European region of gastronomy

Kuopion alue on vuoden 2020 eurooppalainen gastronominen maakunta

Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 eurooppalainen gastronominen maakunta. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin Pohjois-Savoon, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

ERG-tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tunnustus on yksi askel pitkäjänteisessä aluekehitystyössä, mutta tunnustuksen avulla kiinnostus saadaan kohdistumaan Pohjois-Savoon ja sitä on jo ollutkin paljon ulkomaita myöten. Kansainvälisillä markkinoilla suomalainen puhdas luonto, yötön yö, laadukkaan raaka-aineet ja jokamiehen oikeus ovat arvostettuja asioita, vaikka ne meille suomalaisille tuntuvatkin arkisilta asioilta. Matkailupaketteja, jotka sisältävät luonnon, aktiviteetit, hyvän ruoan ja majoituksen, on vielä rajoitetusti saatavilla, joten hankekokonaisuudessa olisi hyvä pohja lähteä kehittämään sellaisia. Esimerkiksi Muuruvedellä kyläyhdistys tarttui haasteeseen ja he ovat kehittäneet juhannusjuhlan, jossa yhdistyvät luontomatkailu, herkullinen ruoka ja mm. saunakulttuuri. Leppävirralla olisi vastaavaa potentiaalia, jos kehitystyöhön löytyisi muutamia innokkaita tahoja.

ERG -tunnustus painottaa vastuullisesti toimimista, lähiruoan käyttöä sekä pienten -ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä. Myönnetty status mukana oleville toimijoille kansainvälistä näkyvyyttä, uutta liiketoimintaa, uusia matkailijoita sekä uusia tapahtumia. Juhlavuonna on tulossa paljon ruokaan ja kulttuuriin liittyvää ohjelmaa, johon yrityksen voivat osallistua saaden näkyvyyttä palveluilleen. Yritykset yhteistyössä voivat tuottaa myös omaa ohjelmaa, esim. maalaismarkkinoita, kulttuurin ja ruoan yhdistävän tapahtuman, ruokailuja poikkeavissa ympäristöissä, marjaretken piirakanleipomisineen, puutarhajuhlat tai mikä nyt parhaalta vaihtoehdolta tuntuisi. Parhaillaan hankkeissa työstetään festarikelloa juhlavuoden ohjelmasta ja valmistellaan Local Food Gift –prosessia, jossa yritykset pääsevät kehittämään houkuttelevia ruokaan tai keittiötarvikkeisiin liittyviä lahja- ja tulijaistuotteita. Eli mukaan konkreettiseen tekemiseen pääsee heti.

ERG-kauden aikana Savonia tarjoaa yrityksille palveluita ruokamatkailijoita houkuttelevan liiketoiminnan kehittämiseen, mm. koulutuksen, sparrauksen ja yhdessä tekemisen muodossa. Mukaan lähtevät yritykset saavat käyttää myös ERG-logoa tuotteissaan ja markkinoinnissaan.

IGCAT-verkosto ja European region of Gastronomy -tunnustus

IGCAT-verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta. Verkostolta voidaan hakea European Region of Gastronomy -statusta, joka myönnetään alueille vuodeksi kerrallaan. 

ERG-statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Myönnetty status tuo alueelle näkyvyyttä, arvostusta sekä ennen kaikkea uutta liiketoimintaa, uusia matkailijavirtoja ja uusia tapahtumia.

European Region of Gastronomy Kuopio 2020

Basics and the benefits of European Region of Gastronomy -award

ERG -tunnustuksen hakeminen

Arvostettua ERG-tunnustusta haetaan kirjamuotoisella, maakunnan ruoka-, matkailu- ja kulttuuritoimintaa esittelevällä hakemuksella, jonka tehtävänä on vakuuttaa  IGCAT-verkoston jäsenistä koostuva raati maakunnan osaamisesta ja tahdosta olla osa Euroopan parhaimmistoa. 

Kuopion alueen hakukirja julkaistiin ja luovutettiin IGCAT-verkoston jäsenistä koostuvalle raadille kesäkuussa 2017.

Kuopion ERG -tunnustuksen hakemus

IGCAT- ja ERG-verkostojen matkat Kuopioon

Raati vieraili kesäkuussa 2017 SATOA goes WILD -ruokafestivaalilla, tutustui paikallisiin ruoka- ja matkailualan toimijoihin, tutkimus- ja koulutusjärjestelmiin ja muihin hakukirjassa esiteltyihin aihepiireihin. Lue Savon Sanomien uutinen aiheesta tästä. Tunnustus myönnettiin Kuopion alueelle 11.10.2017 Brysselissä. Perusteluissaan raati totesi muun muassa, että Kuopion alueen hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

European Region of Gastronomy -yhteistyö tuo vuosittain kansainvälisiä tapahtumia ja seminaareja Kuopioon. Kesäkuun 2019 ERG-verkoston ja EUREGA-hankkeen vierailuista löytyy juttu mm. täältä.

European Region of Gastronomy tutkimukset

Kuopion alueen tunnustus tuo oivallisia opinnäytetyön aiheita alueen oppilaitoksille. Savonia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelija Jenni Hinkkasen opinnäytetyö "Kohti ruokamaakuntaa 2020" tutustuu ensimmäisenä tunnustukseen ja siihen liittyvään temattiikkaan. Tutustu opinnäytetyöhön tästä.

Tarjoamme korkeakouluopiskelijoille mielenkiintoisia opinnäytetyöaiheita vuosien 2018-2020 aikana. Opiskeletko esim. matkailua, kauppatieteita/liiketaloutta, kulttuurialaa, tapahtumatuotantoa, ja European Region of Gastronomyyn liittyvät aihealueet herättävät kiinnostuksesi? Ota yhteyttä ja mietitään sinulle sopiva aihealue!

Tule mukaan rakentamaan vuoden 2020 gastronomista maakuntaa!