Jälleennäkemisiä monella tasolla

06.07.2021

Arabian tehtaan Pro Arte -osastolla ystävystyi 1980-luvulla kolme keramiikan taitajaa. Kun kaikki hajaantuivat elämässään omiin suuntiinsa, jäi yhteydenpito vähälle, mutta kaipaus jälleennäkemiseen säilyi. Tänä kesänä Jenni Linnove päätti pyytää ystäviään Pirkko Mäkelä-Haapalinnaa ja Susanna Nissistä yhteiseen taidenäyttelyyn keramiikkastudiolleen Pöljälle. Näin ystävät ovat taas kohdanneet ja viettäneet aikaa näyttelyn suunnittelun ja rakentamisen merkeissä. On ollut myös kiehtovaa havaita, kuinka vanhojen ystävien taide vuoropuhelee keskenään, vaikka näyttelyyn valituille teoksille ei asetettukaan mitään yhtenäistä teemaa.  Yksi tärkeä motivaattori näyttelyn järjestämiselle myös oli, että yhteiskunnan avautuessa se tarjoaa lisää iloisia jälleennäkemisiä näyttelyvierailujen muodossa!

Pirkko Mäkelä – Haapalinna, pastellimaalauksia

Ammattitaiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinna on Kemijärveltä, mutta muuttanut viime vuoden lopulla Turkuun. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen sekä Turun ja Lapin taiteilijaseurojen jäsen. Pastellimaalarina hänelle on myönnetty Pastel Society of American Master Pastellist -status. Pastellitekniikkaa hän on päivittänyt nykytaiteen otteella mutta hän käyttää myös akryyliä ja guassia sekä sekatekniikkaa. Pirkko Mäkelä-Haapalinnan teoksia on Rovaniemen kaupungin ja HUSin taidekokoelmissa sekä Jenny ja Antti Wihurin kokoelmissa Rovaniemen taidemuseossa. Hänen teoksiaan on myös palkittu useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

”Etsin taiteessani sisäisen maailman ja aistein havainnoitavan maailman yhteistä kosketuspintaa. Pyrin tuomaan ilmeiseksi arkitodellisuuden syvemmän olemuksen ja merkityksellisyyden. Muistot, voimaannuttavat kokemukset sekä asiat, joihin ihmisillä on yli sanojen menevä suhde, innoittavat työskentelyäni. Tutkin identiteetin ydintä miljöön ja elinympäristön avainkokemusten kautta. Tartun tekemisen prosessiin myös silloin, kun jokin asia saa metaforan lailla uuden merkityksen ja mittakaavan.

Susanna Nissinen, keramiikkaveistoksia

Susanna Nissinen perusti Leppävirralla Koskipaja Ky:n jo ennen Arabialla työskentelyään. Sittemmin hän tutustui jalometallialaan, jatkoi keramiikan opintoja ammattikorkeakoulututkinnoksi, sekä suoritti pedagogiset opinnot. Vuosituhannen alussa hän aloitti Varkauden kuvataidekoulun johtavana opettajana ja taiteen perusopettajana. 2018 Susanna Nissinen jäi eläkkeelle Soisalo-opiston suunnittelijaopettajan toimesta, mutta jatkaa edelleen keramiikan tuntiopettajana. Oma työtila on ollut koko ajan käytössä taiteellisen työskentelyn turvaamiseksi.

”Saan aiheet töihini usein luonnon muodoista ja ilmiöistä. Haluan nähdä tutkimani muodot keraamisina esineinä ja veistoksina.”

Jenni Linnove, keramiikkaveistoksia ja reliefejä

Jenni Linnove on työskennellyt Helsingissä, Joensuussa ja Kuopiossa. Hänen Keramiikkastudionsa on ollut Pöljällä, kotitilallaan vuodesta 2005 lähtien. Samoihin aikoihin kotiin paluun kanssa hän täydensi opintonsa AMK-muotoilijaksi. Vuonna 2008 hänet valittiin Pohjois-Savon vuoden käsityöyrittäjäksi. Useitten näyttelyosallistumisien lisäksi on hän tehnyt yhteistyötä Siilinjärven kuvataideyhdistyksen kanssa, esimerkiksi yhteisöllisen Suomi 100, Pikkumarjan keramiikkateoksen toteutuksessa. Hän toimii myös keramiikan tuntiopettajana esim. kansalaisopistoissa, järjestää kursseja Studiollaan sekä työskentelee käyttöesineitä valmistaen. Jenni Linnove on Ornamo ry:n jäsen.

”Uniikkeihin teoksiini tiivistyy usein tunnetiloja, luonnon, ja luonnollisin muodoin. Mieli on aina liikkeessä. Sekin kuvastuu usein teoksissani. Teokset ovat kuin polku, joka johtaa eteenpäin tekemällä. Yhden toteuttaminen synnyttää ajatukset seuraavasta.”

Näyttely avautuu tänään 5.7.2021 ja on avoinna 29.7.2021 asti arkisin klo 11-17 ja lauantaisin klo 11-14. Kaikki teokset ovat myös myynnissä, mutta taiteilijoiden toive on, että ostetutkin teokset saisivat olla esillä näyttelyn loppuun asti.

Keramiikkastudio Jenni Linnove sijaitsee Siilijärven Pöljällä viehättävässä maalaismiljöössä, jonne ohjaavat uudet pysyvät opasteet 5-tien varressa. Studion yhteydessä toimii myös lähilahjakauppa.  Näyttelyn ajan studiolla on avoinna kesäkahvila ja heinäkuussa järjestetään tiistaityöpajoja, joissa osallistujat pääsevät mm. kokeilemaan rakupolttoa tai mukin koristelua.

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa