Kuopion Joulutori 11.-22.12.2021

30.11.2021

ERG & KUOPION JOULUTORI - JULKAISUVAPAA

Kuopioon nousee Itä-Suomen suurin Joulutori ja uniikisti Euroopan maukkain Jouluravintola sekä lähiruokapuoti.


Herkullisin joulun alusajan kotimaan matkailukohde löytyy tänä vuonna Savon sydämestä. Kuopiossa avautuu pian uusi joulutoritapahtuma, joka järjestetään 11.-22.12.2021 välillä Kuopion kauppatorilla. Kuopion Joulutorin tunnelma syntyy alueen ylle laskeutuvasta valoverhokatoksesta ja upeista valoporteista, lasten ilosta karusellissa, jouluravintoloiden paikallisista herkuista glögibaarin kuumista juomista sekä jouluisten myyntimökkien ja tyylikkäiden lasikonttimyymälöiden laadukkaista lahjatuotteista ja elintarvikkeista. ERG juhlavuoden päätöksen kunniaksi Joulutorin ravintolateltta Joulun Lumo – GastroBar & Glögibar sekä Taste Savo pop up lähiruokamyymälä tuovat kävijöille palkitun ruokamaakunnan kulinaariset helmet maistettaviksi, elettäviksi, koettaviksi ja nautittaviksi.

Tapahtuma kiinnostaa erityisesti makumatkailijoita, sillä Joulutorille rakentuvat Pohjois-Savon Ruokamaakunta-tunnustuksen huipentumana uniikki ravintola- ja glögiteltta sekä lähiruokamyymälä, jossa aitoa savolaista gastronomiaa pääsee kokemaan useiden makuelämysten kautta. Joulun Lumo – GastroBar & Glögibar tarjoilee alueen parhaita paloja maukkaissa merkeissä.  Ravintolapuolta operoi GastroBar B/P, joka tunnetaan kansallisesti niin Suomen parhaimmiksi äänestetyistä burgereistaan kuin onnenkyyneleet poskelle vieräyttävistä lähiruoasta luoduista fuusio- ja street food herkuista. Glögibaaria samassa tilassa operoi Hurry Events, jonka höyryävässä valikoimassa komeilee myös paikallisia alkoholittomia glögituotteita tutustuttavaksi – esimerkiksi Nenosen Mansikkaglögiä ja Euroopan yhtenä parhaana ruokalahjana palkittua Willimaku glögiä. Lisäksi mm. vaaleaa luomu omenaglögiä, mansikka – ja mustaherukkaglögiä ja Loimun vuosikertaglögiä. ”

KATSO JOULUN AJAN KATTAUS JA RAVINTOLAN TARJONTA TÄSTÄ

Menut ja tarjonta julkaistaan lähempänä tapahtumaa, mutta maistiaisia jo nyt on tiedossa. Euroopan maukkain joulumenu rakentuu vahvasti alueen tuotteisiin. Sapasten muodossa voi maistella esimerkiksi Kala-Lapin kylmäsavukalaa perunarieskalla piparjuurella maustettuna, Pesolan Pihvilihaa Willimaun voikukkakapristen ja kuusenkerkän kanssa sekä Peltolan Blue-kreemiä savustetun punajuuren sekä talviomenan kera. Eväsmiesten joulumakkaraa ja Kuopio Hunajalla maustettua sinappia unohtamatta. Lisäksi paikallisia erikoisuuksia voi kokeilla Finnwildin sorsanmaksa-parfaitin muodossa tai tutustua Siilin Myllyn briossiin, Rantalan tilan lampaaseen tai talkkunaan. Tarjolla on myös joulun ajan klassikkoa – riisipuuroa. Tiedossa on siis sekä helppoa, nopeaa että pikkuisen parempaakin tarjontaa kaikenikäisille – ja mikä tärkeintä, ennennäkemätön kattaus lähiruokaa ja paikallista osaamista.

”ERG Juhlavuosi-hankkeessa tavoitteenamme on mallintaa ja testata moniaistillista talviajan ja joulunajan eri yritysten rakentamaa palvelukokonaisuutta. Siksi Kuopion Joulutorille rakennetaan paikallisille ja matkailijoille suunnattu lähiruokaa ja paikallisia glögejä tarjoava Joulun Lumo -kokonaiselämys. Tavoitteena ERG Juhlavuosien puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti yritysten yhteistyössä toteutettuja toimintamalleja, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Ravintolatelttaan mahtuu jopa yli 80 asiakasta, ja hyvän ruoan- sekä juoman ohella siellä pääsee nauttimaan joulun tunnelmasta myös esitysten muodossa. Kokonaisuus ja ohjelma sopivat koko perheelle sekä seurueille. Ravintolateltta on avoinna torilla viikonloppupainotteisesti myös myyntikojuja pidempään. Teltan silmänruoasta – sisustussuunnittelusta vastaa Tiina Ruotsi. Ravintolakokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrina & Maa ja kotitalousnaisten ERG Juhlavuosi-hankkeen, Kuopion Keskustan Kehittämisyhdistyksen sekä paikallisten toimijoiden sekä hankekumppaneiden toteuttamana.

”On ollut ilo nähdä miten Kuopion Joulutori syntyy nyt monialaisella vahvasti paikallisella yhteistyöllä, ammattitaidolla ja yhteisellä tahtotilalla tehdä joulutapahtumasta laadukas, monipuolinen ja nimenomaan Kuopion näköinen ja kokoinen sekä omaleimainen kokonaisuus. Olemme panostaneet paljon tapahtuman infraan ja ohjelmaan, mutta myös ruoka ja sen tuottamat elämykset ovat tänä vuonna Kuopion Joulutorilla merkittävässä osassa. Valoa ja iloa Joulutorille tuovat uudet jouluvalot, lasten karuselli, päivittäinen tonttupajatoiminta sekä erilaiset musiikki- tuli- ja valoesitykset. Avajaisviikonloppuna tapahtumassa nähdään myös kansainvälisen taiteilijan Amanda Parerin valoteoksia. Joulutorilla on myynnissä monipuolinen kattaus erilaisia elintarvikkeita, designtuotteita, keramiikkaa, kodintekstiilejä sekä koruja ja asusteita. Osallistuvista kauppiaista noin puolet ovat paikallisia tai hyvin läheltä, puolet muualta Suomesta. Tuotteet ovat valtaosin kotimaisia ja lähellä tuotettuja. Kuopion Joulutori tarjoaa runsaasti joululahjaideoita sekä herkullisia makuja paikan päällä nautittavaksi, lahjaksi sekä omaan Joulupöytään vietäväksi ”  -Tilla Martikainen, toiminnanjohtaja, Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Kuva: Kuopion Joulutorin ilmakuva Wille Markkanen

Tänä vuonna Kuopion Joulutorilla nähtävä Joulupukin asukokonaisuus sekä tonttuasut on tehty paikallisena yhteistyönä Ingmanedun tekstiilialan opiskelijoiden kanssa. Joulutorilla voikin nyt tavata erilaisia tonttuja aina metsätontusta, toritonttuun ja riihitonttuun. Pukujen suunnittelusta ja valmistuksesta ovat vastanneet opettaja Anu Hyvönen sekä opiskelijat Johanna Paajanen, Anu Tirkkonen ja Minttu Hofdahl. Tonttuina tapahtumassa toimivat SAKKYn sosiaalialan opettajat ja opiskelijat (Niina Kapanen, Sirpa Korhonen, Katja Eronen sekä Emmi Granlund, Marja Pulliainen ja Josefina Angerman), jotka toteuttavat Joulutorin tonttupajassa mm. joulukoristeaskartelua, kepparirataa sekä tekevät kasvomaalauksia lapsille. Joulutorin aluesomistuksessa ja kalustamisessa ovat olleet vahvasti apuna SAKKYn puutarha-alan, metsäalan, rakennus- ja pintakäsittelyalan opiskelijat.

Joulutorin lasten karusellia tapahtumassa pyörittävät SAKKYn matkailualan opiskelijat Heidi Tapaninen, Eva Gorokhvadatskaia ja Renata Iagudina. Joulukaruselli on ilmainen ja sen lapsille tarjoavat torin ympäristön kauppakeskukset ja tavaratalot Carlson, Sokos, Kauppakeskus Minna, H-talo, Vihtori, Aapeli ja Apaja. Sunnuntaina 12.12. vietetään lisäksi Toriparkin 30-vuotisjuhlapäivää, jonka kunniaksi torilla ja Apajassa on luvassa erityisohjelmaa. Kuopion Pysäköinti Oy tarjoaa ilmaisen pysäköinnin Toriparkissa koko juhlapäivän ajan.

Taste Savo pop up lähiruokamyymälä nostaa näyteikkunaan paikalliset tuottajat, Euroopan palkitut ruokalahjat sekä mukaan ostettavat pohjoissavolaiset maistuvat lahjat. Savonia AMK:n hallinnoiman Savolaisuus on makuasia -hankkeen pop up -tapahtumia on aikaisemmin järjestetty muun muassa Kauppakeskus Matkuksessa viikonloppuisin ja nyt myymälä palvelee joulutorilla koko tapahtuman ajan. Pop upit ovat yksi konkreettinen tapa lisätä lähiruoan tunnettuutta. Joulutorilla myymälää operoi Ravintolamestarit, jonka toimitusjohtaja ja alueen virallinen ruokalähettiläs Eeva Mertanen on intohimoinen lähiruoan puolestapuhuja. Ravintolamestareiden arvoissa, Vastuullisesti - Yhdessä - Sydämellä, vastuullisuus on ensimmäisenä, ja se kertoo halusta toimia kestävästi ja vastuullisesti.

”Haluamme nostaa paikallisten tietoisuutta siitä miten upea tuottajamaakunta olemme ja meidän on syytä olla ylpeitä meidän laadukkaasta monipuolisesta alkutuotannosta, joka takaa meille puhtaita, maukkaita ja ravinteikkaita raaka-aineita niin ammatti- kuin kotikeittiöihinkin. Erittäin arvokasta työtä tekevät alkutuottajat on aika nostaa heidän ansaitsemalleen paikalle ja paikalliset raaka-aineet kaikkien tietoisuuteen. Niin paikalliset kuluttajat, ravintolat, ravintola-alan oppilaitokset ja päättäjätkin haluamme sitouttaa mukaan lähiruokahankintoihin, jotta voimme olla tulevaisuudessakin elinvoimainen, monialainen ja vastuullinen tuottaja maakunta. Euroopan maukkain maakunta.”- Hannaleena Uhlback-Ropponen, Savolaisuus on makuasia, Savonia AMK.

Hankkeen tavoitteena on, että Pohjois-Savo tunnetaan paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä paikallisille tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä mm. REKO-toiminnan, koulujen, tukkujen ja ravintoloiden kanssa. Kivijalkana kaikelle toiminnalle on läpileikkaavasti vastuullisuus, paikallisuus, aitous ja yhteistyö.


 

Kuopion alueella Pohjois-Savossa juhlistetaan Euroopan maukkaimman maakunnan titteliä: ruokamatkailua, laadukkaita elintarvikkeita ja alueen palveluita, yrityksiä sekä yrittäjiä 2020-2021.

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa. www.tastesavo.fi  & https://www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio/

”ERG Juhlavuosi-hankkeessa rakennetaan yritysten yhteistyötä viestien sisällöstä vahvasti samanaikaisesti, jotta matkailijoiden kiinnostus Pohjois-Savon ruokakulttuuriin ja ruokamatkailuun saadaan heräämään. Pohjois-Savon alueen brändäys Euroopan maistuvimpana maakuntana vuosien 2020–2021 aikana onkin näkyvä osa hanketyötä. Kansainvälinen ulottuvuus on koronaepidemian myötä jäänyt vähemmälle ja näkyvyys on painottunut valtakunnalliseen tunnettuuteen ja kotimaan matkailijoiden houkuttelemiseen alueelle. Se onkin tuottanut jo tulosta, sillä tänä syksynä erään suomalaisen matkatoimiston asiakaskyselyn mukaan Kuopio onkin kotimaan kiinnostavin kohde, kun suunniteltiin joulunajan matkoja.” - Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

ERG-kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SavoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. Mukana kehitystyössä on liki 100 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta. Strategisen tason hankkeissa on tehty strategiatyötä sekä alueellisesti (GastroPlan) että vaikuttaen tulevan ohjelmakauden rahoitusohjelmiin kansainvälisessä yhteistyössä (EUREGA). Kohti strategisia tavoitteita vievät Gastro Business -hanke tukien yritysten kehittämistä koulutuksin, ERG juhlavuosi -hanke, jossa juhlavuosien ohjelma käytännössä toteutetaan. Savolaisuus on makuasia -hankkeessa European Region of Gastronomya tehdään tunnetuksi alueellisesti ja erityisryhmiä osallistaen. Yritysryhmähankkeet, kuten esimerkiksi Gastronominen silta, joka keskittyy elintarvikeyritysten yhteistyöhön sekä vientiin ja Four Season Derby, jossa painotetaan maaseutumatkailun tuotteistamista tukevat ja jalkauttavat kokonaisuutta.

Yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. ERG-tunnus yrityksen ovessa, ruokalistalla tai verkkosivuilla kertoo yrityksen olevan alueen ruokamatkailun helmi. Asiakkaalle tunnus viestii paikallisista ja aidoista, vastuullisesti tuotetuista tuotteista sekä palveluista. Tunnusta käyttävät yritykset ovat sitoutuneet kehittämään toimintansa ympäristöllistä, taloudellista sekä sosiaalista vastuullisuutta, ja haluavat tukea alueen hyvinvointia suosimalla tuotteissaan muun muassa lähiraaka-aineita.

Lisätietoja:

ERG Juhlavuosi-hanke
https://www.tastesavo.fi/juhlavuosi

Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443
Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216
Ronja Pajulahti, ERG Juhlavuosi ruoka-asiantuntija ronja.pajulahti@maajakotitalousnaiset.fi, 041 731 3593

Savolaisuus on makuasia-hanke https://www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia

Hannaleena Uhlback-Ropponen, Savolaisuus on makuasia -hankepäällikkö, TKI asiantuntija, Savonia AMK  hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi 044 785 6021
 

Kuopion Joulutori www.kuopionjoulu.fi/

Tilla Martikainen, Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry. tilla.martikainen@kuopionkeskus.fi 050 360 8973

GastroBar B/P

Teemu Puranen, yrittäjä Gastrobar B/P cwaravintolat@gmail.com, 044 2350321

Hurry Events

Jukka Makkonen, Tapahtumatoimisto jukka.makkonen@hurry.fi, 050 573 6121

Sisustussuunnittelu Tiina Ruotsi

Tiina Ruotsi, yrittäjä tiina@sisustussuunnittelu.fi, 050 524 6466

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa