Savolaisuus on makuasia! Lähiruokaa Matkuksessa la 12.9.2020 klo 10 - 16

09.09.2020

Luomuhilloja, kuohujuomia, piirakoita, marjoja, viiriäisenmunia, kauratuotteita ja monen monta pohjoissavolaista lähituottajaa ja lähiruoan ystävää täyttävät Matkuksen Elohuoneen (Matkus 2.krs) lauantaina 12.9. klo 10. – 16.00.

Tapahtuman järjestää Savolaisuus on makuasia -hanke, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn European Region of Gastronomy Kuopio region 2020-21 (ERG) tunnukseen. Kuopion alue on ensimmäinen alue Suomessa, jolle ERG-tunnus on myönnetty.

Savolaisuus on makuasia -hankkeen tavoitteena on lisätä pohjoissavolaisen lähiruoan tunnettuutta niin, että Pohjois-Savo tunnetaan paikallisesti, valtakunnallisesi ja kansainvälisesti puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Savolaisuus on makuasia keskittyy lisäämään alueen kuluttajien ymmärrystä siitä, että ei ole tarvetta lähteä "Kallavettä kauemmas kalaan". Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä paikallisille tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä mm. REKO-toiminnan, koulujen, tukkujen ja ravintoloiden kanssa.

Yksi konkreettinen tapa lisätä lähiruoan tunnettuutta on Matkuksessa syksyllä (12.9., 17.10., 12.12.) järjestettävät lähiruokaan keskittyvät pop up -tapahtumat, joissa paikallisilla lähiruokatoimijoilla on mahdollista esitellä omaa toimintaansa ja omia tuotteitaan ja kuluttajille tarjotaan mahdollisuus tutustua helposti kauppamatkan aikana useaan paikalliseen lähiruokatoimijaan. Ensimmäinen Matkuksen pop up lauantaina 22.8. osoitti kävijämäärillään, että lähiruoka kiinnostaa myös kuluttajia.

La 12.9. mukaan tapahtumaan ovat ilmoittautuneet: Soisalon Hunaja, Piirakka & Pulikka, Hiekkalan hedelmätila, Kauraparta, Paok, Iltalypsy, Reko myyjiä, Mäkelän Highland, Koivumäen kartano ja Vaittilan marjatila. Ulkona lasten leikkipaikan edessä lisäksi Julkulan leipomon Pullamobiili ja Eineskahvio.

Lauantaina tiedetään sekin, onko Iltalypsy Oy niittänyt mainetta ja kunniaa Euroopan ensimmäisessä European Food Gift Challenge -kilpailussa. Kilpailulla valitaan European Region of Gastronomy tunnustuksen saaneiden alueiden paras ruoka- tai keittiötavaralahja ja se käydään torstaina suljettuna tilaisuutena Kuopiossa. Pohjois-Savosta kilpailuun osallistuu kahdeksan tuotetta, joista Iltalypsy Oy:n tuotteita on kaksi. Kilpailun voittaja julkistetaan perjantai-iltana 11.9. European Region of Gastronomy Juhlavuoden avajaisissa Kuopion Saanalla.

LISÄTIETOJA: Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savolaisuus on makuasia -hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi

Katso lisää

Seuraa