Local Food Gift Challenge –ohjelma (work shop 1)
ti 21.01.2020
Hyvä ERG-yhteistyökumppani,
Matkailijoiden kiinnostus aitoihin paikallisiin ruokiin sekä uusiin gastronomisiin kokemuksiin on jatkuvassa kasvussa. Kysynnän kasvaminen on lisännyt tarvetta gastronomisiin lahjoihin tuliaisina sekä matkamuistoina. Näin ollen meillä on ilo kutsua teidät Local Food Gift Challenge –ohjelmaan.
Local Food Gift Challenge-ohjelman tavoitteena on kehittää yhteistyötä innovatiivisten gastronomisten lahjojen luomiseksi. Ohjelmalla halutaan tukea paikallisia tuottajia luomaan kestävän kehityksen mukaisia laadukkaita ruokalahjoja, joilla voi ylpeästi edustaa Pohjois-Savoa. Tarkoituksena on sitouttaa alueen edustajat paikallisen kulttuurin ja ruoan monimuotoisuuden edistämiseen sekä suojelemiseen.
Yhteistyöllä ruokalahjoista syntyy uusia, mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Kiinnitämme huomiota itse tuotteen lisäksi muun muassa tuotteen tarinallistamiseen, muotoiluun ja lahjan luomisessa käytettyyn paikalliseen yhteistyöhön. Luomme houkuttelevan kokonaisuuden innovatiivisilla ja luovilla ratkaisuilla. Teemme parhaamme, jotta jokainen osallistuja löytää parhaat ja sopivimmat yhteistyökumppanit lahjan luomisesta viimeistelyyn sekä myyntikanavien löytämiseen.
Local Food Gift Challenge –ohjelma
Local Food Gift Challenge-ohjelma koostuu neljästä työpajasta, joissa jalostetaan ideasta tai jo valmiista tuotteesta ensiluokkainen lahja tai tuliainen. Työpajat ajoittuvat tammi-toukokuulle 2020. Työpajoihin kuuluu pieniä ennakko- ja kotitehtäviä. Nämä tehtävät ovat osa työpajoja sekä osa gastronomisen lahjan luomis- ja/tai kehittämisprosessia. Tehtävät saattavat liittyä esimerkiksi tarinan kerrontaan tai sopivan yhteistyökumppanin valitsemiseen. Lahjaa kehitetään koko ohjelman ajan, joten toivomme osallistujilta sitoutumista.
Hyvä gastronominen lahja ei ole valmistettu massatuotantona vaan se valmistetaan mieluiten paikallisesti pienessä mittakaavassa. Tällaiset lahjat ovat arvoiltaan kestävästi tuotettuja, käytännöllisiä, laadukkaita ja vahvasti Pohjois-Savon alueeseen sekä sen yhteisöön sidottuja. Näin ollen perinteet yhdistetään kekseliäisiin innovaatioihin ja luodaan laadukkaita sekä toivottuja lahjoja.
Local Food Gift Challenge – ohjelman loppuhuipennus on keväällä 2020, jolloin yksi kehitetyistä lahjoista nimetään juhlavuoden viralliseksi gastronomiseksi lahjaksi. Kun kansainvälinen raati arvioi lahjoja, huomiota kiinnitetään muun muassa pakkaukseen ja sen materiaaliin, kuljetuskelpoisuuteen, tuotteen tarinaan sekä perinteen ja innovaation yhdistymiseen.
IGCAT-järjestö (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) on luonut Local Food Gift Challenge –ohjelman, sillä gastronomisten lahjojen suosio on kasvanut huomattavasti. Ostamalla matkamuistoksi esimerkiksi reseptikirjan täynnä paikallisten herkkujen ohjeita, matkaaja pystyy ”jatkamaan” matkaa kotona jakamalla parhaat muistonsa ystävien ja perheen kesken laittaessaan ruokaa matkakohteen reseptien mukaan.
IGCAT-järjestön tavoitteena on tunnistaa parhaat ja innovatiivisimmat gastronomiset lahjat, jotka valmistetaan paikallisesti ja jotka ylläpitävät kulttuurin ja ruoan monimuotoisuutta.
