Pohjois-Savon ruokamatkailu digitaaliselle kartalle

26.05.2020
Lehdistötiedote 22.5.2020 Julkaisuvapaa heti

Pohjois-Savon ruokakulttuuri ja matkailu kohtaavat arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen myötä

Kuopion alue, Pohjois-Savon maakunta on saa­nut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021. Maakunta on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista. Tunnuksen myötä alueen asema modernina, monimuotoisena ja perinteitä kunnioittavana gastronomisena alueena vahvistuu edelleen. Juhlavuosien kantavana teemana on elämä luonnonrytmin mukaan. Pääosassa ovat lähiruoka, paikallinen osaaminen ja luonnosta saatavat raaka-aineet.

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 -kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian, Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, Kehitysyhtiö SawoGrown sekä Savonia-ammattikorkea­koulun hankeyhteistyönä. Mukana yhteistyössä on jo nyt yli 70 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.

Toimijat, tuottajat ja palvelut samalle kartalle

Kuopio-Tahko Markkinointi Oy, Itä-Suomen ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset sekä kuopiolainen markkinointitoimisto Ahooy Creative (ent. Oddy Inc.) toteuttavat yhteistyössä osana EuReGa-hanketta digitaalisen Gastromap-ruokakarttapalvelun, jonka myötä erityisesti matkailijoille suunnattu tarjooma verkossa täydentyy monilla uusilla alkutuottajien, koululaitosten, tieteen ja tutkimuksen, elintarviketuotannon, tapahtumien ja ravintoloiden ruokamatkailutuotteilla.

“Iso osa matkailijoista hakee kulinaarisia elämyksiä. Tavoitteenamme on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa sekä käytänteissä, jotka edistävät vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä sekä paikallistalouden kasvua. Tärkeä osa tätä työtä on saada kaikki toimijat samalle kartalle, tämä tuo tekijät lähemmäs toisiaan ja myös lähemmäksi asiakasta”, kertoo Itä-Suomen Pro Agrian & Maa- ja kotitalousnaisten Ilona Sares, joka toimii EuReGa-hankkeessa hankepäällikkönä. Rahoitus hankkeeseen tulee suoraan Euroopan komissiosta ja se täydentää osaltaan European Region of Gastronomy -kokonaisuutta. https://www.interregeurope.eu/eurega/

“Vastuullisesti tuotettu lähiruoka on päivän sana ja kun kattaukseen yhdistää yhteistyön yli toimialojen sekä mielenkiintoisia paikallisia kokemuksia, matkailumarkkinoille syntyy uusia kutkuttavia tuotteita ja parhaimmillaan uutta liiketoimintaa”, Sares sanoo.

Gastromap-kehitysyhteistyö kokoaa yhteen aiemmin nähtyä laajemman kattauksen alan toimijoita, tuottajia ja palveluntarjoajia. Karttasovellus tuodaan osaksi juuri uudistettua kuopiotahko.fi-verkkopalvelua. Lisäksi karttapalvelu tulee käytettäväksi tastesavo.fi-verkkosivustolla. Tulevaisuudessa Gastromap-karttapalvelun tietoja on mahdollista jakaa myös muiden karttapalveluita tuottavien toimijoiden kesken.

Gastromap avautuu yleisölle touko-kesäkuun aikana verkossa ja sen sisältöjä päivitetään aktiivisesti seuraavan kahden vuoden ajan.

ERG-tunnuksen myöntänyt IGCAT-verkosto (International Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla.

Lisätietoja

Ilona Sares
Hankepäällikkö | ERG Juhlavuosi, EuReGa Interreg Europe

+358 (0) 43 825 1216
ilona.sares@proagria.fi / ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi

Taina Laitinen
Tuottaja & tapahtumakoordinaattori | ERG Juhlavuosi

+358 (0) 44 430 9922

taina.laitinen@proagria.fi / taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi

Katso lisää

Seuraa