Yhteisöllinen ruokahetki siirtolapuutarhan siimeksessä

01.11.2020

YHTEISÖLLINEN RUOKAHETKI 

Pilotoimme Virranniemen siirtolapuutarhayhdistyksen kanssa yhteisöllisen ruokailumallin ja lähiruokamenun, jossa ammattikokki ja laadukas ravintolatason elämys tuotiin kuluttajien luokse. Heinäkuussa Virranniemen siirtolapuutarhalla järjestettiin ensimmäistä kertaa yhteisöllinen lähiruokaillallinen, joissa yhdistyksen jäsenet pääsivät nauttimaan tasokkaasta lähiruokamenusta kauniissa puutarhaympäristössä huippukokki, Pohjois-Savon Gastronomisen alueen ruokalähettilään Aki Hiltusen johdolla. Akin loihtimassa menussa loistavat paikalliset, tuoreet raaka-aineet ja pohjoissavolainen luonne. Tämä pop up-tapahtuma oli yksi savolaisuus on makuasia -hankkeen vuosina 2020-2021 järjestämistä osallistavista tapahtumista kuntalaisille, joissa he pääsevät tutustumaan lähiruokaan. 

Yhteisöllinen ruokahetki ja sosiaalinen kanssakäyminen eivät ole enää itsestäänselvyys nyky-yhteiskunnassa saatikka koronan aiheuttaman eristyksen vallitessa. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että yhteinen ruokahetki vahvistaa henkistä hyvinvointia, antaa tunteen yhteenkuuluvuudesta ja tukee itsensä toteuttamista. Kuinka moni pystyy sanomaan rehellisesti, että ruokailee joka päivä yhdessä perheensä, työporukan tai jonkun muun seurueen kanssa? Erityisesti ikääntyvä väki, jolla ei ole enää työyhteisöä ja mahdollisesti lapsetkin jo muuttaneet kotoa jäävät useinkin paitsi yhteisistä ruokahetkistä. Yhteisöllisyys on terveellisen ruoan lisäksi ensi arvoisen tärkeää myös varttuneemmalle väestölle. 

VIRRANNIEMEN SIIRTOLAPUUTARHA 

Itse tapahtumapaikka Virranniemen siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1962, joten sillä on pitkät perinteet ja jopa alkuperäisiä jäseniä yhä mukana toiminnassa. Tapahtumaan osallistuneet olivatkin pääosin eläkeikäisiä.  Saimme kattaa yhteisöllisen ruokahetken Virranniemen upealle ranta-alueelle kauniina kesäisenä iltana. Nurmikolle katetut pöydät, tuulessa hulmuavat valkoiset liinat ja luonnon kukat tekivät tilaisuudesta erityisen kauniin. Kimmeltävä järvi taustalla ja vanha kaunis yhdistyksen kerhotalo loivat tunnelmallisen ilmapiirin.  

LÄHIRUOKAA 

Menuja oli tarjolla kaksi, joista osallistujat olivat valinneet mieleisensä jo etukäteen.  Ensimmäisen menun alkuruokana oli kesäkeittoa, jossa oli voissa haudutettuja kasviksia ja hernegremolataa sekä kermaista kasvislientä. Pääruokana tarjoiltiin ylikypsää Pielaveden porsaan kylkeä, maahumala bearnaisea, paahdettua uutta perunaa ja kauden kasviksia. Jälkiruokana herkuteltiin marinoitua mansikkaa ja raperperihilloketta. 

Toisen menun alkuruokana oli punajuuri carpaccio rakuunamajoneesilla, puffatulla tattarilla ja Peltolan bluella höystettynä. Pääruokana suussa sulavaa paistettua kuhaa, sitrusvinaigrettea, sabayon -muhennettua uutta perunaa ja kauden kasviksia. Jälkiruokana nautittiin mansikka pavlova 
paahdetulla valkosuklaalla ja vuohenputkikastikkeella. 

ILOA JA TERVEYTTÄ ELÄMÄÄN 

Kauniit kiitokset tilaisuuden järjestämisestä saivat lähes kyyneleet silmiin, sillä eräskin vanhempi rouva kertoi olevansa onnellinen siitä, että ehti näkemään ja kokemaan tällaisen yhteisöllisen hetken, jota oli ehtinyt kaivata jo pidemmän aikaa: ”Jo vuosien ajan olen toivonut, että jotain tällaista järjestettäisiin Virranniemessä, ja nyt se sitten tuli todeksi!” 

Savolaisuus on makuasia -hankkeen avulla lähiruoan arvostusta halutaan nostaa erityisesti paikallisten keskuudessa. Kohderyhmiin kuuluvat mm. tulevaisuuden kuluttajat eli lapset, nuoret ja maahanmuuttajat sekä ikääntyvä väestö. Kotona asuvaa varttuneempaa väestöä pyritään aktivoimaan osallistuttamalla heitä sosiaalisiin ruokailutilanteisiin, jotka takaavat monipuolisen aterian ja tuovat mielekästä ohjelmaa päiviin. Samalla paikallisten kuluttajien ymmärrystä halutaan lisätä siitä, ettei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Lähiruoan tunnettuuden paraneminen kuntalaisten keskuudessa nostaa lähiruoan arvostusta ja parantaa tietoa sen saatavuudesta. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia

Viimeisimmät

Seuraa