Ruokalahjoilla (Food gifts) tarkoitetaan tyypillisiä paikallisia herkkuja, jotka sopivat viemisiksi ilman pilaantumisvaaraa. Niiden tulee olla sopivia ihmisravinnoksi ja ruokaturvallisuutta koskevien säädösten sekä standardien mukaisia. Ruokalahjojen valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä paikallista tuotantoa.
Keittiöesinelahjat (Kitchenware gifts), tarkoittavat ruoanlaitossa käytettäviä välineitä kuten astioita, kirjoja ja tekstiilejä. Lahjojen tulee olla yhdistettävissä paikallisiin ruokaperinteisiin ja olla helposti kuljetettavissa tuliaisena. Lahjojen tulee olla käyttökelpoisia ja niiden valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä tuotantoa.
Ensimmäinen työpaja
21.1.2020 klo 12:00-16:00 Kuopiossa Sokos Hotel Puijonsarvessa (kokoustila Ferdi)
12.00-12.15
Esittelykierros: millaisen tuotteen haluaisit kehittää ja tarvitsetko siihen yhteistyökumppaneita?
12.15-12.45
ERG-esittely ja Local Food Gift –kehitystyö, projektipäällikkö Henna Lehikoinen
12.45-13.15
Savonian Future Food tuotekehityspalvelut, Innostavat pakkausideat, TKI-asiantuntija Johanna Kantala
13.15-14.00
Esimerkkituotteiden arviointia ja keskustelua
14.00-14.20
Iltapäiväkahvi
14.20- 15.45
Esimerkkituotteiden arviointi ja keskustelua
15.45-16.00
Yritysten tarpeiden tunnistaminen ja päivän päätös, toiveet seuraavaan työpajaan
- Ota mukaan 1 – 2 esimerkkiä valmistamistasi tuotteista, jotka sopisivat mielestäsi gastronomisiksi lahjoiksi. Ei haittaa, vaikka lahja olisi vielä idean tasolla.
- Mieti, millainen on mielestäsi hyvä gastronominen lahja. Ota mukaan esimerkkilahjan, vaikka se ei olisi edustamasi organisaation valmistama.
Pyydämme teitä ilmoittautumaan 14.1.2020 mennessä, jotta pystymme järjestämään työpajan parhaalla mahdollisella tavalla. Ilmoittautumiset Webropol –linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/F1BD204AB17B1EC4
Ota haasteesta koppi ja kehitetään yhdessä paras mahdollinen ruoka-aiheinen lahja!
Lisätietoja:
Henna Lehikoinen, Projektipäällikkö
+358 44 785 6021
Tulevia tapahtumia
ti 01.12.2020 | The Future of Food | Virtual Conference
EIT Food is Europe’s leading food innovation initiative, working to make the food system more sustainable, healthy and trusted. We believe that we are all responsible for and connected to the food that we eat, so we all need to work together to improve it.
ke 02.12.2020 | The Future of Food | Virtual Conference
EIT Food is Europe’s leading food innovation initiative, working to make the food system more sustainable, healthy and trusted. We believe that we are all responsible for and connected to the food that we eat, so we all need to work together to improve it.
la 19.12.2020 | Muuruveden Kylätalon jouluinen lounas la 19.12. klo 11 alkaen
Näin joulunalla Rantatien tienoon täyttää laatikoiden ja kinkun tuoksu. Tarjolla siin on jouluinen lounas: silliä, graavialohta, rosollia, salaattia, perinteisesti paistettua kinkkua kastikkeen, porkkana- ja lanttulaatikoiden sekä pottujen kera.
pe 22.01.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi (peruttu)
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
pe 22.01.2021 | Kalakukon leivonnan SM-kilpailu
Leivontakilpailussa on kolme sarjaa, perinteinen kalakukon leivontasarja yrityksille ja kotileipureille sekä innovatiivinen juhlakukko-sarja, johon voi osallistua joko suolaisella tai makealla leipomuksella.
