Savonian Secret palkittiin taas kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa

28.09.2021

Savonian Secret palkittiin taas kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa. Se valittiin koko kansainvälisen 2021 Food Film Menu-kilpailun kolmanneksi parhaaksi ruoka-aiheiseksi lyhytelokuvaksi. Kilpailun järjesti IGCAT (kansainvälinen gastronomian, kulttuurin, taiteen ja matkailun instituutti) yhteistyössä Euroopan ja Maailman Gastronomisten alueiden foorumin kanssa.

Samuli Hahlin (BrainyDay Visual) ohjaama elokuva esittelee Pohjois-Savon gastronomista aarreaittaa, jossa ihmiset elävät luonnon rytmin mukaan - työskennellen itselleen ja rakkailleen.

Lyhytelokuva voitti aikaisemmin kilpailussa Historialliset ruokareitit ja ruokaperinteet-kategorian. Tuomariston kommentein: "Savonian Secretissä on kaunista tarinallista ja kuvallista kerrontaa, joka välittää rakkautta ja rauhaa alueesta. Se on runsas esitys alueen ruoka- ja viljelyperinteistä." Tarina vie katsojat alueen gastronomian alkulähteille paljastamalla sen maukkaan ja monipuolisen salaisuuden. Elokuva luo kunniaa pohjoissavolaiselle ruokakulttuurille, raaka-aineille ja tuottajille.

Uutinen 15.9. https://www.tastesavo.fi/uutiset/savonian-secret-menestyi-kansainvalisessa-food-film-menu-%E2%80%93kilpailussa

Food Film Menu 2021 -voittajien julkistaminen tapahtui EATSA Art and Tourism Film Festivalilla Penichessä (Portugali) 27.9.2021, ja se lähetettiin suorana YouTubessa kansainväliselle yleisölle. Food Film Menu 2021 sisälsi 8 kategoriaa, ja koko kattauksesta valittiin koko kilpailun parhaat sijoille 1,2 ja 3. Kilpailun raati koostui elintarvike-, kulttuuri- ja elokuva -alan asiantuntijoista. Näistä muodostuu yhdessä Food Film Menu 2021, joka esitetään eri elokuvafestivaaleilla ympäri Eurooppaa. Näin Pohjois-Savo ja Suomi saa näkyvyyttä myös kansainvälisesti kiinnostavana ruokamatkailukohteena.  Yhteistyössä ovat Astra Film Festival, Aarhus FoodFilmFestival, Girona Film Festival ja Kosmorama Trondheim International Film Festival. Lisätietoja: https://igcat.org/projects/food-film-menu/

Paras eurooppalainen elokuva kokonaisuudessaan -palkinnon sai A Food and Love Story (Menorca, Euroopan gastronominen alue 2022), ruokaan liittyvät vierailijakokemukset tai gastronoisten alueiden ruokalahjat-kategoriasta, ja toiseksi parhaaksi palkittiin Trondheim-Trøndelag-New Horisons (Trondheim-Trøndelagista, Euroopan gastronominen alue 2022), voittaja ruoka ja vastuullisuus-kategoriasta.

Savonian Secret-lyhytelokuvan on tuottanut Savonia-AMK:n hallinnoima Savolaisuus on makuasia-hanke, jonka tavoitteena on nostaa lähiruuan ja alkutuottajien arvostusta niin paikallisesti, kansallisesti kuin myös kansainvälisestikin. Se on osa Pohjois-Savolle myönnettyä European Region of Gastronomy-tunnuksen ympärille kietoutuvaa hankekokonaisuutta. Maakunta on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista. Tunnuksen myötä alueen asema modernina, monimuotoisena ja perinteitä kunnioittavana gastronomisena alueena vahvistuu edelleen, ja kantavana teemana onkin elämä luonnon rytmin mukaan.   

Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen kertoo: ”Savonian Secret-lyhytelokuva on tarinallinen brändivideo, jolla haluamme herättää paikallisissa kotiseutuylpeyttä samalla puhutellen myös kansallista sekä kansainvälistäkin yleisöä, ja lisätä alueen houkuttelevuutta. Ennen kaikkea elokuvassa halusimme nostaa pohjoissavolainen alkutuotanto sen ansaitsemalle paikalle kirkkaimpiin parrasvaloihin, ja kiittää tuottajia upeasta ja vaativasta työstä, joka mahdollistaa meille maailman parhaiden raaka-aineiden käytön niin koti- kuin ammattikeittiöissäkin. Pohjois-Savo on ollut pitkään piilossa pidetty salaisuus, jonka halusimme nyt jakaa koko maailmalle! Kiitokset voitosta kuuluu kaikille esiintyjille, yhteistyökumppaneille ja paikallisille yrittäjille, jotka mahdollistitte tämän videon onnistumisen.”  

Lisätietoja:   

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, puh 044 785 5580, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi  

Savolaisuus on makuasia/ERG: https://www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia  

Savonian Secret YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=FJBk3UU_yRU  

Kuvia videosta: https://www.dropbox.com/sh/bajtul74hm69q05/AADkT6vrBXBoFjKRwzv8ORTfa?dl=0 ja ruokakuvat loppukohtauksesta: https://www.dropbox.com/sh/oqzf390k3njiolo/AAAWJanqwfyreCjGk7tMt2-Ba?dl=0  

Euroopan Ruokamaakunnan kattaus 2020-21 www.tastesavo.fi  

BrainyDay Visual https://brainyday.fi/tarinamme  

Info: European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus vuosille 2020-21 Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on verrattavissa Euroopan Kulttuuripääkaupunki-titteliin. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä.   

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa