen ja jalostamisen työllistävää vaikutusta alueellemme. Lempireseptisi voi olla  intialainen, mutta raaka-aine toivottavasti pohjoissavolainen. Ostopäätöksillämme vaikutamme aina myös maisemaan – siihen missä vilja lainehtii ja karja laiduntaa. Ruokakulttuurimme tärkeä osa on luonnonantimien hyödyntäminen ja sesonkien vaihtuminen vuodenaikojen mukaan. Marjat, villikalat ja -yrtit ovat meille itsestäänselvyys, mutta valtaosalle maailman väestöstä luksusta – toivottavasti osaamme arvostaa puhtaita muikkujamme ja aromikkaita lakkojamme ja hyödyntää tätä myös matkailussa.

Taste Savo jatkaa ERG-työtä

ERG Juhlavuosi -hankkeen yksi parhaita asioita on ollut yritysverkoston rakentuminen alueelle. On saatu kontaktipintoja ravintoloiden ja tuottajien välille, kehitysideoita uusille tuotteille ja työkaluja nykyisten tuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin. Yhteenpuhaltamisen henki oli läsnä Taste Savo myymälässämmekin, missä Ravintolamestarit yhtenä verkoston toimijoista esitteli ja myi  muiden jäsenten tuotteita.
Hankkeessa on suunniteltu monenlaisia matkailutuotteita; aikataulutettu, kuvattu ja testattu niitä ammattilaisten kanssa, kirjoitettu selkeäksi tuotekortiksi ja toimitettu maailmalle matkanjärjestäjien tietoisuuteen. Tällainen työ vaatii pitkäjänteisyyttä, ja jatkuu hankkeen päätyttyä yrittäjien Taste Savo -verkostotoimintana. Euroopan ruokamaakunta - ERG Kuopio Awarded 2020-21 -tunnus säilyy verkoston yrittäjien käytössä ja on niin meille paikallisille kuin  matkailijoille tae laadukkaasta ja vastuullisesta lähiruoasta.

Saimaa on matkalla kohti European Region of Gastronomy -vuotta 2024

Saimaan alueesta on kehittymässä seuraava Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus Suomeen, sillä alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -tunnustus vuodelle 2024. ERG Kuopio -alueen toimijaverkosto haluaa olla tukena ja apuna Saimaan alueen matkalla kohti juhlavuottaan ja pitkällä tähtäimellä toivottavasti nostamme yhdessä Itä- Suomen Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Siinä missä suomalaiselle matkailijalle voidaan vielä markkinoida alueita hyvinkin paikallisesti, on kansainvälisessä markkinoinnissa yhdistettävä voimia. Mitä kauempaa tulija tulee, sen laajempaa yhteistyötä alueiden kannattaa tehdä. Kiinalainen matkailija tuskin muistaa oliko hän Savonlinnassa vai Kuopiossa, mutta hän muistaa olleensa siellä Suomen upealla Järvialueella; ja erityisesti hän muistaa sen, mikäli sai siellä elämyksellisen ruokakokemuksen.

Kaikkia Teitä hyvästä yhteistyöstä kiittäen ja Hyvää ja Rauhallista Joulua toivottaen

ERG Juhlavuosi -hanketiimi

Marja, Kirsi, Ronja, Anna sekä kaikki matkan varrella mukana olleet kollegamme

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa