NO TERVE VUAN TERVE!
15.01.2021Otsikkolause voisi tulla tervehdykseksi Olavi Rytkösen (Tmi Vuplake) suusta tavattaessa. Onhan Olavi ”Blues-Ola” Rytkönen tunnettu lukuisista savon murteelle kääntämistään sarjakuvista ja muista savonnetuista teksteistä kuten myös s...
Lue lisää
Tutustutaan Komeroon
12.01.2021Joululoma meni, kinkku loppui - ollaan taas tässä arjen oravanpyörässä. Olen niitä kotikokkeja, jotka ratkaisevat arjen ruokailut keittämällä sunnuntaina ison kattilallisen keittoa, jota syödään alkuviikko; loppuviikko nautitaan ...
Lue lisää
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki
23.12.2020Kävin syksyllä esimieskurssin ja aiheesta valaistuneena totesin johtaneeni perheemme jouluvalmisteluja jo parikymmentä vuotta varsin vanhakantaisin, suorastaan diktaattorimaisin ottein. Päätinkin tänä jouluna muuttaa tilanteen ja kutsuin joulutiimini koolle.
Lue lisää
Hyvän olon hoitoja ja hyvinvointia - BeneOne & Bene Statera! tarjoavat tasapainoa, sisäistä rauhaa ja rentoutumista
22.12.2020”Oi, ihana yrttituoksu. Oletko käynyt Tarjalla? Näytät niin rennoltakin. Ihan kuin seisoisit jotenkin suorempana?”
Tällaisia kommentteja saa helposti Bene Statera! jäsenkorjauskäsittelyn jälkeen. Bene Statera on latinaa ja tarkoittaa...
Lue lisää
RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ; PALA TUKKILAISHISTORIAA, PERINTEIKKÄITÄ MAKUJA JA SAVUSAUNAN LEMPEITÄ LÖYLYJÄ
17.12.2020Kylpylähotelli Rauhalahden Jätkänkämpälle lähtee kaunis hiekkatie aivan hotellin kulmalta. Tuo tienpätkä kulkee luonnonsuojelualueen läpi, joka kauniine järvimaisemineen ja metsän tuoksuineen valmistaa kävijää laskeutum...
Lue lisää
Muuruvesi - Elämää edelleen ja aina vain virtaava kylä
15.12.2020”Näin se on”, toteaa Muuruveden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Maritta Norberg :”Meillä on aktiivinen kyläyhdistys ja asukkaidemme palveluiden ylläpidosta ja hyvinvoinnista välittävä, erittäin aktiivinen toimijaver...
Lue lisää
Lähiruokaa ja rakkautta kotiseutuun, mutta myös villisti kehityksen matkassa; Iltalypsy Oy ja Willimaku -tuotteet valloittavat kotimaassa ja kansainvälisesti
10.12.2020Kahvila-ravintola Iltalypsy Oy:n yrittäjistä on moneksi! Perheyrityksen toiminnan keskiössä ovat vanhat perinteiset reseptit, perinneruoat, paikallisuus ja lähiruoka, mutta toisaalta myös vahva sitoutuminen ja kiinnostus jatkuvaan kehitykseen ja innovaatioon....
Lue lisää
Hirvipeijjaisissa
29.11.2020Korona sotki pahemman kerran syksyn juhlakauden. Viis linnanjuhlista ja pikkujouluista, mutta kun hirvipeijjaisiin ei pääse! Jos joku ulkomaalainen ystäväni uskaltautuisi luokseni marraskuussa, haluaisin viedä hänet ehdottomasti hirvipeijjaisiin, jos sellaise...
Lue lisää
Cosy, Funny, Excellent, Friendly, Creative, Unbelievable!
20.11.2020Jos valkoiset pöytäliinat ahdistavat, mutta arvostat hyvää, alusta loppuun itse tehtyä lähiruokaa rennossa ympäristössä, niin nyt silmät levälleen ja lukemaan; GastroBar B/P voisi olla juuri sinun kantapaikkasi.
<...Lue lisää
Nostakaamme malja lähdevedellä
10.11.2020Vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys – sen kuin aukaiset hanan ja otat lasillisen janoosi. Kaikki eivät sen makua ja vivahteita sen kummemmin mieti – kunhan on kylmää! Itse olen jo vuosikymmeniä valinnut juomavedekseni lähdeveden ai...
Lue lisää
Hyviä hetkiä Haapaniemessä
03.11.2020Kauniina siintävä Haapajärvi, muuttolintujen suhina ja niemessä seisova matkailuyrityksen jyhkeä päärakennus - olemme Iisalmessa, Huotarin kylällä Haapanimen matkailun päärakennuksen edustalla. Jututettavana on Esa-Mikko Lappal...
Lue lisää
Yhteisöllinen ruokahetki siirtolapuutarhan siimeksessä
01.11.2020YHTEISÖLLINEN RUOKAHETKI
Pilotoimme Virranniemen siirtolapuutarhayhdistyksen kanssa yhteisöllisen ruokailumallin ja lähiruokamenun, jossa ammattikokki ja laadukas ravintol...
Lue lisää
Kaikkia houkutuksia ei tarvitse vastustaa
29.10.2020Kun avaan oven, tuoreen kahvin ja vastapaistetun leivonnaisen herkullinen tuoksu leijailee vastaan. Ihmiset pöydissä rupattelevat iloisesti, pieni poika kauhoo kupista jäätelöä leveä hymy korvissa asti. Vitriini on täynnä toinen toistaan herku...
Lue lisää
Menesty – Sytytä yhteinen osaaminen
26.10.2020Aamu-usva järven yllä, hiljainen rantakaislikon ja metsikön humina, kodan eteen sytytetty tuli, retkiaamupala ja ERG -hankekumppani, PBG Korhonen -yrittäjä Jari Korhonen tervehtivät blogi-kirjoittajaa syyskuisena aamuna Muuruveden maatalousoppilaitoksen ranna...
Lue lisää
Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?
16.10.2020Jos bisnesideana on tuottaa EU:n pohjoisimpia kauppakelpoisia luomuhedelmiä, niin on varmaa, että ollaan sadon onnistumisen (ja viljelijän hermojen?) suhteen äärirajoilla. Talvituhoja on tullut, lajikkeita on pitänyt vaihtaa ja tuholaisten kanssa...
Lue lisää
Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA
15.09.2020Vehmersalmelta kulkeva tie kohti Tuusniemeä on maisemabongailijoiden suosiossa. Tie kiertelee ja kaartelee kauniissa pelto- ja järvimaisemassa. Yksi kauneimpia kohtia on Virtalan tilan kohdalla, jossa avautuu kauniisti hoidettu pihapiiri, eläinten laiduntamat pellot ja mol...
Lue lisää
Eräluonto kutsuu Jyrkälle
08.09.2020Ruukin Tuvalle päätyminen vaatii hieman suunnittelua, sillä se ei ole 5-tien vieressä sijaitseva nopea kahvipaussipaikka matkalla pohjoiseen. Rautaruukin ainutlaatuinen historia, kohiseva Jyrkänkoski ja alueen kaunis erämaaluonto ovat ne syyt, miksi suunnitt...
Lue lisää
Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat
04.09.2020Kuluttaja on kuningas. Jokainen meistä on siis vallan kahvassa -ainakin mitä tulee käyttämämme ruuan ostopäätöksiin. Moni meistä paasaakin kruunu päässä kotimaisen ruuan puolesta, mutta jääkaapin sisältö voi ...
Lue lisää
Ketterät Eväsmiehet
28.08.2020Olitteko kuulleet Eväsmiehistä? En minäkään ja se oli harmi. Tutustuttuani tähän yritykseen kuvailisin heitä ruokamaailman luottopakeiksi: rauhallisia, pitkän linjan ammattilaisia, jotka mahdollistavat ravintoloiden tähtiannoksille loisto...
Lue lisää
Antibioottivapaa pihvi
25.08.2020Tehdäänpä heti alkuun yksi asia selväksi: KAIKKI suomalainen elintarvikkeeksi myytävä liha on antibiootitonta. Tämä varmistetaan Suomessa aina riittävän pitkillä lääkityksen jälkeisillä varoajoilla ja tehokkaalla ...
Lue lisää
Mitä voisimme oppia Etelä-Savosta?
14.08.2020Kävimme tutustumassa, kuinka lähiruoka, perinteet ja matkailu on tuotteistettu Etelä-Savon puolella ja voisiko näistä mahdollisesti saada hyviä vinkkejä Pohjois-Savon yrityksille. Etsimme muun muassa esimerkkejä lähiruoan hyödyntämisestä...
Lue lisää
Laadukkaat luomukasvikset tulevat Juankoskelta
12.08.2020Onnistuneessa luomuviljelyssä ei voi mennä siitä mistä aita on matalin. Esimerkiksi lantun taimet ovat erityisherkkua kaalikärpäsen toukille, jotka rouskuttelevat lehdet parempiin suihin, ellei taimia suojata heti istutuksen jälkeen tuholaistorjuntaan ta...
Lue lisää
Hyvä kiertää Kuninkaankadulla
06.08.2020King's Crownissa on aina uskottu siihen, että hyvä kiertää takaisin. Kun itse tarjoaa pyyteettömästi hyvää niin asiakkaille kuin yrityskumppaneille, antaa se joskus takaisinkin. King's Crownin periaate alusta alkaen on ollut tarjota asiakka...
Lue lisää
Parrasvaloissa Liepuska
05.08.2020Finlandia-talo, Kansallisooppera…tämä yritys on valloittanut jo pääkaupunkiseudun merkittävimmät esiintymispaikat! Tai ainakin kahviot, ja ne usein ovatkin kulttuurinautinnon kannalta niitä merkittävimpiä paikkoja; jos ooppera ei ollutk...
Lue lisää
Marja-aika on joka päivä
30.07.2020Pölönmäen marjatilan Kati on opettanut minulle tärkeän asian: syödäkseen kotimaisia marjoja ympärivuotisesti ei tarvitse omistaa kolmea pakastinta – yhdelläkin pärjää. Kotimaisia marjoja nimittäin voi ostaa tiloilta, ...
Lue lisää
Saanaelämyksiä ympäri vuoden
28.07.2020Olen innokas saunoja ja kuopiolaisen Saanan tarjonta on testattu myös talven räntäsateissa. Oli vinha tunne kipittää sohjossa pihan perälle savusaunaan ja sen pehmeisiin löylyihin. Lämpö tuntui rännän pistelemällä iholla ta...
Lue lisää
Sawolainen yllätys maan alla
23.07.2020Miltäs kuulostaa 600 parasta kaveriasi vetävä konserttipaikka, jossa keikan juju nimenomaan on musiikista nauttiminen menossa mukana jammaillen tai tanssien? Esiintymislavaa rakennetaan parhaillaan riittävän suureksi, jotta Suomen eturivin isoimmatkin bändit...
Lue lisää
Pottu- Savolainen perusruoka!
21.07.2020Nyt on pottuaika. Kesä on parhaimmillaan ja lähituottajien varhaisperunaa on saatavilla toreilla ja kaupoissa. Varhaisperuna on meille suomalaisille odotetuimpia kesän herkkuja. Sopivan pienet perunat, ohuet kuoret, lyhyt keittoaika ja elegantti maku – siinä mei...
Lue lisää
Metsästä lasiin
16.07.2020Kuusenkerkkää, koivunlehtiä, pihlajan- ja katajanmarjoja, tilliä…Nyt ei ole kysymys Noita Nokinenän keitoksista vaan maailman vanhimman savolaisen tislaamon mausterepertuaarista. Kuopiolainen alkoholitalo Lignell&Piispanen on jo lähes 170 vu...
Lue lisää
Olen kateellinen juankoskelaisille
09.07.2020Juankoskelaisilla on kiehtova historiallinen Ruukkimiljöö, rokkatuuvinki (tästä en ole kovin kateellinen), Jaakko Kolmonen ja tietenkin Juice. Aika paljon yhdelle kylälle! Kaikkein eniten olen kuitenkin kateellinen Juicen torin kuppeessa olevasta Liki Lounaskahvi...
Lue lisää
Ammattitaitoista opastusta paikallisille ja matkailijoille
08.07.2020Kuopiossakin asustelee melkoinen joukko kansalaisia, jotka vuosikymmenestä toiseen ohittavat tutut rakennukset ja puistot sen kummemmin pohtimatta niiden tarinaa. Entäpä jos nostaisitte katsetta niistä tossunkärjistä ja antautuisitte Kuopion Oppaiden hoiviin...
Lue lisää
Katson maalaismaisemaa
03.07.2020Rankka työviikko takana, joko loma alkoi? Auto on lastattu täyteen ja nokka kohti mökkiä - kohta helpottaa! Tylsän moottoritiekourun jälkeen tie muuttuu mutkittelevammaksi ja avautuu ihana maalaismaisema – avaraa peltoa ja sieltä se järven si...
Lue lisää
Mierontiellä
02.07.2020Katto on kauniisti lainehtiva järvi, jossa muikkuparvet uivat… Ei, en houraile lämpöhalvauksessa, menkää itse katsomaan Konneveden Mierontielle! Vaikka mierontiellä oleminen tarkoittaa käsittääkseni hieman hunningolla olemista, niin tuo...
Lue lisää
Burgasmi Kuopion Torilla
30.06.2020Jestas, tässähän keski-ikäinen nainen menee ihan hämilleen.
Että Kuopion toriltako saa Suomen parhaita hampurilaisia? Viime vuonna siis ykkössija ja tänä vuonna kakkosena, pakko kai se on uskoa! Burger5 luottaa...
Lue lisää
Välimeren tuulahdus
26.06.2020Vaikka ulkomaanmatkailua ei nyt suositella, ei se tarkoita sitä, että Välimeren tunnelma olisi tältä kesältä menetetty – sehän löytyy ihan tuosta Kauppakatu 13:sta Kuopiosta! Kuzina Wine and Daily on pieni ja tunnelmallinen ravintola, jo...
Lue lisää
Kuninkaallista kyytiä
24.06.2020Harjoittelin hyvissä ajoin kuninkaallisen vilkutuksen, ettei tule sitten hätäpäissään tehtyä tyylimokaa. Ja pitäisiköhän laittaa jokin hillitty lierihattu? Onneksi M/s Queen R hyväksyi meidät kaikki tulijat – hatuilla tai ...
Lue lisää
Kauppaneuvoksen kartanolla
22.06.2020Menneisyyden tunteminen on avain nykyhetken ymmärtämiseen, joten jokaisen savolaisen olisikin nyt syytä ryhdistäytyä ja aloittaa historian opinnot! Onneksi sen voi toteuttaa varsin mukavasti ja maukkaasti Koivumäen kartanolla. Vai miltä kuulostaa
Lue lisää
Alkukesä on viljelijälle toivon aikaa
19.06.2020Viljelijät ovat päättäneet kevättyöt pelloilla. Panostukset on nyt tehty ja toivo hyvästä sadosta on olemassa. Kesäntulo on tänä vuonna ollut hidasta, koska toukokuu oli pitkään hyvin kylmä ja hallayöt kiusasivat....
Lue lisää
RPS-peliä pelaamaan!
16.06.2020Tunnette varmaan kaikki kivi-paperi-sakset pelin? Kun ratkaisuja pitää tehdä nopeasti ja kukaan ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä, niin tämä pelihän ratkoo näkemyserot nopsaan! Jos tunnet lajin omaksesi, niin tässähän...
Lue lisää
Elämää luonnon rytmissä - kesä & korvasienet
15.06.2020Korvasieni, mikä ihana herkku ja metsänkultaa. Jos haluat elää ”live lika a local” -tyyppisesti niin nyt kannattaa suunnata metsään. Korvasienet ovat parhaimmillaan touko-kes&au...
Lue lisää
Kala-Lapin tuotteet kruunaavat uudet perunat
09.06.2020Kala-Lapin nimi johtaa äkkiseltään harhaan. Luulin kauan, että firman kalatuotteet tulevat jostakin pohjoisesta, mutta korjataanpas kerralla tämä harha! Yrityksen tu...
Lue lisää
Kiinnostus lähiruokaan vilkastuttaa REKO-toimintaa
11.05.2020Ihmisten kiinnostus puhtaaseen lähiruokaan on selvästi kasvanut koronakriisin aikana. Monet kuluttajat ovat havahtuneet omavaraisuuden merkitykseen. Myös tuottajien toimituskyky ja valikoima ovat parantuneet.
REKO-toimint...
Lue lisää
Koronan kourista kohti Euroopan gastronomista maakuntaa
21.04.2020Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 Euroopan gastronominen maakunta tai savolaisittain ”mualiman kulinaarinen napa” – tosin koronapandemia siirtää juhlinnan painopisteen vuodelle 2021. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, jok...
Lue lisää
“Maailma on iso paikka, oma päänuppi pelkkä pururata, joten apua kannattaa pyytää”
20.04.2020Liepuskan yrittäjät Eeva ja Timo Turunen hahmottelivat yrityksen uutta strategiaa viime syksynä. Taustalla pyöri kuitenkin ajatus siitä, että strategian syventämiseen voisi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Sopivaksi keinoksi Eeva ja Timo totesi...
Lue lisää
ANTI-festivaali juhlii European Region of Gastonomyä 2020!
21.11.2019Vuoden 2020 ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 8.-13.9.2020 osana Kuopio Region of Gastronomy -juhlavuotta, ja festivaalin teemana on ruoka. Kuopion kaupunki myönsi hiljattain ANTI-festivaalille Kuopion kau...
Lue lisää
Vastuullisen matkailun oppeja yhteistyöverkostolta
14.11.2019ProAgria Pohjois-Savo on mukana EUREGA Interreg Europe -hankkeessa (2018 – 2022) jonka tavoitteena on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa ja kä...
Lue lisää
Elämää luonnon rytmin mukaan – #erg2020 #gastronomy2020
31.12.2018Mikä ihmeen erg2020? Siinäpä vasta kysymys. Harva osaa vastata tähän kysymykseen meidän henkilökunnassakaan, vaikka juhlavuosi lähestyy jo kovaa vauhtia. Sanahelinää yhteistyöverkostosta, joka edistää monialaista yhteistyöt&aum...
Lue lisää
European Region of Gastronomy - Kuopion alue 2020
27.11.2018European Region of Gastronomy -titteli. Tai näe savolaesittain; eerooppalaesen ruokamuakunnan tittelj'. Mikä se on?
European Region of Gastronomy lyhyesti
Tittelin saaminen ensinnäkin Kuopion alueelle on melkoisen iso saavutus ja iso ...
Lue lisää
Alkutalvi on blinien ja tapahtumien suunnittelun parasta aikaa
14.02.2018Helmikuussa otteessaan pitävien pakkauskausien aikana sitä huomaa monesti haaveilevansa auringosta ja lämpimistä keleistä. Ehkä tehdä blinejä, ottaa lasillinen punaviiniä ja vaan nautiskella pakkasen paukkuessa nurkissa.
Pieniä maisti...
Lue lisää
Kuopiolainen lähiruoka parrasvaloissa
06.10.2017