Perjantaina 24.9. parrasvaloissa lähiruoan käytön aluevaikutukset

23.09.2021

Pohjois-Savon lähiruokapäivänä keskitetään huomio lähiruoan käyttöön alueen julkisissa ateriapalveluissa.

Syyskuu on lähiruoan juhla-aikaa! Savolaisuus on makuasia -hanke haluaa valtakunnallisen lähiruokapäivän 11.9. jatkona nostaa esiin yhdessä Savon ammattiopiston, Ylä-Savon ammattiopiston, Palvelualan Opisto Kuopion, Servican ja Iisalmen kaupungin ruokapalvelut kanssa perjantaina 24.9. pohjoissavolaista lähiruokaa ja sitä, miten lähiruoan käytön lisääminen julkisissa ateriapalveluissa voi tuoda myös euromääräistä hyvää Pohjois-Savoon.

Pohjoissavolaista lähiruokaa ja sen arvostusta nostava lähiruokapäivä järjestetään nyt toista kertaa, koska vuoden 2020 lähiruokaviikon kruunaavasta lähiruokapäivästä saatu palaute oli niin positiivista. Esimerkiksi Servican ruokalistoille jäi vuoden 2020 lähiruokapäivästä pysyvästi jauhelihakastike paikallisen tuottajan jauhelihasta valmistettuna. Savon ammattiopiston ravintoloiden ruokalistalla lähituottajat ja -leipomot ovat puolestaan olleet jo pitkään: tarjolla on muun muassa perunaa tuottajilta Varkaudesta ja Toivalasta sekä luomuomenaa ja luomuruisleipää Kuopiosta.

Tästä innostuneena lähiruokapäivän toteuttajat haluavat tänä vuonna nostaa esiin sitä, mitä lähiruoan käytön lisääminen joukkoruokailussa voisi tarkoittaa aluetaloudessa. Ruralia-instituutin tutkijalta Susanna Kujalalta pyydettiin asiasta arvio, jonka mukaan

Aikaisempien aluetaloustarkasteluiden perusteella lähiruoan (omassa maakunnassa tuotetun ruoan) käytön lisääminen Pohjois-Savon julkiskeittiöissä edistää maakunnan työllisyyttä noin 1,3-2,6 henkilötyövuoden verran 100 000 euron lähiruokahankintoja kohden (Viitaharju ym., 2014 ja 2020). Vaihteluun vaikuttavat muun muassa erot hankintojen kohdistumisessa eri tuoteryhmiin sekä mahdolliset erot tarkasteluvuosien elinkeinorakenteissa. Näiden aikaisempien arvioiden perusteella yhden lähiruokapäivän järjestäminen muutamassa Pohjois-Savon kunnassa, tarkoittaen noin 25 000 euron lisäostoja omasta maakunnasta, voisi edistää Pohjois-Savon työllisyyttä noin 0,3-0,6 henkilötyövuoden verran. Arvioissa on huomioitu suorien vaikutusten lisäksi myös epäsuorat vaikutukset sekä mahdolliset vuodot ja virrat muille alueille.”

Tämän arvion pohjalta voisi ajatella, että jos jokainen Pohjois-Savossa toimiva julkinen ruokapalvelutoimija lisäisi nykyisestään lähiruokahankintoja 25 000 eurolla vuodessa, tarkoittaisi se yhteensä 550 000 euroa lisää alueen lähituottajille. Tämä puolestaan tarkoittaisi noin 14,3 henkilötyövuotta lisää maakuntaan. Esimerkki osoittaa, että jo todella pienellä lähiruoan käytön lisäyksellä on merkittävä kerrannaisvaikutus aluetalouteen. Lisätietoja arviosta antaa: Anu Arolaakso, Savon ammattiopisto, puh 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Pe 24.9. kaikki mukana olevat toimijat toivottavat median edustajat tervetulleiksi paikan päälle tutustumaan lähiruokalounaaseen. Ilmoittautumiset kaikkien toimijoiden lounaalle pyydetään laittamaan Savolaisuus on makuasia -hankkeen projektipäällikölle, puh 044 785 5580 tai sähköpostitse osoitteeseen: hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi.

Lähiruokapäivän ruokalistat 

Monet mukana olevista tahoista tarjoavat lähiruokalounasta myös kuluttajille. Käy vilkaisemassa lähiruokapäivän ruokalistat alta, lisätietoja toteuttajien www-sivuilta, ja osallistu mahdollisuuksiesi mukaan lähiruoan käytön kannatustalkoisiin!

Iisalmen kaupunki

Kouluilla (Iisalmi)
Porkkanaraaste
Jauhelihakastike (Pesolan Pihviliha Runni) 
Perunat (Suomäen Tila, Sukeva) 

Välipala: 
Marjapiirakka (PielispakarI, Nurmes) 

Hoito- ja hoivalla (Iisalmi)
Vihannessalaatti  
Jauhelihakastike (Pesolan Pihviliha, Runni) 
Perunat (Suomäen Tila, Sukeva) 
Porkkanakuutio
Mansikkakiisseli (Sinikasvis, Sukeva) 

Varhaiskasvatus (Iisalmi)
Vihannessalaatti  
Jauhelihakastike (Pesolan Pihviliha, Runni) 
Perunat (Suomäen Tila, Sukeva) 

Välipala: 
Mansikat (Sinikasvis, Sukeva) 
Ruokaleipä tulee meidän yksikköihimme Pielispakarilta Nurmeksesta. 

YSAO

Ohrapuuro ja marjakeitto (Sinikasviksen marjat ja Sonkakosken myllyn rikotut ohrasuurimot) 
Pielispakarin perunarieska ja Remeskylän palvileikkele 

SERVICA 

Ohrapuuro ja marjakiisseli 

SAKKY 

Jauhelihakastiketta M, L, G (jauheliha lähituottaja Pesolan pihviliha)  
Perunaa (lähituottajat Markku ja Pertti Voutilainen/Keijo Liinakoski) 
Luomuporkkanaa, salaattipuffetissa raasteena (lähiluomutuottaja Hiltusen luomutila)  
Luomuruisleipää (lähituottaja Julkulan leipomo)  
Luomuomenaa (lähiluomutuottaja Hiekkalan luomutila) 

PAOK

Opiskelijaravintola: 
Uunikasvis-leipäjuustokeitto 
Muna-kurkkusalaatti 

Aula 

Annosruoka lounas: 

Alkuruoka: 
Uunikasvis-leipäjuustokeitto tai paahdettua punajuurta, Peltolan blue sinihomejuustoa ja palmukaalipestoa 

Pääruoka: 
Ruispaneroidut ahvenfileet / Valkosipulinen uunikaali  
Perunapyree 
Uunissa haudutettuja kauden kasviksia 

Lounassalaatti: 
Härkäpapu-raitajuurisalaatti  

Jälkiruoka: 
Uuniomenat 
Vanhanajan vaniljajäätelö  

Lähituottajat: 
Kasvikset: Olavi Hiltunen Vuotjärvi 
Juusto: Peltolan juustola Rautalampi 
Kala: Heikin kala Kuopion kauppahalli 
Omenat: Urho Räsänen Muuruvesi 
Kananmunat: Kannisenkanala Suonenjoki 

Nautitaan hyvästä pohjoissavolaisesta lähiruoasta perjantaina 24.9. kuin aina muulloinkin mahdollisuuksien mukaan! 

Katso lisää

Katso lisää