Mission Positive Handprint -hanke tukee ravitsemisalan yritysten muutoskyvykkyyttä ja vihreää siirtymää

Pohjois-Savo on mukana kehittämässä ravintola-alaa muutoskyvykkyyden ja vihreän siirtymän avulla. Pohjois-Savosta on mukana tällä hetkellä 10 ravintola-alan yritystä, jotka lähtevät kehittämään liiketoimintaansa yhdessä yli maakuntarajojen. Syyskuun 2021 alussa käynnistynyt kaksivuotinen Mission Positive Handprint -hanke tukee ravitsemisalan yrityksiä muutoskyvykkyyden vahvistamisessa ja entistä ekologisempien toimintatapojen omaksumisessa. Hanke on jatkoa Laureassa aiemmin toteutetulle Mission Zero Foodprint -hankkeelle, ja se toteutetaan Laurean, JAMKin ja Savonia-ammattikorkeakoulujen yhteistyönä. Hankkeen rahoittaa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ja sen toimintaalueita ovat Keski-Suomi, Pohjois-Savo ja Uusimaa.


Kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja
Hankkeessa etsitään uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ruokapalvelujen kehittämiseen ja
tarjontaan pilottialueiden ravintolayrityksissä. Ravitsemisalan toimijoita verkotetaan sekä
paikallisesti että ylimaakunnallisesti luoden mahdollisuuksia vertaisoppimiselle. Kehittämistyötä
tehdään moniammatillisella tiimillä, johon osallistuvat hankkeen asiantuntijat sekä pilottiyritysten
työntekijät, ja tavoitteena on hyödyntää yhteiskehittämisen toimintamalleja ja palvelumuotoilua.
Hankkeen toteutuksessa hyödynnetään palvelumuotoilun keinoja eli keskiössä on asiakkaan
palvelupolku ja asiakaskokemus. Hankkeen keskeinen tavoite on muutoskyvykkyyden kasvattaminen. Muut tavoitteet painottavat toimenpiteitä, joilla tuetaan vihreää siirtymää ja yritysten uudistumista yhteiskehittäen ja vertaisilta oppien, digitaalisia työkaluja hyödyntäen ja asiakasviestintää kehittäen.


Kestävää uudistumista
Ravitsemisalalla koronapandemia on koetellut yrityksiä laajasti.
- Onkin tärkeää pohtia, mitkä olisivat ne keinot, joilla yritykset nousisivat koronapandemiasta
uudistuneena ja valmiina kasvuun, hankkeen projektipäällikkö Anne Turunen kertoo.
- Uudistumisessa auttaa kyky tunnistaa tulevaisuuden trendejä ja asioita, jotka tulevat olemaan
tulevaisuudessa välttämättömiä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi sekä asioita, joista asiakkaat ovat
tulevaisuudessa valmiita maksamaan.


Selkeä kehityssuunta, joka ravitsemisalan yrityksissäkin tulee jatkossa entistä paremmin huomioida,
on yritystoiminnan kestävyys. Kokeiluissa hyödynnetään myös Mission Zero Foodprint -hankkeessa laadittuja hiilineutraaliutta edistäviä toimintamalleja, jotka tuovat yritysten käyttöön laajan kirjon arjessa sovellettavia käytännön toimenpiteitä mm. hävikin hallintaan. Hankkeessa syntyvät tulokset ovat julkisia ja näin muidenkin ravitsemisalan toimijoiden hyödynnettävissä.


Lisätietoja
Laurea-amk, Anne Turunen, Projektipäällikkö, Anne.Turunen@laurea.fi, puh. 0505294018 (Uusimaa)
Savonia-amk, Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Projektipäällikkö, hannaleena.uhlbackropponen@
savonia.fi, puh. 044 785 5580 (Pohjois-Savo)
JAMK, Heidi Colliander, Projektipäällikkö, heidi.colliander@jamk.fi, puh. 505629017 (Keski-Suomi)

FOLLOW US