la 23.01.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi (peruttu)
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
ti 26.01.2021 | Tarinamme todeksi -koulutus
Tarinamme todeksi -koulutuksessa saat konkreettisia ja käytännönläheisiä vinkkejä yrityksesi/tuotteesi/palvelusi tarinallistamisesta.
ke 27.01.2021 | Local Food Gift 2021: Ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehittäminen
Osallistu ja kehitä tuotteitasi! Vuoden 2020 Local Food Gift –työpajat, aluekilpailu ja historiassaan ensimmäinen European Food Gift Challenge aukaisivat tietä pohjoissavolaisille laadukkaille ruokatuotteille.
ke 27.01.2021 | ERG-toimijoiden verkostoitumisaamu
Tervetuloa ERG-hankekumppaneiden verkostoitumisaamuun Ravintola Fonteen Siilinjärvelle 27.1.2021
ke 03.02.2021 | Tapahtumien kehittäminen 1: Tapahtumaprojektin suunnittelu ja johtaminen
Kurssiin liittyy oikeus käyttää Opens-ohjelmistoa 1 kk:n ajan, jolla kukin toimija voi suunnitella oman tapahtumansa toteutuksen kurssin sisältöjen mukaisesti.
la 06.02.2021 | Virtuaalinen European Region of Gastronomy -illallinen klo 19.00
Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.
la 06.02.2021 | Virtuaalinen European Region of Gastronomy -illallinen klo 15.00
Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.
ke 10.02.2021 | Tapahtumien kehittäminen 2: Tapahtumien vastuullisuuden kehittäminen
Innovatiivisilla ratkaisuilla voidaan tuottaa lisäarvoa sekä osallistujille, sidosryhmille että järjestäjälle ja saada myös kustannussäästöjä ja/tai lisätuloja. Osallistujat saavat työkaluja tapahtuman vastuullisuuden suunnitteluun, seurantaan, arviointiin ja kehittämiseen.
pe 12.02.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
la 13.02.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
ke 17.02.2021 | Opintomatka Järvisydämeen
Tasokasta palvelua kansainvälisille vieraille -opintomatka Järvisydämeen 17.2.2021
to 18.02.2021 | Tapahtumien kehittäminen 3: Kuvien ja videoiden merkitys tapahtumien markkinoinnissa
Koulutuksessa perehdytään tapahtumien markkinointiin ja tutustutaan käytännön esimerkkien kautta, miten ja millaista kuva- ja videoaineistoa voidaan hyödyntää parhaiten tapahtumamarkkinoinnissa.
to 25.02.2021 | Tapahtumien kehittäminen 4: Yleisötapahtumien tapahtuma-alueen ja toimitilojen visuaalinen ilme
Koulutuksessa keskitytään yleisötapahtumien visuaalisen ilmeen kehittämiseen: mitä visuaalinen ilme tarkoittaa käytännössä, mitä pitää ottaa huomioon ja millä toimenpiteillä yleisötapahtumien visuaalinen ilme luodaan houkuttelevaksi.
ke 03.03.2021 | Tuotteistamisen työpaja Iisalmessa 3.3.2021
Iisalmi ja tienoot on ottanut käyttöön Johkun, joka mahdollistaa tuotteiden esittelyn ja myynnin yhteisessä verkkoalustassa. Järjestämme maaliskuussa työpajan tuotteistamisesta, jotta yrittäjien on helpompaa muokata tuotteet ja palvelut Johkun edellyttämään muotoon. Työpajan lisäksi jokainen yritys saa sparrausta tuotteistamiseen.
to 18.03.2021 | Tuotteistamisen työpaja 1 Kuopiossa: Tuumailusta tuotteeksi - Mahdollisuuksista myyntikuntoon
Tuumailusta tuotteeksi - Mahdollisuuksista myyntikuntoon -valmennus. Aika on kallista, joten sitä kannattaa säästää! Työpajat ovat työntäyteisiä, mukana konkreettista tekemistä, esimerkkejä ja käytännön kokemuksia sekä tietysti vertaisoppimista. Lopputulemana uudet tai olemassa olevat aihiot ja tuotteet myyntikuntoon! Jokainen yrittäjä tekee oman & verkostotuotteiden osalta täsmätyötä päivien aikana!
ti 23.03.2021 | Opintomatka: Suomen paras ruokamatkailutuote 2019 Etelä-Savossa
Saimaa Gastronomy voitti Suomen paras ruokamatkailutuote -kilpailun 2019. Lähde mukaan opintomatkalle tutustumaan Tertin Kartanon ja Sahanlahti Resortin toimintaan! Bussimatkalla Tarinamme todeksi -koulutus Tiina Naumasen johdolla.
to 25.03.2021 | Tuotteistamisen työpaja 2 Kuopiossa: Tuumailusta tuotteeksi - Mahdollisuuksista myyntikuntoon
Aika on kallista, joten sitä kannattaa säästää! Työpajat ovat työntäyteisiä, mukana konkreettista tekemistä, esimerkkejä ja käytännön kokemuksia sekä tietysti vertaisoppimista. Lopputulemana uudet tai olemassa olevat aihiot ja tuotteet myyntikuntoon! Jokainen yrittäjä tekee oman & verkostotuotteiden osalta täsmätyötä päivien aikana!
pe 26.03.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
la 27.03.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
la 17.04.2021 | Virtuaalinen European Region of Gastronomy -illallinen klo 15.00
Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.
la 17.04.2021 | Virtuaalinen European Region of Gastronomy -illallinen klo 19.00
Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.
la 22.05.2021 | WANHAT VEKOTTIMET JA ROMPEPÄIVÄ Airakselan seurantalolla LA 22.5.2021 KLO 10-15
rompetta ja ruokaa vanhaan malliin
pe 18.06.2021 | SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali perjantaina ja lauantaina 18.6.-19.6.2021
SATOA Goes WILD -tapahtuma tekee kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen. Wildissa yhdistyvät yhdessä syöminen, liikkuminen ja kulttuurin nauttiminen. Tapahtumassa pääroolia esittävät paikalliset villit raaka-aineet, joista maukkaita annoksia ovat luomassa paikalliset huippuravintolat.
ke 23.06.2021 | One and Only Muuruveden Juhannus 2021
Elämyksellinen Juhannusjuhla 23.6.2021 Muuruveden kulttuurimiljöössä räätälöidyn ohjelman, juhannuksen herkkujen ja juomien, saunomisen ja kokon merkeissä.
pe 25.06.2021 | Lohimaan juhannus pe-la 25.-26.6.2021
Keskikesän perinteinen juhannusjuhla Lohimaassa Tervossa.
pe 09.07.2021 | Oluset olutjuhlat Iisalmessa 9.-10.7.2021
Suomen suurin ja vanhin olutjuhla on rento kesätapahtuma Luuniemen juhlakentällä Iisalmen kestustassa.
pe 16.07.2021 | Suonenjoen Mansikkakarnevaalit
Mansikkakarnevaalit on yksi Suomen pitkäaikaisimmista kesätapahtumista. Karnevaalit pidetään heinäkuussa aikana, jolloin suomalaiset mansikat ovat makeimmillaan.
pe 06.08.2021 | Sampea ja Samppanjaa pe ja la 6.-7.8.2021
Eturivin artisteja ja elämyksiä
la 07.08.2021 | Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat
Juhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Juhlien keskipisteenä komeilee 20 m muhkea juustopöytä, jonka herkut ovat nautittavissa aina klo 24 saakka.
la 07.08.2021 | Louhenkatupäivä Iisalmessa lauantaina 7.8.2021
Katukarnevaalitunnelmaa Iisalmen keskustan kaduilla ja torilla
pe 27.08.2021 | Satoa Kuopio Food Festival 27.-28.8.2021
SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia.
la 11.09.2021 | Rautalammin Pestuumarkkinat
Rautalammin suurin tapahtuma jo vuodesta 1821!
pe 24.09.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin
la 25.09.2021 | Shampanjaa, kalavaleita ja Valakonen pässi
Musta Lammas esittää vakoilujännärin