SATOA FOOD FESTIVAL WEEK 22.– 30.8.2020

12.08.2020

Tiedote: 12.8.2020 Julkaisuvapaa: Heti

SATOA FOOD FESTIVAL WEEK 22.– 30.8.2020

Perinteinen kuopiolainen SATOA -ruokafestivaali järjestetään 2020 väljemmin*. Toritapahtuman sijaan ohjelma sekä lähiruokajuhla jalkautuu ravintoloihin ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020 – 2021 kumppaniyritysten toimipisteisiin eri puolilla kaupunkia. Festivaali juhlitaan tänä vuonna koko viikon mittaisena ja se tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria.

”Näin asiakkailla on mahdollista osallistua turvallisesti tapahtumaan. Torin Satoa -tunnelmaan pääsemme toivottavasti jälleen vuonna 2021. Tapahtuma haluttiin järjestää, jotta pystymme nostamaan esille upeiden ravintoloidemme tarjontaa. Samalla Euroopan ruokamaakunta -kumppanit esittelevät herkulliset lähiruokamenunsa.” kertoo tapahtuman tuottaja Taina Laitinen.

Osallistumisen monet muodot

Tänä vuonna Satoa-tapahtumassa voi kiertää viikon aikana useammassa ravintolassa tai syödä jonain tapahtumapäivänä koko menun yhdessä ravintoloista. Ohjelmassa on myös Maistellen Kuopio ruokakiertoajelu ja kävely, jolloin voi nauttia opastetusti useamman ravintolan ruokareitistä. Listoilta löytyy niin lähiruokateemaisia lounaita, take away -menuja, yksittäisiä annoksia tai kattavia menukokonaisuuksia. Viikolla on tarjolla myös ruokateemaisia kursseja sekä tutustumista paikalliseen juomakulttuuriin. Kävijän kannattaa huomioida, että tällä kertaa ravintolaelämys saattaa vaatia pöytävarauksen ja noudattaa kunkin ravintolan käytänteitä sekä ohjeistuksia.

Festivaalin ohjelmat ja ravintolat

Festivaali tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria. Mukana 2020 ovat: Houkutus, Kings’s Crown, Koivumäen Kartano, Kummisetä, Musta Lammas, Kuzina Kuopio, Isä Camillo, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kuopion Saana, Sawohouse ja ravintola Sabor House Kitchen & Bar, Puijon Torniravintola, Bierstube, Burger5, Konttiravintola Morton, Cafe Väinö ja Kunnonpaikka. https://www.satoa.fi/satoa-2020-menu-ja-ohjelma/

” Esimerkiksi Houkutuksen herkkuvitriinit täyttyvät menneiden vuosien Satoa -tapahtumien suosituimmista ”all stars” herkuista, kuten lakka- ja mustikkamisuista ja King’s Crown juhlii satokautta tapas-annoksella, jonka voi nauttia paikan päällä tai noutaa mukaan. Kuzina taas nostaa välimerellisellä vivahteella menuun tervolaista lohifileetä ja iisalmelaista luomu black angusta tartarin muodossa, Kuopion Saanassa herkutellaan miljööseen sopivasti Kallaveden kuhalla. Tarjonta on todella monipuolista!” Laitinen hehkuttaa.

Festivaaliviikko käynnistää Euroopan ruokamaakunta -vuoden teemaviikkojen sarjan, joka jatkuu vuoden 2021 syyskuulle saakka. Näillä viikoilla ohjelmassa on sellaisia ruokamatkailutuotteita, jotka eivät muuten olisi yksittäisten kävijöiden varattavissa. Teemaviikon käynnistää lauantaina 22.8.2020 Matkuksen pop up -tapahtuma lähiruokatorilla, jonka toimijat Savolaisuus on makuasia -projekti on koonnut.  Ohjelmasta löytyvät Maa- ja kotitalousnaisten sienikurssit ja Kuopion oppaiden Maistellen Kuopiota -kierrokset sekä Koivumäen kartanon Paikalliset maistajaiset. Syyskuun teemaviikolle osuvatkin European Region of Gastronomy -juhlavuoden avajaiset 11.9.2020 Kuopion Saanassa.

* Juhlatunnelmaa turvallisesti: Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia. Hallitus on kesällä linjannut, että yli 500 henkilön tilaisuuksissa järjestäjällä on vastuu noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ulkotapahtumia koskevien linjauksien toteuttaminen on torilla vaikeaa, joten turvallisuussyistä tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä kadulla.

Satoa -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia makujen juhlia

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä. Ensimmäinen SATOA -tapahtuma järjestettiin elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Tapahtuma löysi nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia. Elokuun SATOA järjestetään perinteisesti Kuopion ydinkeskustassa (2020 väljemmin ravintoloissa vallitsevan tilanteen vuoksi), Kauppakadun kauppahallin ja Lyseon välisellä osuudella sekä Puijonkadulla torin varrella elokuun viimeisenä viikonloppuna. SATOA Goes WILD juhlitaan seuraavan kerran 2021 puolestaan Kuopio Tanssii ja Soi -viikon vaihteessa, perjantaina ja lauantaina koko keskustan alueella. Tapahtumien tuotannosta vastaa ProAgria Itä-Suomi (www.proagria.fi) ja  Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi  (www.maajakotitalousnaiset.fi). Festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin, jonka tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä.

Mualiman kulinaarinen napa on nyt Pohjois-Savo

Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueella juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-21. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

Vastuulliset ravintolahelmet: mitä ERG -tunnuksen käyttö tarkoittaa?

European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta. European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Savonia-ammattikorkea­koulun, Kehitysyhtiö SavoGrown ja Kuopion kaupungin hankeyhteistyönä. http://tastesavo.fi/hankkeet

Lisätiedot:

Taina Laitinen

p. +358 (0) 44 430 9922

taina.laitinen@proagria.fi / @maajakotitalousnaiset.fi

Tuottaja & Tapahtumakoordinaattori  / Producer & Event coordinator

www.satoa.fi

www.tastesavo.fi

Aineistoja medialle:

https://www.satoa.fi/info/medialle/

http://tastesavo.fi/medialle

Medialle:

Niina Vänttinen

p. +358 (0) 41 730 1443

niina.vanttinen@proagria.fi / @maajakotitalousnaiset.fi

Viestintä / Communications

Katso lisää

Seuraa