Kiinnostus lähiruokaan vilkastuttaa REKO-toimintaa

11.05.2020

Ihmisten kiinnostus puhtaaseen lähiruokaan on selvästi kasvanut koronakriisin aikana. Monet kuluttajat ovat havahtuneet omavaraisuuden merkitykseen. Myös tuottajien toimituskyky ja valikoima ovat parantuneet.  

REKO-toiminta onkin vilkastunut merkittävästi monella paikkakunnalla. Kasvua on ollut sekä tuottajien että ostajien keskuudessa. Kuukaudessa asiakasmäärät ovat kasvaneet jopa yli 60 henkilöllä. Pohjois-Savossa REKO-asiakkaita on yli 12 000 ja toimintaa on tällä hetkellä 15 pohjoissavolaisella paikkakunnalla. Uusimmat lähiruokarenkaat ovat käynnistäneet toimintansa Nilsiässä, Juankoskella, Riistavedellä ja Karttulassa.

Kananmunat, vihannekset ja peruna ovat toimivan lähiruokarenkaan perusta, mutta myös muita tuotteita tarvitaan, jotta toiminnalle syntyy erinomaiset edellytykset. Pohjois-Savossa suosituimpia ovat olleet marjat ja kotileivonnaiset. Myös luomukananmunien, kalan ja lihatuotteiden kysyntä on kasvanut.

REKO sopii henkilölle, joka haluaa ostaa tuoretta, lähellä tuotettua ja hyvää sekä haluaa tietää mitä syö. Rekossa ruuantuottajat ja asiakkaat kohtaavat, voivat keskustella ja jakaa kokemuksia. Ruoka on varmasti sesonginmukaista ja ruuan alkuperä jäljitettävissä.

REKO sana tulee ruotsinkielisestä sanasta rejäl konsumption, joka tarkoittaa reilua kuluttamista. Idean isä on pedersöreläinen luomuviljelijä Thomas Snellman.  REKO-toiminta tarjoaa upean mahdollisuuden kuluttajille saada erinomaisia kotimaisia tuotteita suoraan tuottajalta, ilman välikäsiä. Ensimmäiset REKO-ryhmät aloittivat vuonna 2013 Pohjanmaalla, josta toiminta on levinnyt koko maahan. Pohjois-Savossa toiminta käynnistyi vuonna 2015. REKO-toiminnan ehdoton etu on sen yksinkertaisuus sekä se, että ollaan elintarviketuotannon alkupäässä.

Osta reilusti - syö maukkaasti!

Marja Niskanen, Ruoka- ja yritysasiantuntija

Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

                              

Toimin MKN Yrityspalveluissa ProAgria Itä-Suomessa yritysasiantuntijan tehtävissä, pääasiassa Pohjois-Savon alueella. Olen myös MKN Ruoka -asiantuntija. Erityisosaamistani ovat erilaiset tilaus- ja juhlapalveluiden ruokapalvelut, niiden suunnittelu ja toteutus myös isoihin massatapahtumiin. Työnkuvaani kuuluvat myös liiketoiminnan suunnittelu laskelmineen, erilaiset koulutustehtävät sekä yrittäjille että yhdistyksille ja omavalvonta- ja hygieniaosaamiseen liittyvät tehtävät. Minut on hyväksytty uuteen Neuvo2020 nykyaikaistaminen ja kilpailukyky -osioon asiantuntijaksi.