Hyvinvointijuoman kehittäminen tuo lisäarvoa perusmaidolle

27.08.2021

Olen koulutukseltani vanhuksiin erikoistunut sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri pääaineena kansanterveys ja gerontologia. Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja hyvään ikääntymiseen liittyvät tekijät ovat aina kiinnostaneet minua valtavasti ja niiden eteen olen tehnyt työtä niin sairaanhoitajana kuin kansanedustajan roolissa.

Olen myös kahden kouluikäisen lapsen äiti. Tiedän, kuinka tärkeää tasapainoinen ja monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja liikunta ovat hyvinvoinnin edistämisessä kaikissa elämänvaiheissa. Nykyajan kiire nakertaa näitä kaikkia ja moni yrittää taiteilla oravanpyörässä ja suoriutua arjen haasteistaan kuitenkin niin hyvin kuin rahkeet sallivat.

Työ alkoi lehmien geeniperimän tutkimisella

Kansanedustajuuden ohella olen ollut maatalousyrittäjänä lypsykarjatilallamme Kiuruvedellä 13 vuotta. Olen ystävieni mukaan melkoisen hurahtanut lehmiin ja niiden hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa. Myöskään meidän tilalla ei ole mahdollisuutta -eikä halua- enää laajentaa tuotantoa vaan halusin löytää keinon, miten voisin saada lehmiemme tuottamalle maidolle lisäarvoa. Kun karjalehtiä selatessani  ”äkkäsin” A2-maidon ja sen ainutlaatuisuuden, tiesin heti, että tässä on se, mihin haluan panostaa. 

Siitä oivalluksesta alkoi vuosien työ kotitilani lehmien parissa: selvitin jokaisen eläimen geeniperimän sen osalta, tuottaako se A1- vai A2-maitoa. Lähetin satoja karvatuppinäytteitä kalifornialaisen yliopiston tutkittavaksi ja niiden perusteella sain selville, mitkä lehmistämme ovat A2-maidon tuottajia.

Samalla alkoi ajatustyö siitä, millainen tuote minun tulisi kehittää. Kiteytin itselleni tavoitteeni. Halusin kehittää terveydestään huolehtiville ihmisille hyvinvointia aidosti tukevan juoman. Sellaisen, joka on aidosti kotimainen, homogenoimaton, gluteeniton, helppokäyttöinen ja johon ei ole lisätty sokeria eikä sen A2- täysmaitoa ole pilkottu teollisesti.

12,5 vuotias lehmärouva Elixir, joka on karjamme vanhin, oli ensimmäinen lehmä, jonka testasin, ja suureksi ilokseni se tuottaa A2-maitoa.

Asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää

Perustin vuonna 2018 Taitomaito Oy:n, jonka puitteissa aloin toteuttaa toimenpiteitä tuoteinnovaationi kehittämiseksi. ELY-keskuksen uusille yrityksille tarjoaman perustamistuen avulla hankin asiantuntija-apua tuotteen kehittämistyöhön Kehittämisyhtiö SavoGrow´lta. Tuotekehittäjä Johanna Kekäläisen osaaminen ja innostuneisuus mahdollistivat tuotteen reseptiikan kehittämisen vuonna 2020.

Sametti ® Hyvinvointijuomaa on nyt tehty ensimmäiset koe-erät. Palaute on ollut hyvin myönteistä ja hienointa on ollut elää todeksi se, että kaikki tähän mennessä tuotetta testanneet, kaupoissa olevista homogenoiduista maitotuotteista vatsaoireita saaneet ovat voineet nauttia Samettia ilman oireita!

Seuraava askel on löytää Sametti ® Hyvinvointijuomalle valmistaja jatkuvaa tuotantoa ja laajempia markkinoita varten.

Kuvat: Hannakaisa Heikkinen

Yhteystiedot:

Puh: 050 5122886

E-mail: hannakaisa@sametti.fi

Verkko-osoite: www.sametti.fi

Facebook: @sametti.fi

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa