• >

    Täällä savolaisuus
    on makuasia

    Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan  maukkaimmat vuodet 2020-21. #europeanregionofgastronomy

  • >

    Täällä puhtaat maut
    tulevat läheltä

    Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan  maukkaimmat vuodet 2020-21. #europeanregionofgastronomy

  • >

    Täällä vastuullisuus
    on luonnollista

    Puhdas luonto, aidot arktiset maut ja lähiruoka lautasella. #europeanregionofgastronomy

  • >

    Täällä nautitaan
    luonnon rytmissä 

    Puhdas luonto, aidot arktiset maut ja lähiruoka lautasella. #europeanregionofgastronomy

PÖYTÄ ON KATETTU - MAKUMATKAT SAVOSSA 

Juhlavuoden ohjelman  rungon muodostavat olemassaolevat tapahtumat ja festivaalit, ja herkulliseen kokonaisuuteen kuuluu lisäksi sekä yksilö- että ryhmämatkailijoille sopivia uudenlaisia makumatkoja. Kantavaksi teemaksi juhlavuoden ohjelmassa nousevat luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus eli yhdellä sanalla englanniksi foraging. 

Teemaviikoilla ohjelmassa on esimerkiksi marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, tastingejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita yllättävissä paikoissa, tilavierailuja, ruokamatkapaketteja, ruokateemaisia näyttelyitä, ruokateatteria / show&dinnereitä, erilaisia elämyksiä, taidetta ja kulttuuria, koulutuksia sekä ruokafestivaaleja.

Osa tapahtuma on siirretty vuodelle 2021 tai tapahtuman toteutuminen voi riippua Covid-19 tilanteesta.

XXXXXXXXXXX

Keramiikkastudio Jenni Linnoven miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys: pihan liki satavuotias tammi ja vanhat rakennukset toivottavat kävijät tervetulleiksi. Myymälässä on myös muiden pohjoissavolaisten käsityöyrittäjien tuotteita.

Jenni Linnoven keramiikkastudiolla on tarjolla kaksi eri työpajaa: mukin koristelu tai rakupoltto.

Mukin koristelukurssilla koristellaan käsin maalaten studion malliston muki. Asiakas voi koristella mukin haluamallaan tavalla. Koristellut mukit lasitetaan ja poltetaan kurssin jälkeen. Valmiit mukit voi noutaa studiolta tai toimitus sovitaan majoituspaikkaan. Mukit kestävät normaalia käyttöä ja esim. tiskikoneessa pesun.

Rakupoltto-kurssilla tutustumaan rakupolttoon menetelmänä. Osallistujat saavat muistoksi itsekoristellut rakuesineet.  Studiolla on puolivalmiita yksinkertaisia saviesineitä, jotka koristellaan rakulasittein ja poltetaan  ulkona raku-uunissa. Esineet nostetaan hehkuvan kuumina savustusastiaan, jossa savimassa mustuu ja lasitteet saavat arvaamattomia värejä!

Työt jäähdytetään nopeasti vedessä. Polttoja toistetaan, kunnes kaikki työt ovat valmiit.


Mukin koristelu

  • Kesto: Kurssitapahtuma ilman tarjoiluja vajaa 2 h. Mikäli lounas tai kahvittelu tuvassa, kesto n. 3 h.
  • Sijainti: Keramiikkastudio Jenni Linnove, Kaatrontie 13, 71820 Pöljä 
  • Ryhmän koko: 4  12 hlöä
  • Saatavuus: Tilauksesta ympäri vuoden . Varaus 2 pv ennen työpajaa, mieluiten 2 viikkoa ennakkoon.
  • Tiistaityöpajat heinäkuussa, vuoroviikoin mukin koristelu ja rakupoltto, mukin koristelu: 7. ja 21.7.  klo 12 - 15
  • Kesällä 2021 pienen ryhmän mahdollista koristella mukit satunnaisella studiokäynnillä.
  • Opastuskieli: Suomi, englanti, (ruotsi ja saksa) 
  • Hinta: Mukin koristelu 24 €/hlö. Mukin koristelu ja kevyt lounas tuvassa ryhmille 40 €/hlö. Mukin koristelu ja kahvit tuvassa ryhmille 32 €/hlö. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
  • Sisältää: Keramiikkastudion malliston puolivalmiin mukin, ohjauksen, tarvittavat värit, välineiden ja esiliinojen käytön, kurssin jälkeen mukin lasittamisen ja polton.  Etukäteen varauksen tehneille ryhmille mukien valmistuksen esittelyn ja pienen virvokkeen pajalla. Lisämaksusta: Lisää esineitä, 8 €/kpl. Tilauksen mukaan lounas tai kahvittelu tuvassa, jossa talon historian esittelyä.  Keittolounas kurssin ohessa 16€, kahvit esim marjapiirakan kera 8€/hlö.  
  • Lisäksi tarjolla: Keramiikkastudion myymälässä Studion omat tuotteet ja lähiseudun muotoilu/käsityöyritysten tuotteita.  Heinäkuussa  ja elokuun alussa

Rakupoltto

  • Kesto: Kurssitapahtuma n. 3h. 
  • Sijainti: Keramiikkastudio Jenni Linnove, Kaatrontie 13, 71820 Pöljä 
  • Ryhmän koko: 4 – 12 hlöä.
  • Saatavuus: Tilauksesta huhti-lokakuu. Varaus 2 pv aiemmin, mieluiten 2 viikkoa ennakkoon.
  • Tiistaityöpajat heinäkuussa, vuoroviikoin mukin koristelu ja rakupoltto, Raku: 14.7.2020 ja 28.7.2020  klo 12 - 15
  • Opastuskieli: Suomi, englanti, (ruotsi ja saksa auttavia kieliä) 
  • Hinta: Raku 36€/hlö (sis alv, nettohinta) 
  • Sisältää: Puolivalmiita esineitä 2 kpl, ohjauksen, tarvittavat lasitteet, välineiden ja esiliinojen sekä käsineiden käytön, polton, virvokkeen (kahvi tms.) 
  • Lisämaksusta: Lisää esineitä, 8 €/kpl. Tilauksen mukaan lounas tai kahvittelu tuvassa, jossa talon historian esittelyä.
  • Keittolounas kurssin ohessa 16€, kahvit esim marjapiirakan kera 8€/hlö  
  • Lisäksi tarjolla: Keramiikkastudion myymälässä Studion omat tuotteet ja lähiseudun muotoilu/käsityöyritysten tuotteita. 
  • Heinäkuussa  ja elokuun alussa Kesänäyttely Studion vintissä. 

Serviettityöpaja ruokailun historiaan: Serviettityöpajassa tutustutaan ruokailun historiaan Pohjois-Savossa sekä taitellaan niin perinteisiä kuin modernejakin serviettitaitoksia arkeen ja juhlaan.

Hinta: 10 € / per henkilö pääsymaksun lisäksi. Max 25 osallistujaa.
Varaukset: 017 182 625, korttelimuseo@kuopio.fi

Omatoimiset kierrokset: Tutustu museokodeissa perinteiseen pohjoissavolaisen ruoan ja ruokailun historiaan erillisen materiaalin avulla. Oppilaitoksille on suunniteltu myös oppimista tukeva kierros.

Hinta: museon pääsymaksu.

Yleisöopastuksia ei kesällä 2020 järjestetä covid-19-rajoitusten vuoksi.



Tervetuloa tutustumaan villiyrttien maailmaan maaseudulle Kuopion Hiltulanlahteen. Erä- ja luonto-opas, ympäristöluotsi ja yrttikouluttaja Piia Ratava vie teidät Koivumäen Kartanon pihapiiriin ja puutarhaan tutustumaan tuttuihin pihakasveihin aivan uudella tapaa.  Hän kertoo, kuinka pihapiirin kasveja voi jokainen hyödyntää itse niin keittiössä kuin hoidoissa. Tutustumisen jälkeen nautitaan iltapalaa yhdessä jutustelua jatkaen. Mikäli luonnosta löytyy jotain heti syötäväksi kelpaavaa, se päätyy lautasille.


  • Kesto: Opastetun villiyrttikierroksen kesto noin 1 h ja iltapala noin 1 h. 
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. Jokainen henkilö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle. Bussilinja 31. 
  • Ryhmän koko: Opastettu tutustuminen toteutetaan, kun ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä.  Ryhmän maksimikoko 30 hlöä. Paikkavaraukset ennakkoon joko kartano@koivumaenkartano.com tai 017-3614291 edellisenä päivänä (su) klo 15.00 mennessä.
  • Saatavuus: Toteutetaan ti 7.7.2020 klo 17:30-19:30 sekä ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan ajalla 1.6.-30.8.2020.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 30 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksu paikan päällä käteinen/kortti.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu villiyrttiretki Koivumäen Kartanon pihapiirissä ja iltapala sekä kahvi/tee.
  • Lisämaksusta: Bussikuljetukset. Alkoholijuomat iltapalalle.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Villiyrtit ovat monipuolista ja maistuvaa lähiruokaa. Villiyrttejä on hauska kerätä ja niistä on helppoa ja vaivatonta valmistaa kesäisiä herkkuja, kunhan tunnistaa syötävät villiyrtit. Villiyrttityöpajassa tutustumme muutamaan yleisimpään villiyrttiin ja valmistamme niistä maittavia pikkusyötäviä. Villiyrttien maailmaan sinua johdattaa maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


  • Kesto: 1 tunti.
  • Sijainti: Puijonkatu 14 ERG-toimisto, voidaan toteuttaa myös asiakkaan tilassa tilauksesta. 
  • Ryhmän koko: minimi 5 henkilöä maksimi 10 henkilöä.
  • Saatavuus: ryhmille tilauksesta.
  • Opastuskielet: Suomi.
  • Hinta: 15 €/hlö.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kolmeen villiyrttiin ja valmistetaan niistä pientä maisteltavaa. Työpajassa maistellaan lopuksi valmistamamme ruuat. Kurssilta saa mukaan reseptit. 
  • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Sienet ovat terveellistä ja monipuolista ruokaa. Syksyisin on hauska kuljeskella metsässä ja etsiä sieniä, on aina yllätys löytyykö niitä. Sienten valmistaminen ruuaksi vaatii omat niksinsä. On tunnistettava sopivat ruokasienet ja osattava niiden käsittely. Tässä asiassa sinua auttaa ja opastaa kurssilla Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Marja Niskanen. Hän on myös sienineuvoja.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


  • Kesto: 2 h
  • Sijainti: Ilmoitetaan myöhemmin
  • Ryhmän koko: minimi 5 henkilöä maksimi 10 henkilöä.
  • Saatavuus: tiistai 25.8. klo 17-21, ryhmille tilauksesta
  • Opastuskielet: Suomi.
  • Hinta: 60 €/hlö.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan muutamaan hyvään ruokasieneen ja opetellaan valmistamaan maistuvaa ja monipuolista sieniruokaa. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa kattavan reseptivihkosen omakseen.
  • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Tutustutaan muutamaan hyvään ruokasieneen ja opetellaan valmistamaan maistuvaa ja monipuolista sieniruokaa. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa kattavan reseptivihkosen omakseen.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


  • Kesto: 1h
  • Ryhmän koko: minimi 5 henkilöä maksimi 10 henkilöä.
  • Saatavuus: lauantaina 29.8. klo 10 ja 14 ERG toimistolla Puijonkatu 14, Kuopio, ryhmille tilauksesta
  • Opastuskielet: Suomi.
  • Hinta: 15 €/hlö.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan kolmeen herkulliseen ruokasieneen ja valmistetaan niistä pientä maisteltavaa. Työpajassa maistellaan valmistamamme maistiaiset, sekä jokainen saa reseptit itselleen.
  • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Riista on ekologista ruokaa. Riista on monipuolinen raaka-aine, jota on helppo valmistaa, kun osaa tietyt perussäännöt, kuten riistan oikeaoppisen käsittelyn, sekä sopivan maustamisen ja kypsentämisen. Riistaruokien saloihin johdattaa maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat valtakunnallinen neuvontajärjestö, jolla on pitkä kokemus erilaisten ruokakurssien järjestämisestä ja ohjaamisesta.


  • Kesto: 4 tuntia.
  • Sijainti: Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Toteutetaan myös tilauksesta ryhmän toivomalla paikalla.
  • Ryhmän koko: minimi 8 henkilöä maksimi 20 henkilöä.
  • Saatavuus: tiistaina 8.9, ryhmille myös tilauksesta.
  • Opastuskielet: Suomi.
  • Hinta: 60 €/hlö.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Tutustutaan riistaruokien valmistukseen ja valmistetaan muutamia riistaruokia ja leivonnaisia saatavilla olevista riistaeläimistä. Kurssilla maistelemme valmistamamme ruuat. Jokainen kurssilainen saa omakseen reseptivihon. 
  • Mistä voi varata: marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

Paikalliset maistajaiset koostuu kuopiolaisen alkoholijuomatehtaan Lignell & Piispasen tuotannosta olevista alkoholijuomista. Samalla kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Maistajaiset pidetään upeassa Koivumäen Kartanossa, joka on vielä tänä päivänäkin saman kauppaneuvos Gust. Raninin suvun perillisten omistuksessa kuin tehdaskin.


  • Kesto: Kesto noin 2 h. 
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. 
  • Ryhmän koko: Ryhmän koko 10-45 henkilöä.
  • Saatavuus: Ryhmille ympäri vuoden tilauksesta. Lisäksi avoimet maistajaiset kesäkaudella keskiviikkoisin klo 17.00-19.00.
    • ke 29.4. Samppanjat (Jeeper Grande Reserve Blanc de Blancs, Grand Assemblange, Grand Rosé) – peruttu covid-19 vuoksi
    • ke 10.6. Väkevät alkoholit (Gustav tilli- ja mustikkavodka, Metsä Gin)
    • ke 15.7. Läpileikkaus L&P tuotannosta (tuotteet, valmistusmenetelmät, historia)
    • ke 26.8. Liköörit (Gustav mesimarja, lakka, mustikka-vadelma, karpalo)
    • ke 16.9. Konjakit (Hienoa Cognac V.S., Hienoa Cognac V.S.O.P., Ranin X.O.)
  • Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: 45 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu Lignell & Piispasen tuotteiden maistatus ja juomiin sopivaa pientä syötävää (tapas/suklaa/juustot). Tutustumista Oy Gust Raninin, Lignell & Piispasen ja Koivumäen Kartanon historiaan. 
  • Lisämaksusta: Kolmen ruokalajin illallinen ja lisäjuomat.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com

Paikallisen keittiö- ja juomakulttuurin kokkikoulussa jokainen pääsee valmistamaan osan tarjolla olevasta menusta. Opit valmistamaan drinkkejä laadukkaista Lignell & Piispasen tehtaan tuotteista sekä pääset kurkistamaan kartanon keittiön saloihin.

Alkuruuan ja –drinkkien valmistuksessa ryhmä jaetaan puoliksi siten, että toinen puolikas tekee juomat ja toinen alkuruuat. Jälkiruuan valmistuksessa ryhmien roolit vaihtuvat. Pääruoasta vastaavat kartanon keittiömestarit.


  • Kesto: Opastetun illallisen valmistus ja ruokailun kesto yhteensä noin 4h.
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio 
  • Ryhmän koko: 6-10 hlöä.
  • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 125 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Paikallisista raaka-aineista sesongin mukainen kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu illallinen. Koivumäen Kartanossa ruokajuomineen (alkudrinkki, 2x12cl viiniä ja jälkiruokadrinkki).
  • Lisämaksusta: Bussikuljetukset. Lisäjuomat illalliselle.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Tervetuloa tutustumaan villiyrttien maailmaan maaseudulle Kuopion Hiltulanlahteen. Erä- ja luonto-opas, ympäristöluotsi ja yrttikouluttaja Piia Ratava vie teidät Koivumäen Kartanon pihapiiriin ja puutarhaan tutustumaan tuttuihin pihakasveihin aivan uudella tapaa.  Hän kertoo, kuinka pihapiirin kasveja voi jokainen hyödyntää itse niin keittiössä kuin hoidoissa. Tutustumisen jälkeen nautitaan iltapalaa yhdessä jutustelua jatkaen. Mikäli luonnosta löytyy jotain heti syötäväksi kelpaavaa, se päätyy lautasille.


  • Kesto: Opastetun villiyrttikierroksen kesto noin 1 h ja iltapala noin 1 h. 
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. Jokainen henkilö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle. Bussilinja 31. 
  • Ryhmän koko: Opastettu tutustuminen toteutetaan, kun ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä.  Ryhmän maksimikoko 30 hlöä. Paikkavaraukset ennakkoon joko kartano@koivumaenkartano.com tai 017-3614291 edellisenä päivänä (su) klo 15.00 mennessä.
  • Saatavuus: Toteutetaan ti 7.7.2020 klo 17:30-19:30 sekä ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan ajalla 1.6.-30.8.2020.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 30 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksu paikan päällä käteinen/kortti.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu villiyrttiretki Koivumäen Kartanon pihapiirissä ja iltapala sekä kahvi/tee.
  • Lisämaksusta: Bussikuljetukset. Alkoholijuomat iltapalalle.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Kurssi sisältää 3 ruokalajin menun, joka valmistetaan yhdessä ”oppilaiden” kanssa. Raaka-aineina käytetään paikallisia tuotteita. VS Ravintoloiden toimintaa inspiroi se, että ruoka  valmistetaan aidoista raaka-aineista, pitkälti käsityönä. Yritys pyrkii hankkimaan raaka-aineita paikallisilta tuottajilta mahdollisuuksien mukaan.  Klassinen kuopiolainen maamerkki Tiukanlinna rakennettiin vuonna 1937 eversti Tiukan käyttöön. Nykyisin Tiukanlinna toimii kokous- ja juhlatilana Kuopion yliopiston läheisyydessä. Tiukanlinna koostuu juhla- ja kokoustilasta sekä alakerran saunatilasta, jotka voi vuokrata käyttöön tilauksesta.


  • Kesto: n. 3,5 h.
  • Sijainti: Tiukanlinna, yliopistonranta 1 J Kuopio.
  • Ryhmän koko: 6-10hlö.
  • Saatavuus: Tilauksesta varausten mukaan.
  •  Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: 70 € / hlö (sis. voimassa oleva alv%).
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastus, 3 ruokalajin menu, alkoholittomat ruokajuomat, ruuan laittoon tarvittavat välineet ja esiliinat.  Optiona varattavissa/ostettavissa lisäksi: Saunominen samoissa tiloissa 200 € / ryhmä.
  • Mistä voi varata: Tilaukset Aki Hiltunen 044-7441402 tai catering@vsravintolat.fi

Marraskuun kotahoito: Haluatko astua sisään kodan hämyiseen lämpöön kokemaan  pehmeiden lampaantaljojen päällä upean rentoutuselämyksen? Bene Statera! ®-Hyvän Olon Tasapaino on hemmotteleva ja lihaksia avaava kehohoito, jossa tasapainotamme lisäksi ylikierroksilla käyvän, stressaantuneen hermoston. Hoivaavan tunnin käsittelyn jälkeen saat nauttia lämpimän juoman ja siirtyä sen jälkeen Kartanon tarjoaman maukkaan ruokaelämyksen äärelle. Yksilöllinen hoito sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.


  • Kesto: Hoidon kesto on 1h, valmisteluineen ja lopputöineen 1,5h. Ruokailu 1-1,5h . 
  • Sijainti: Koivumäen Kartano. Jokainen hlö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle.
  • Ryhmän koko: Max 10 hlö. Myös yksittäin. 
  • Saatavuus: Torstai 26.11. ja perjantai 27.11.2020. Aloitukset klo 10.00, 11.30 ja 13.00 molempina päivinä hoidoissa.  Saapuminen paikalle 15 min aiemmin.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 130 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksun jälkeen lähetetään sähköpostin kautta ohjeet hoitoon valmistautumisesta.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Nautinnollinen hoito, joka tehdään kevyen vaatetuksen päältä, tarvittavat laadukkaat luomuhoitotuotteet, juoma ja ruokailu.
  • Lisämaksusta: Henkilökohtainen hoitotuote mukaan kotikäyttöön.
  • Mistä voi varata: www.benestatera.fi. Lisätietoja mira.tikkanen@benestatera.fi.

Kesäkuun Unelma Koivumäen Kartanolla. Haluatko kokea päiväunelman ihanassa kartanomiljöön puutarhassa Bene Statera! ® - Hyvän Olon Tasapaino kehon hoidossa? Järvi ja mäki, taivas ja kukkaniitty antavat kontekstin, jossa tarjoamme hemmottelevan ja lihaksia avaavan kehohoidon, jossa tasapainotamme lisäksi ylikierroksilla käyvän, stressaantuneen hermoston. Hoivaavan tunnin käsittelyn jälkeen saat nauttia kesäisen juoman ja siirtyä sen jälkeen Kartanon tarjoaman maukkaan ruokaelämyksen äärelle. 

Yksilöllinen hoito sopii kaikenikäisille naisille ja miehille.

  • Kesto: Hoidon kesto on 1h, valmisteluineen ja lopputöineen 1,5h. Ruokailu 1-1,5h. 
  • Sijainti: Koivumäen Kartano. Jokainen hlö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle.
  • Ryhmän koko: Max 10 hlö. Myös yksittäin. 
  • Saatavuus: Torstai 11.6. ja perjantai 12.6.2020. Aloitukset klo 10.00, 11.30 ja 13.00 molempina päivinä hoidoissa. Saapuminen paikalle 15 min aiemmin.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: 130 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksun jälkeen lähetetään sähköpostin kautta ohjeet hoitoon valmistautumisesta.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Nautinnollinen hoito, joka tehdään kevyen vaatetuksen päältä, tarvittavat laadukkaat luomuhoitotuotteet, juoma ja ruokailu.
  • Lisämaksusta: Henkilökohtainen hoitotuote mukaan kotikäyttöön.
  • Mistä voi varata: www.benestatera.fi. Lisätietoja mira.tikkanen@benestatera.fi.

Ennennäkemätön ja tarinallistettu 3D-virtuaalikokemus kaikille aisteille. Aterian aikana solahdetaan herkulliselle tutkimusmatkalle historiaan, eurooppalaisen gastronomisen alueen eri sopukoihin ja eri vuodenaikoihin. Illallisella nautitaan alueemme luonnon aidoista mauista.


  • Kesto: 2,5 h.
  • Sijainti: Kokous- ja juhlatalo Kuopion Klubi, Kuninkaankatu 10
  • Ryhmän koko: 10 – 30 hlöä
  • Saatavuus:
  • 2020: La 31.10.2020 klo 15.00 ja 19.00 (syksy).
  • 2021: La 6.2.2021 klo 15.00 ja 19.00 (talvi) sekä la 17.4.2021 klo 15.00 ja 19.00 (kevät).
  • Tilattavissa ryhmille myös muina aikoina (tilaus 1 kk etukäteen).
  • Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: 99 € / hlö (sis. voimassa oleva arvonlisäveron)
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: 3D-elämys upealla tarinalla höystettynä, neljän ruokalajin menu ja alku- sekä pääruoan juoma ja kahvi.
  • Lisämaksusta: Musiikki etukäteistilattaviin yksityistilaisuuksiin.
  • Mistä voi varata: klubi@ravintolamestarit.net, www.kuopionklubi.fi.

KOIVUMÄEN KARTANO & KUOPION OPPAAT  & RIUTTALAN TALONPOIKAISMUSEO Talonpojasta herrasväen kartanoon -retken aikana saat nähdä, miten paikalliset ovat eläneet ja asuneet yli 100-vuotta sitten. Miten maaseudulla on pärjätty omillaan ja herrasväen kartanossa  nautittu palvelusväen tarjoilemista herkuista? Bussimatkalla kuulet Kuopiosta, Koivumäen  Kartanosta ja Riuttalan Talonpoikaismuseosta Karttulassa ja niiden historiasta ja nykypäivästä. Pääset itse kiertämään ja katsomaan paikkoja ja tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan yli sadan vuoden taakse. Paikallinen opas on ryhmän mukana koko retkipäivän ajan.


  • Kesto: Kiertoajelu kestää noin 5- 5,5 tuntia. 
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Retki arkisin klo 9.00- 14.00/14.30 tai klo 11.00-16.00/16.30. Lähtö ja paluu esim. Kuopion kaupungintalon edestä, Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio tai sopimuksen mukaan.  
  • Ryhmän koko: Ryhmän minimikoko on 10 henkilöä ja maksimikoko 45 henkilöä.
  • Saatavuus: Varattavissa ajalla 1.6.-4.10.2020 ryhmille tilauksesta. Saatavuus kesällä 2020 kannattaa varmistaa covid-19-tilanteen tuomien muutosten vuoksi.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: Tilatut kiertoajelut 55 €/hlö, jos ryhmällä on oma bussi. 83 €/hlö, jos bussi tilataan ryhmälle. Hinnat sisältävät voimassa olevan arvonlisäveron.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Ammattitaitoinen Kuopion Oppaiden opastus koko päivän ajan. Pääsylippu ja opastettu kävelykierros Riuttalan talonpoikaismuseossa ja sen pihapiirissä sekä valintanne mukaan joko aamu- tai iltapäiväkahvit kahvileivän kera. Opastettu tutustuminen Koivumäen Kartanossa ruokailun yhteydessä. Koivumäen Kartanon herkullinen kesälounas alkuruokapöytä, valintanne mukainen pääruoka (liha/kala/kasvis), alkoholittomat ruokajuomat sekä jälkiruoka ja kahvi/tee.
  • Lisämaksusta: Alkoholijuomat lounaan yhteydessä.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

KUOPION OPPAAT & RAVINTOLA KUMMISETÄ & ISÄ CAMILLO & PANNUHUONE & KING'S CROWN

Maistellen Kuopiota -ruokakävelyn aikana saat herkutella paikallisilla mauilla. Nautimme alkupalat, pääruoan, väliruoan ja jälkiruoan eri ravintoloissa, jotka sijaitsevat  historiallisesti mielenkiintoisissa vanhoissa rakennuksissa. Samalla tutustut Kuopion  ydinkeskustaan kävellen ja kuulet oppaan kertomia tarinoita rakennuksista, Kuopion historian  tärkeistä henkilöistä, ravintoloista ja niiden yrittäjistä.


  • Kesto: Opastettu ruokakävely kestää noin 3 tuntia. 

  • Sijainti ja lähtöpaikka: Ruokakävelyn kokoontuminen on klo 16.30 Pikku-Pietarin torikujan Tallikahviossa, Hatsalankatu 24, 70110 Kuopio. Tilatut ruokakävelyt voivat alkaa myös muualta Kuopion ydinkeskustassa.

  • Ryhmän koko: 5 - 10 henkilöä

  • Saatavuus: Ruokakävely toteutetaan kesällä 1.7.-31.8.2020. Takuulähdöt ovat perjantaisin 3.7., 10.7., 17.7., 24.7., 31.7., 7.8. ja 14.8. Muulloin tilauksesta.

  • Opastuskielet: Suomi, englanti. 

  • Hinta: Ruokakävelyn hinta on 72 €/hlö, ryhmille 68 €/hlö (alv 0 %). Hinta on nettohinta. 
  • Mitä tuotteeseen sisältyy:Opastettuun ruokakävelyyn kuuluu neljä ruokalajia. Tervetuliaismalja Tallikahvion ainutlaatuisessa miljöössä, savolaiset tapakset Kuopion perinteikkäässä Ravintola Kummisedässä, piipahdus Pannuhuone Gust. Raninissa, missä mahdollisuus ostaa ja maistaa Lignell&Piispasen juomia, Suomen parhaaksi valittu kalakeitto Ravintola Isä Camillossa, juustolautanen Musiikkiravintola King`s Crownissa sekä jälkiruoka ja kahvi tunnelmallisessa Kahvila Kanelissa.  Ruokailuihin ei kuulu alkoholijuomia. Ammattitaitoinen opas johdattelee kävelyä ja kertoo tarinoita kävelyn aikana ja ruokailujen lomassa.
  • Lisämaksusta: Alkoholilliset juomat.
  • Mistä voi varata: Kuopion Oppaat ry , www.kuopionoppaat.com, guideskuopio@gmail.com

KUOPION OPPAAT  Maistellen Kuopiota -kiertoajelun aikana saat herkutella paikallisilla mauilla Kuopion ydinkeskustaa kauempana olevissa ravintoloissa, kuten pyörivässä Puijon Torniravintolassa ja Kuopion Saanassa Kallaveden rannalla. Pääset legendaarisen kauppaneuvos Gustav Raninin jalanjäljille
Lignell & Piispasen tehdaskierroksella ja tarina jatkuu historiallisessa Koivumäen kartanossa. Bussimatkalla kuulet Kuopiosta ja sen tärkeistä kohteista kuten Puijosta, Kallavedestä ja Saaristokaupungista sekä kierroksen ravintoloista ja niiden yrittäjistä.


  • Kesto: Kiertoajelu kestää noin 4 tuntia. 
  • Sijainti: Kiertoajelu alkaa klo 11.30 Kuopion kaupungintalon edestä, Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio. 
  • Ryhmän koko: Minimikoko on 10 henkilöä ja maksimikoko 30 henkilöä.  
  • Saatavuus: Kiertoajelu toteutetaan kesällä 1.6.-15.9.2020.  Takuulähdöt ovat torstaisin 2.7.,30.7., 27.8. ja 10.9. Ryhmille tilauksesta. Saatavuus riippuu covid-19 –rajoituksista.  
  • Opastuskielet: Suomi, englanti. 
  • Hinta: Takuulähtöiset kiertoajelut 68 €/hlö (alv 0 %). Tilatut kiertoajelut: 68 €/hlö (alv 0 %), jos ryhmällä on oma bussi. 88 €/hlö (alv 0 %), jos bussi tulee Kuopion Oppaat ry:ltä. Hinnat ovat nettohintoja.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Kolme ateriaa, tervetuliaismalja ja lähiruokalautanen Puijon Torniravintolassa, lounas Kuopion Saanassa, jälkiruoka ja kahvi Koivumäen kartanossa, alkoholittomat juomat, tehdaskierros Lignell & Piispasella. Kiertoajelun päätteeksi viemme asiakkaat Kuopion kauppahalliin. Ammattitaitoinen opastus kiertoajelun aikana. 
  • Lisämaksusta: Alkoholijuomat ravintoloissa
  • Mistä voi varata: Kuopion Oppaat ry, www.kuopionoppaat.com, guideskuopio@gmail.com.

KOIVUMÄEN KARTANO & KUOPION OPPAAT Tervetuloa tutustumaan kauppaneuvos Gustaf Raninin historiaan ja hänen upeaan sukukartanoonsa Kuopion Hiltulanlahdessa. Tilan historia alkaa vuodesta 1792, jolloin Ruotsin silloinen kuningas Kustaa Adolf perusti Björbackan tilan isonjaon yhteydessä. Kauppaneuvos osti tilan pakkohuutokaupasta 1869. Historiikin jälkeen nautitaan kartanon herkullisesta kesälounaasta upeassa miljöössä.


  • Kesto: Opastetun tutustumisen kesto noin 45 min ja aikaa keskustelulle/kysymyksille 15 min, ruokailu 1-1,5h.
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. Jokainen henkilö/ryhmä saapuu omatoimisesti paikalle. Bussilinja 31 Kuopion keskustasta Tulliportinkadulta lähtö 9.15, perillä klo 9:59. Paluu 13:02 perillä 13:43. (kesäaikataulut tarkistettava 1.6->) 
  • Ryhmän koko: Opastettu tutustuminen toteutetaan, kun ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä. Ryhmän maksimikoko 50 ihmistä. Paikkavaraukset ennakkoon joko kartano@koivumaenkartano.com tai 017-3614291 edellisenä päivänä (ma) klo 15.00 mennessä. 
  • Saatavuus: Toteutetaan kesällä 1.6.-30.8.2020. Opastukset tiistaisin 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 4.8. Aloitus klo 10.30, lounas klo 11:30->. Sekä ryhmille tilauksesta sopimuksen mukaan. 
  • Opastuskielet: Suomi, englanti. 
  • Hinta: 30 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron. Maksu paikan päällä käteinen/kortti.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastus Koivumäen Kartanossa ja tutustuminen kauppaneuvos Gustaf Raninin historiaan sekä kartanon kesälounas, jossa alkuruokabuffet, valintanne mukainen lämmin ruoka (liha/kala/kasvis), alkoholittomat  ruokajuomat, jälkiruoka sekä kahvi/tee.
  • Lisämaksusta: Alkoholilliset juomat.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com.

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmassa perheyrityksessä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierrospäätetään ravintola Isä Camillossa, joka sijaitsee entisessä Suomen Pankin arvokkaassa kiinteistöstä. Iltaa voi kätevästi jatkaa kauppahuoneesta inspiraationsa saaneessa Pannuhuone Gu<st. Raninissa, Isä Camillon kivijalassa, jonka cocktail-lista koostuu kokonaan Lignell&Piispasen herkuista.

  • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
  • Illallinen: Ravintola Isä Camillo, Kauppakatu 25-27, 70100 Kuopio.
  • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
  • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 5-9 hlö 90 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 85 €/hlö (sis. alv) (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Kolmen ruokalajin European Region of Gastronomy menu ja juomapaketti, jossa on jokaiselle ruokalajille yhdistetty Lignell&Piispasen tuotteista välimerellisellä mausteella rakennetut cocktailit.
  • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja, kahvi ja avec. Illallisen päätteeksi kaikki listan cocktailit Pannuhuone Gust. Raninisissa ryhmällenne erikoishintaan 8,50 €/kpl (normaalisti 9-10 €/kpl).
  • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.isacamillo.net

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmista perheyrityksistä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Kauppahuoneen tarina jatkuu sesongin mukaisella kolmen ruokalajin illallisella Koivumäen kartanossa.

  • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 30 min. ja illallinen noin 2,5h. 
  • Sijainti ja lähtöpaikka:
  • Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
  • Illallinen: Koivumäen Kartano, Koivumäenkuja 18, 70800 Kuopio. 
  • Ryhmän koko: 10-50 henkilöä.
  • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti 
  • Hinta: 99 €/hlö sisältäen voimassa olevan arvonlisäveron.
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Bussikuljetus Koivumäen Kartanolle. Paikallisista raaka-aineista sesongin mukainen kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu illallinen Koivumäen Kartanossa ruokajuomineen (alkumalja, 2x12cl viiniä ja jälkiruokadrinkki.
  • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa mietoja alkoholijuomia kotiin viemisiksi.
  • Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin  keskustaan.
  • Lisäjuomat illalliselle. Teemaillat esim. rapujuhlat, venetsialaiset, kieltolaki, salakapakka, vanhan ajan joulu.
  • Mistä voi varata: Koivumäen Kartano Oy p. 017-3614291, www.koivumaenkartano.com tai kartano@koivumaenkartano.com

Vierailu yhdessä Suomen vanhimmista perheyrityksistä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierros päätetään huipulla vuonna 1963 rakennetussa Puijon tornissa. Torniravintolassa tunnet olevasi Puijon metsässä raaka-aineiden äärellä ja pääset nauttimaan kolmen ruokalajin lähiruokaillallisen.


  • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
  • Illallinen: Puijon Torniravintola, Puijontie 135, 70300 Kuopio.
  • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
  • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 5-9 hlö 99 €/hlö sis. alv (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 94 €/hlö sis. alv (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Torniravintolassa kolmen ruokalajin lähiruokaillallinen, johon on yhdistetty ruoille sovitetut Lignell&Piispasen tuotteista tehdyt Torniravintolan cocktailit. Illallinen koostuu Lähiruokapöydästä, pöytiin tarjoillusta pääruoasta (liha, kala tai kasvisvaihtoehto) ja Tornin hätävarasta, jonka kanssa nautitaan Puijo 1963 -kahvi tai villiyrttihauduke.
  • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja ja avec.
  • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.puijopeak.fi/ravintolat

Vierailu yhdessä Suomen vanhinmassa perheyrityksessä ja alkoholijuomatehtaalla Lignell & Piispasella Kuopiossa. Tällä tehdaskierroksella kuulet, kuinka marjalikööriä sekä muita laadukkaita suomalaisia alkoholijuomia valmistetaan. Samalla pääset kokemaan kuopiolaisen kauppahuoneen historiaa. Tehdaskierros päätetään Elämyksellä tehtaan vanhoissa kellariholveissa Satamakadulla, ravintola Mustassa Lampaassa.


  • Kesto: Kierros kestää n. 45 min., siirtyminen noin 15 min. ja illallinen noin 2,5h.
  • Sijainti ja lähtöpaikka: Tehdaskierros: Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Siikaranta 20, 70620 Kuopio.
  • Illallinen: ravintola Musta Lammas, Satamakatu 4, 70100 Kuopio.
  • Ryhmän koko: 5-30 henkilöä (tehdaskierroksen henkilömäärän mukaan).
  • Saatavuus: Saatavilla ryhmille ympärivuoden tilauksesta: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ei juhlapyhäpäivinä.
  • Opastuskielet: Suomi, englanti.
  • Hinta: 5-9 hlö 110 €/hlö sis. alv. (tehdasvierailun osuus 15 €/hlö). 10-30 hlö 105 €/hlö sis. alv. (tehdasvierailun osuus 10 €/hlö).
  • Mitä tuotteeseen sisältyy: Opastettu kierros tehtaalla ja pieni maistiainen. Neljän ruokalajin Elämysmenu, johon on yhdistetty räätälöity juomapaketti. Jokaiselle ruokalajille on oma Mustan Lampaan cocktail Lignell&Piispasen tuotteista tai herkullinen viini. Makuyhdistelmät ovat tarkoin harkittuja.
  • Lisämaksusta: Tehtaan myymälästä on ostettavissa juomia kotiin viemisiksi. Bussikuljetukset tehtaalle ja/tai takaisin keskustaan. Yhteistyökumppanina Pohjolan Matka. Lisäjuomat illalliselle, kuten alkumalja, kahvi ja avec.
  • Mistä voi varata: myynti@ravintolamestarit.net / Toomas Tuovinen 044 5810 453 / www.mustalammas.net

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia.

28.-29.8.2020 Kuopiota juhlitaan SATOA Kuopio Food Festivalin herkkujen kera. Elokuun SATOA  on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä 3 - 6 € ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta ja esityksistä. 

SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton. Ravintolapisteitä tapahtumassa on n. 20-25 kpl.

18.-19.6.2021 seikkaillaan  SATOA Goes WILD -villiruokafestivaalin johdattelemana Kuopiossa, tapahtuma tekee kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen. Wildissa yhdistyvät yhdessä syöminen, liikkuminen ja kulttuurin nauttiminen.

Tapahtumassa pääroolia esittävät paikalliset villit raaka-aineet, joista maukkaita annoksia ovat luomassa paikalliset huippuravintolat.

SATOA Goes WILD on ”food walk”-tyyppinen villi ruokaseikkailu Kuopion keskustan alueella, jossa oppaanasi toimivat tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle kaupunkia sijoittuvat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Ruoan ohella SATOA Goes WILD tuo kaupunkiin festivaalireitin varrelle runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmasisältöä: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita.

Tapahtumaan voi osallistua ostamalla leimattavan festivaalipassin, joka toimii samalla pääsylippuna tapahtumaan. Lisämaksusta ravintolapisteiltä voi hankkia erilaisia teemaan sopivia juomia villiruokamenun seuraksi.


  • Kesto: Perjantai-lauantai. Sijainti: Kuopion keskustan alue. Kielet: Suomi, englanti.
  • Saatavuus: Festivaalien tiedot, ravintolat ja ohjelmat julkaistaan kevään ja kesän 2020 aikana.
  • Lisätiedot: www.satoa.fi

Sampea ja Samppanjaa -tapahtumaa vietetään vuosittain elokuun toisena viikonloppuna Varkauden Itsenäisyydenpuistossa Pirtinvirran rannalla. Kesäinen puistojuhla on vuosien saatossa kerännyt tuhansittain varkautelaisia sekä muualta tulleita juhlimaan elokuisessa illassa suomalaisten eturivin artistien tahdissa.

Varkauden nimikkokalan kunniaksi vietettävä tapahtuma tarjoilee myös ensiluokkaisia ruoka- ja juomaelämyksiä. Juhlateltassa herkutellaan runsaalla illallisella ja maistellaan kaviaaria sekä laadukkaita virvokkeita. Myös kenttäalueella pääsee nauttimaan sampea ja samppanjaa sekä tasokasta lähiruokaa.


  • Liput: Yhden päivän lippu (pe tai la), ennakko 30 € / portilta 35 €
  • Kahden päivän lippu (pe ja la), ennakko 55 € / portilta 65 €
  • Tapahtumapaikka: Varkauden itsenäisyydenpuisto, Ahlströminkatu 4, Varkaus
  •  www.sampeajasamppanjaa.fi

Mansikkakarnevaaleja on Suonenjoella järjestetty vuodesta 1970 alkaen, ja se yksi Suomen pitkäaikaisimmista kesätapahtumista. Karnevaalit pidetään heinäkuussa aikana, jolloin suomalaiset mansikat ovat makeimmillaan.

Kolmipäiväinen juhlinta käynnistyy perjantaina kaupungin läpi kulkevalla karnevaalikulkueella. Huippuartistikattauksen lisäksi voidaan nautiskella mm. Mansikkatorin markkinahumusta ja tehdä mukavia ostoksia, nauttia tivolin tarjoamasta ilottelusta, laulukilpailuista, mansikansyönnin SM-kisasta, monipuolisesta alueen ruoka- ja juomatarjonnasta sekä mukavasta karnevaalitunnelmasta. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. 

Tuttuun tapaan viikonlopun aikana kruunataan mansikkatyttö sekä palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä.  Perinteisiin on kuulunut myös käydä Mansikkakirkossa, jossa esiintyy valtakunnan tähtiartisti.  Suonenjoen Mansikkakarnevaalien aikaan on luvassa paljon oheisohjelmaa. 


  • Suonenjoen Mansikkakarnevaalien alueelle on vapaa pääsy.  Iltaohjelmat ovat maksullisia.
  • Lisätietoja www.mansikkakarnevaalit.fi

Louhenkatupäivänä Iisalmen ja koko Ylä-Savon parhaat kaupat ovat kokoontuneet yhdessä Iisalmen kaduille. Kadut valtaavat erilaisten myyntikojujen lisäksi toinen toistaan houkuttelevimmat street food -kojut. Markkina- ja katuruokatapahtuman hengen lisäksi on tarjolla viihdykkeeksi monenlaista ohjelmaa aina muotinäytöksistä musiikkiesityksiin.  Ihmisvilinän loistavassa tunnelmassa myös kauppa käy. 

Louhenkatupäivä on kaupunkikarnevaali, josta on muodostunut yksi Ylä-Savon suurimmista, jos ei suurin, ilmaistapahtuma.


  • Ilmaistapahtuma, Iisalmen keskustassa
  • Lisätietoja www.iisalmi.fi/louhenkatupaiva

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.

Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.



Juhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Juhlien keskipisteenä komeilee 20 m muhkea juustopöytä, jonka herkut ovat nautittavissa aina klo 24 saakka.

Illan aikana vieraita viihdyttävät artistit, joiden ohjelmistossa on sekä rauhallista ruokailumusiikkia, tanssimusiikkia että illan lopuksi menevämpää meininkiä.

Juustopöydän valikoimaan kuuluu kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja että leipätuotteita. Vuosittain juustopöydässä on ollut tapana esitellä myös uutuuksia. Maittavien juustojen lisäksi tarjolla on useita, huolella valittuja puna- ja valkoviinejä, jotka sopivat juustopöydän antimien kanssa nautiskeltavaksi.


  • Seuraava tapahtuma 7.8.2021
  • Liput: 45 € sis. ohjelman ja juustopöydän.
  • Tapahtumapaikka: Lapinlahden Jäähalli, Ringettetie, 73100 Lapinlahti
  •  www.juustojaviinijuhlat.fi

Kansainvälinen ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 19. kerran vuonna 2020 osana Kuopio Region of Gastronomy -juhlavuotta ja festivaalin teemana on ruoka. Tapahtuman ajankohtaa on siirretty covid-19 vuoksi ja uudet päivämäärät julkaistaan kesällä 2020.

Festivaaliohjelmisto koostuu monialaisten taiteilijoiden teoksista ja projekteista, jotka käsittelevät ruokaa eri näkökulmista. Jälleen kerran kutsumme Kuopioon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita ja tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia taiteilijoita. Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista,

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2020 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa festivaaliohjelmiston yhteydessä.

”Ruoka on sivilisaation sydän. Se vaikuttaa yhtä painokkaasti niin henkilökohtaisella, kansallisella kuin

maailmanlaajuisella tasolla. Onko olemassakaan teollisuuden- tai tieteenalaa, toimintaa tai aihetta,

joka olisi poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävämpi kuin ruoka?”

- Taiteelliset johtajat Gregg Whelan ja Johanna Tuukkanen


  • Tapahtuma on yleisölle maksuton.
  • www.antifestival.com